Getz - odbiór nóweczki z salonu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich forumowiczów !
Obiecuję, że uzupełnie wszystkie profile i przywitam się w specjalnum wątku jak już stane się posiadaczem Getza.
W następnym tygodniu odbierał będę autko od dilera (W-wa ul Wawelska) i mam do was pytanie.
Na co mam zwrócić szczególną uwagę przy odbiorze nowego auta ?
Czytałem w archiwum o dosyć niefortunnym przykręcaniu podkładki pod tablicę rejestracyją.
ASO zobowiązało się zainstalować mi (gratis) nowe radyjko, czy tu też muszę być na coś uczulony ?

To moje pierwsze nowe auto i nie mam doświadczenia a chcę by służyło mi długo i bezawaryjnie.
Pozdrawiam

Z rzeczy, które pamiętam:
Należy sprawdzić, czy masz antenę. Powinna być pręt anteny w bagażniku. Chociaż jak instalują radio to pewnie od razu przykręcą na dachu.
Gaśnica powinna być przykręcona. W moim przypadku przed-pod fotelem pasażera z przodu.
Reszta w bagażniku to trójkąt, apteczka, podnośnik, klucz do kół, śrubokręt, śruba-oczko do holowania (do wkręcania z przodu auta, umożliwiająca pociągnięcie Getza na holu).

Getz to także moje pierwsze auto i jestem bardzo zadowolony Gratuluję dobrego wyboru

Jaka wersja Getza?

moze to oczywiste ale juz sie przekonałem że nie dla każdego salonu - auto ma być czyste, popatrz na lakier czy się coś nie uszkodziło..... no to kupiłes hyundai'a w byłym salonie hondy

Zwróć uwagę na lakier, wszelkie rysy na lakierze mogą posłużyć do obniżki ceny samochodu, ewentualnie wymiany na inny. Myśle, że jeszcze powinieneś poprosić o rózne gadzety: my do Atoska dostalismy breloczek i plyte cd z przebojami lat '80 z ladna oprawka na ktorej widnieje fotografia Atoska ;p, oczywiscie mysle ze wycieraczki tez znajda sie w samochodzie, albo pokrowce..

Dzięki za porady !
Już się nie mogę doczekać odbioru !
A moje nowe autko będzie czerwone, pięciodźwiowe, 1,3 pojemności, wersja Activ.

Jak już je odbiorę obiecuję zadomowić się tu na dobre

Cytat:
Jak już je odbiorę obiecuję zadomowić się tu na dobre

Nie wątpię

Byłem chyba pierwszym forumowiczem, który widział nowe auto Jak pojechałem na przegląd, to akurat kuzak odbierał czerwonego Getza z salonu

Witam!
Ale miałeś farta Termos, u mnie nie ma salonu, więc taki ewenement raczej odpada, poza tym jakoś ciężko konsoliduje się środowisko Hyundai'owe w R-sku, choć samochodów tej marki ostatniemi czasy dość znacznie przybyło.
Stary Accent pozdrawia młode Gezte.

Witam wszystkich ponownie !!!
Mam już swojego Gacka!
Termos masz rację to ja odbierałem autko w środę od dilera. Szkoda, że się śpieszyłem byśmy pogadali.

Auto jeździ fajnie, wszystko chodzi leciutko, cichutko i pachnie nowością.

I już jako nowy użytkownik Gezta mam dwa pytania:
1) Czy wskaźnik poziomu paliwa powinien opadać po wyłączeniu zasilania ?
2) W okolicy deski rozdzielczej na środku w momencie ruszania, hamowania generalnie kiedy samochód drga, mam jakiegoś "świerszcza". W poprzednim samochodzie było o wiele bardziej głośno, hałasowały różne plastyki, ale w Gatzku jest taka cisza, że gdy coś zaczyna wydawać nieprzewidziane dźwięki to mnie wkurza. Wiem, że zlokalizowanie takiego świerszcza to ciężka sprawa, wiem że to nie Mercedes tylko jedno z najtańszych autek ale ja wolałbym ciszę
Migdy nie miałem fabrycznie nowego auta i nie wiem czy zawsze na początku jest zupełna cisza. Czy sprawę olać, czy zgłaszać w serwisie, czy będą chcieli zająć się taką pierdołą w ramach gwarancji, czy lepiej by nie dotykali nowego samochodu
Czy takie dźwięki może wydawać instalacja radiowa (radio podłączał diler) ? Co mam robić ?

Pozdrawiam !

Cześć, gratulacje,

Cytat:
Czy wskaźnik poziomu paliwa powinien opadać po wyłączeniu zasilania ?

Nie nie powinien, pokazuje nawet bez zasilania. Ale też bym wolał żeby opadał

Na pkt 2.: Jeżeli diler instalował radyjko to jedź i niech sprawdzą, jeżeli to nie to to jak sam zauważyłeś sprawa będzie ciężka. Czasem lepiej zostawić (chyba że Cię to wkurza na maxa) bo ASO potrafi niby coś naprawić ale przy okazji wiele popsuć...

Pozdrawiam

Remlen dzięki !

Odnośnie pytania 2) Jak to jest w Waszych autkach. Panuje tam zupełna cisza ?

Witam,

Na początku jest cicho, zawieszenie bardzo ładnie zbiera nierówności na drodze, bardzo ładnie prowadzi się ale wraz ze wzrostem przebiegu jest troszeczkę głośniej. Silnik 82 Km w zupełności wystarcza, ale ostrożnie z dodawaniem gazu potrafi sporo kiepskiej benzyny spalić.

Cytat:
2005-11-14 09:16:06, kuzak pisze:
Jak to jest w Waszych autkach. Panuje tam zupełna cisza ?

Są standardowe miejsca w których czasem sobie coś skrzypnie albo lekko zatrzeszczy. Mało uciążliwe i stosunkowo łatwe do usunięcia
Np. "ćwierkające" mocowanie pasa bezpieczeństwa przy fotelu - wystarczy kropelka wazeliny techn. i po kłopocie.
To na środku w desce rozdzielczej to może być radio, jest stosunkowo ciężkie a trzyma się na plastiku, więc może coś tam skrzypieć, u mnie czasem też coś tam wydaje ciche poskrzypywania

Jak miałem radio to też skrzypiało, ocierało o plastik na którym się popierało. Podłożyłem kwadrat wycięty z gumy, drugi położyłem na radio i była cisza, nic już nie skrzypiało.

Witam ponownie userów hyundaia !

I jako świeży użytkownik mam kolejne pytanie.
Jeśli posiadacie centralny zamek (mój montował diler) to czy z pilota możecie otworzyć klapę bagażnika ? Ja nie

Fajny ten Gacek ale ciągle mi coś trzeszczy - ale półka, albo mocowanie tylnej kanapy, albo coś w desce albo ja przewrażliwiony jezdem

Pozdrawiam !!!

Skoro trzeszczy z tyłu to:
1/. Sprawdź, czy pasy pasażerów są zabezpieczone w specjalnych uchwytach (potrafią się nieźle tłuc)
2/. Wyciągnij półkę i albo nasmaruj jej mocowania smarem silikonowym albo owiń bolce cienką taśmą izolacyjną (jak czarna, to nawet jej nie widać)
3/. Sprawdź, czy w kole zapasowym coś się nie poniewiera - najlepiej owinąć to, co masz tam schowane, w jakąś ściereczkę.
Inna uwaga: przemyśl czy nie warto zmienić bata od anteny na inny (koszt 10-15zł) a oryginalny schować w garażu. Kiedyś po latach do sprzedaży będzie jak znalazł. Do nowego auta warto założyć filtr przeciwpyłkowy (pewno nie masz, bo dziady nie zakładają). Koszt około 50zł - poszukaj namiarów na Forum. Jak założyć jest w instrukcji obsługi nawet ze zdjęciami.
Pozdro.

[ wiadomość edytowana przez: zbyszkoz dnia 2005-11-22 11:31:27 ]

[ wiadomość edytowana przez: zbyszkoz dnia 2005-11-22 11:32:42 ]

Zbyszkoz - dzięki !
Jak wyczytałem na forum to z tyłu może brzęczeć jeszcze tablica rejestracyjna... Posprawdzam to w wolnym czasie.

A czemu polecasz zmienić bat anteny - kradną go czy co ?

Czy filtr przeciwpyłkowy to powinien być w każdym Gacku czy tylko tych z klimatyzacją ?

Czy ktoś robił dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne i czy to ma sens ?

Pozdrawiam !

Witam,

co do trzeszczenia, to jeżdżąc po naszych dziurawych drogach co chwila coś zatrzeszczy, tu obicia drzwi, tu półka, tu coś w schowku ale ogólnie jest naprawdę nieźle, nie wiem czy to jest pocieszające, ale w poprzednim moim aucie (Nissan Almera N16) było znacznie gorzej!

Najwięcej łomotu, przynajmniej u mnie, faktycznie robiły pasy z tyłu, szczególnie ten dla piątego pasażera podwieszony pod sufitem. Wszystkie zamocowałem w tych plastikowych mocowaniach do tego przeznaczonych i różnica jest odczuwalna.

Mam Gacka z gazem, w takim wypadku warto zainwestwoać we wkładkę do bagażnika z matą antypoślizgowom, albo zrobić użytek z siatki do mocowania bagażu, którą dealer powinien do auta dołożyć

Nie mam klimy i z oględzin miejsca na filtr wynika, że filtr przeciwpyłkowy można włożyć tylko w wersji z klimą. Chociaż wolałbym się mylić.
Mam centralny bez pilota (sterowanie w zamku od strony kierowcy), ale otwiera klapę bagażnika. Dealer mógł nie zamontować siłownika w klapie, bo trzeba trochę pokombinować, aby tam siłownik przykręcić. Mi w ASO założyli, ale jak oglądałem sposób montażu, to muszę przyznać, że pomysłowy.

Parę spraw:
1. Anteny czasem kradną, przy sprzedaży zawsze lepiej wygląda oryginał.
2. Zabezpieczenie antykorozyjne - myślę, że dopiero po gwarancji. Według danych Auto Bild 90% nadwozia to ocynk.
PS: Termos, zajżyj do instrukcji obsługi, tam są zdjęcia montażu filtra. Trudno zauważyć, bo spis treści w instrukcji jest kretyński

[ wiadomość edytowana przez: zbyszkoz dnia 2005-11-25 07:15:15 ]