Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2003-03-28 17:26:05 tak sobie ostatnio przeglądałem papiery i okazało się że mój fiacina już prawie 10lat pomyka na gazie ![]() podobno jest coś takiego jak homologacja na gaz na okres 10 lat. co potem ![]() czy może wogóle się tym nie przejmować, w myśl zasady "A KTO BY TO SPRAWDZAŁ..." ![]() |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-03-28 17:53:09 Lechu,na 10 lat homologację posiada butla!Nie wiem,czy trzeba ją wymienić ale chyba nie?Reszta instalki może sobie zostać na wieki ![]() |
ottastorun Ascona C 2.0i Jubille Toruń | 2003-03-28 19:22:06 no to witam w klubie w moim bolidzie butla ma tez dziesiec lat no i na maj czeka mnie wymiana butli bo tylko butla wymaga homologacji jeszcze w tamtym roku mozna bylo przedluzyc waznosc butli w niektorych stacjach ale na dzien dzisiejszy to tylko wymiana. w moim przypadku to koszt ok500 zl z malo uzywana butla o poj. 65 l tyle krzycza gazownicy.ja gaz mam od 2 lat ale poprzedni wlasciciel to sknera i wlozyl stara butle no i teraz ja za to mam problem no ale co sie nie robi dla wlasnego portfela gdyby nie gaz to chyba 100 km miesiecznie a reszta w garazu.pozdrawiam i zycze powodzenia ![]() |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2003-03-29 00:13:33 no właśnie ta butla mnie martwi... jedni mówią WYMIENIĆ, inni ZOSTAWIĆ ![]() czy wogóle na przeglądzie tech. sprawdza się tą homologację butli??? i czy na butli też jest napisany "termin przydatności" czy tylko w papierach (jeśli dobrze kojarze to jest tam jakas tabliczka na butli, ale nigdy jej się dokł nie przyglądałem ![]() |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-03-29 16:02:13 Można też zrobić homologację starej butli ale kosztowo to gra nie warta świeczki. |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2003-03-29 16:31:31 no to chyba nie pozostało mi nic innego jak zacząc zbierać kasiorę ![]() a może do tego czasu wstawię pod maskę jakiegoś smoka na wtrysku i od razu nową instalkę gazową... ![]() |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-03-29 20:41:26 Jeżeli chcesz zaoszczędzić parę złotych to poszukaj jakiejś hurtowni ew.producenta butli.Np.STAKO-robią bardzo dobrej jakości zbiorniki i na pewno cena takowego nie przekroczy 400zł.Ogólnie jednak butla jest najdroższym elementem instalki ![]() ![]() |
![]() AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-03-29 20:49:35 Jak dobrze pamiętam na mojej butelce została cena, chyba 380 zł za 40l STAKO. |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2003-03-30 11:17:09 skoro już mówimy o wymianie to o ile droższa może być nowa instalacja gazowa do 1.4 rovera od zwykłego gaźnikowego ![]() a czy ktoś wie, które polonezy posiadają jakiś plastykowy kolektor ![]() |
![]() dzbanek Miłośnik FSO Caro 1.4 LPG (umarł ... Kraków | 2003-03-30 12:03:09 Ceny instalacji do roverków to jakieś 1800-2500zł. Taka tania instalacja pracuje praktycznie jak w gaźnikowcu (wtryskiwacze są wyłączane), no może oprócz tego że posiada komputer regulujący dawkowanie gazu w zależności od wskazań sondy lambda.
Cena 4000zł to za instalację z wielopunktowym wtryskiem gazu, ale nie wiem czy warto wyłożyć taką kasę za instalację. Jak zależy Ci na chwilowym maks mocy, to po prostu wyłączasz gaz. Dzbanek |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-03-30 13:51:49
Dobrej jakości i są obecni w całym kraju.Np ja zakładałem gaz w Działdowie i mam zbiornik STAKO a firma ta jest ze Słupska. |
![]() MaciekW Miłośnik FSO Fiat Doblo Częstochowa | 2003-08-24 15:02:18 yyyy czy to nie na butlach ma byc homologacja ?
|
![]() michalek1 Polonez 1.5+LPG kłodzko | 2003-08-24 15:10:34 NO WŁAŚNIE HOMOLOGACJA MA BYĆ NA BUTLI A NA PAROWNIKU Z TEGO CO WIEM MA BYĆ TYLKO NUMER KTORY MA SIE ZGADZAĆ Z TYM CO MASZ W PAPIERACH OD GAZOWNIKÓW . |
![]() Artik Polonez Caro + Zielona Góra | 2003-08-24 15:20:47 No i własnie tak jest , tylko dlaczego przyczepili się do tego parownika, może liczyli na łapówkę ![]() |
![]() jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2003-08-24 15:30:04 widocznie facet od przegladow nie mial sie do czego przyczepic. Ja mam LPG od 2 miesiecy wiec nie mialem jeszcze przyjemnosci jechac z nia do przegladu ale rzeczywiscie homologacja na wszelkie elementy instalacji jest przeciez w papierach, ktore zreszta musialem zlozyc w Urzedzie KOmunikaci zeby wbili mi do dowodu rejestracyjnego pieczatke. A na butle mam osobny papier z homologacja na 10 lat. Oni chyba dlaej mysla ze moga robic co chca tak jak kiedys !
Pozdrawiam |