MotoNews.pl

Rura wydechowa czarna w środku!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie odnośnie rury wydechowej. Otóż niedawno wymieniałem tłumik końcowy i ten nowy piękny i srebrniutki bardzo szybko zrobił się czarny w środku? Mój znajomy twierdzi, że to wina złej mieszanki paliwowo-powietrznej. Z tego co widzę, to rzeczywiście jest niespotykane w innych samochodach (poza dieslami). Co Wy o tym myślicie?

Bo tamtendy dym wylatuje - to pewnie dlatego jest czarna

Niby znajmy ma rację, ale w samochodach z wtryskiem skład mieszanki ustala komputer. Jeśli byłaby niewłaściwa, znaczy, że jest uszkodzony jakiś czujnik i komp dobiera niewłaściwą mieszankę, ale wg mnie objawiałby się to jeszcze innymi nie domaganiami silnika.

Osad w nowym tłumiku, może równie dobrze być spowodowany lekkim przepalaniem oleju, lub po prostu wydostawaniem się wraz ze spalinami starego osadu obłożonego we wcześniejszych odcinkach układu wydechowego.

Pozdrawiam.

Cytat:
2005-10-31 18:23:30, Dahoo pisze:
Bo tamtendy dym wylatuje - to pewnie dlatego jest czarna

Aha!!!

A czy wasze essinki też tak mają?
Bo patrzyłem w paru innych samochodach, to jest syf, ale nie jest taki czarny jak u mnie. To jest jak sadza.

Nie pali Ci za duzo, sonda lambda jest sprawna?

NO właśnie z tym spalaniem to trochę przesada, bo ok 10l/100 km po mieście, ale to niby się mieści w normie wg instrukcji obsługi. Z tego co piszą tu na forum i w prasie to zetec zawsze pali za dużo. Ale mojego ojca Audi 80 1.8 mniej pali niż essina.
Jak mam sprawdzić lambdę??

Wpiac sie miernikiem pomiedzy czarny (sygnal) a szary (masa) przewod. Powinno oscylowac od 0,1V do 0,9V

No to muszę to sprawdzić po świętach.