Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
robertv12 giżycko | 2005-11-03 06:25:25 To zależy jaki fachowiec spawał.ja mam spawany blok od2.0 i wytrzymyje tylko że miejsce spawu zakleiłem jeszcze poksyliną tak dla pewności. |
![]() barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2005-11-03 07:22:24 to widze kupiłeś ten silnik który ja oglądałem 2 godziny wcześniej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() bizer_trikolor F&F Wolny Słuchacz :) DrutKar 652 Toruń | 2005-11-03 07:53:41 za niewiedze sie słono płaci ![]() |
![]() Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2005-11-03 08:10:58 to i tak ch.. jak kupilem woje 903 a w nim udupione tloki;] |
![]() HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2005-11-03 21:17:31 Z tego co napisal Barakuda mozna wywniskowac,ze tego silnika wogole niepyli sie wkladac....a dobrze pospawany blok mozna dodatkowo pokryc zywica z wloknem(tylko niewiem jakim,wiem,ze jeden koles robi tak w blokach z ciagnikow rolniczych i mu to trzyma!!) Ja bym jednak wolal dac ze 300zl wiecej i miec dobry silnik bez przezyc niz wlozyc 2.0 a pozniej przezyc rozczarowanie... Ja po dzisiejszych ogledzinach stwierdzilem,ze musze zmienic kolo pasowe z alternatora od 903 bo jest lekko uszkodzone i pasek skacze smiesznie ![]() |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-11-04 01:08:00
Czyli że niby przepływomierz do tych gaźników ma szanse się przydać ![]()
No faktycznie, ciekawe - Barakuda coś wspominał że pasek tam poległ już kiedyś - chyba wróżką nie jest i po czymś poznał ![]() |
![]() barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2005-11-04 07:20:32 jak masz zamiar robić monstrum to napewno nie na tej jednostce chyba że to ma być takie chwilowe "monstrum działające na psychike ![]() ![]() ![]() |
![]() tom_stm F&F Wolny Słuchacz :) Warszawa-Wesoła Stara Miłosna | 2005-11-04 09:04:41 Dziura w bloku mogła powstać tak jak napisał Kosa ze względu na żle ustawiony wałek pośredni przy wymianie paska rozrządu ( nie musiał się zrywać ). Po paru minutach pracy korba wypycha w kawałkach wałek pośredni - miałem taki przypadek, kolega wymienił pasek, silnik na wtrysku - stwierdził że wałek pośredni nie napędza aparatu to może go ustawiać dowolnie. Po jakiś 5 minutach pracy ( cały czas "coś" pukało) nagle pukanie ucichło ale zrobiła się kałuża oleju ( silnik cały czas pracuje !! ). Zanim kumpel zauważył powiększającą się plamę oleju na podłodze i zgasił silnik,minęła jeszcze chwila. Potem przez 10 minut szukał skąd się lał olej ( kolektor ssący od wtrysku trochę ogranicza widoczność). Kawałki wałka pośredniego były wbite w kadłub.
Po zaspawaniu bloku, wymianie wałka pośredniego i jego panewek oraz korby 2 tłoka ( śruba była na miejscu , ale było widać wgnioty na boku kroby ) silnik przejeżdził bez problemu 50 tyś km. Oczywiście najlepiej mieć blok bez takich przeżyć ,ale dobrze pospawany powinien dobrze służyć. |
![]() kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2005-11-04 09:21:31 mimo wszytko jestem sceptyczny co do spawania zeliwa- nie ejst to latwospawalny material, ze wzgledu a duza ilosc wegla, pozatym twardy i kruchy. Bylekto tego dobrze nie pospawa.... |
profil-usunięty | 2005-11-04 16:15:47 Nie jestem fachowcem w dziedzinie spawania bloków ale dawno temu miałem okazje widziec starego mechanika rodem z prlu jak spawał blok.
Otóż wyczyscił dokładnie miejsce pekneicia .. 2 cm od obydwu końców tego pekniecia zrobił wgłebienia tak na połowe grubosci bloku... za pomoca freza powiekszył delikatnie zewnetrznepekniecie tak na 2 - 3 mm od dziury lewej do prawej.. I to dopiero spawał ale nie spawem ciagłym bopo mówił ze to moze spowodac pokrzywienie elementu. Silnik przejezdził 120 tys i zero problemów. - |
![]() kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2005-11-04 17:50:24 fajnie, ukosowanie, oczysczenei miejsca spawania, odpowiedni prad i dobor metody spawania to jedno, ale fakt, ze blok jest zeliwny jakos mnie nei napawa optyymizmem, bo przy hartowaniu zwyczajnie sie zahartuje i peknie w miejscu spawania. Jak to mowil moj kolega po zaliczeniu z materialoznastwa "trzeba uwazac, zeby martenzyt nie przeszedl w chujozyt" ![]() |