Czujnik prędkości!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!

Mam Forda 1.6 EFI 1991r i mam do was zapytania odnośnie killku elementów moojego pojazdu.

1. Proszę was doradzcie mi gdzie mogę znaleźc ten Czujnik Prędkości VSS??? Czy można go wymienić i ile kosztuje nowy??

2. Czy zawór odpowietrzający skrzynie korbową to jest ta sama rzecz co przewód odpowietrzający skrzynię korbową???
Poradzcie bo ja nie wiem czy to ta sama rzecz (tylko inaczej nazywana przez niektórych) czy to są całkiem inne części? Które z tych rzeczy powinno sie wymienić po wymienianie "krokowca".??? I za ile te częśc mogę kupić.

3. Jak mogę wyczyścić czujnik położenia przepustnicy powietrza?? Nie wiem jak to zrobić bo tam sam plastik.

4. Co może być przyczyną gdy podczas postoju samochodu gazuje go na ok. 3500 rpm, a kiedy puszczam gaz obroty spadaja do zera i silnik samoczynnie mi gaśnie.

Dwa dni temu zmieniłem "krokowca" ponieważ bardzo mi falowały obroty. Od tego momentu się dużo poprawiło, ale wciąż coś mi nierównie chodzi silnik i dlatego chce powymieniać niektóre czujniki którę także mogą mieć wpływ na falowanie obrotów.

Bardzo was prosze pomóżcie mi bo nie wiem jak długo wytrzymam w takiej sytuacji, bo czasami dostaje nerwa. HAHAHA

P.S. Doradzcie mi adres jakiegoś sklepu www z częsciami do forda.

1. to chyba jest to co się wkreca w skrzynię biegów i do tego dochodzi linka prędkościomierz. U mnie właśnei w kodach błedów wyskakuje ten błąd... i wogóle mi wskazówa prędkościomierza parkinsona dostała.
2. to 2 różne żeczy, wg. mnie. Z tego co mi sie kojarzy to zawór to takie coś co sie na ten przewód zakłada. U mnie w 1,4 jest zam przewód bez zaworu.

a tak pozatym to polecam odczytac kody błędów, moze coś pomogą wywnioskować

Czujnik prędkosci jazdy to czarne plastikowe cudo znajdujące sie na slimaku na skrzyni na nim przykrecona jest linka prędkoaciomierza do niego dochodzą 3 kalble koszt nowy 170zł na złomie 20zł dałem.zawór odpowietrzenia znajduję sie idz za gumowym czarnym przewodem który idzie od klawiatury takie srednicy z 2cm na zakonczeniu prawie przy łączeniu miski oleowej z blokiem go znajdziesz.czujnik położenia przepustnicy się wymienia

Cytat:
2005-11-02 21:28:51, Darek pisze:
....zawór odpowietrzenia znajduję sie idz za gumowym czarnym przewodem który idzie od klawiatury takie srednicy z 2cm na zakonczeniu prawie przy łączeniu miski oleowej z blokiem go znajdziesz....

Ukradli mi ..
ale poważnie masz Darku u siebie takie cudo?

Zaworu nie mamy master ale w 1.6i moze być

Ale jeśli kupię ten czujnik predkości na szrocie to nie ma 100% pewności czy jest on w porządku bo tego raczej gołym okiem nie da się stwierdzić!!!

Z tego co wyczytałem na forum to w 1,6 EFI jest taki zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej. I podobno to on może być również odpowiedzialny za falowanie obrotów na biegu jałowym.
Zreszta na stronie www.ford.sklep. w szczegółeach zaworu odpowietrzania skrzyni korbowej piszą że powinno się go wymieniać po równoczesnej wymianie silnika krokowego.

Cytat:
2005-11-02 21:41:14, Darek pisze:
Zaworu nie mamy master ale w 1.6i moze być

Ufff... no bo juz się bałem