Lada kombi?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zdrastwujcie towarisze !! Witam serdecznie bratni naród . Ja z kącika FSO i mam pytanek kilka gdyż rozważam zakup kombiaczka pierwotnie ma to być Fiat 125p ale niestety tródno spotkac egzemplaż na sprzedaż a jeszcze tódniej dobry dlatego tez zastanawiam sie nad alternatywą jaką by mogła być Lada Kombi taka w miarę młoda z gazem . Chyba to ten model 2107 ale nie wiem dokładnie wybaczcie. Chciałbym sie dowiedzieć czy są jakieś miejsca na, które zwrócić szczególną uwagę? Wiem, że trzeba sie przyjżeć karoserji, podłużnicom, podłodze, slinik powinien być czysty, ma ładnie wchodzić na obroty i trzymać "ciąg", o papierach już nie wspomnę. Może macie jeszcze jakieś uwagi i porady? słysząłem o silniku 1.7 ale nie wiem czy był on montowany w 2107 czy tylko w Niva`ch ? Jaki silniczek wybrać do kombiaczka? Czy ceny są porównywalne z Fiatami i Poldkami? Co z awaryjnością? Jednym słowem czy Lada Kombi jest lepsza czy gorsza od Fiata Kombi bo łatwiej ją spotkać niż Fiata (tylko bez faworyzowania proszę, chce uzyskać szczerę odpowiedzi za, które z góry dziekuję ) Mam nadzieję, że nie zostane oralnie zbesztany Dziękuje z góry za pomoc pozdrówka

silniki na pewna sa trwalsze jak fiatowskie, osiaggi zblizone.
Zawieszenie na pewno lepsze, ale czy trwalesze - to juz nie ocenie.
Miejsce, wyglad, wykonczenie - podobne.
Co do karoserii - rdzewieje praktycznie w tych samych miejscach co fiat, w podobnym tempie.
I 1,7 zdaje sie byly, czy nawet 1,8 - ale to najlepiej dowiesz sie z naszej stronki klubowej

Najpierwsze klasyczne kombi ti 2102 -ale to chyba zadsze od fiata kombi - przynajmniej w polsce.

Klasyczne dostepne kombi to 2104.
Ale najnowsze klasyczne kombi to chyba 2107 kombi - sa z silnikiem 1.7 na wtrysku na pewno w kombiaku- sam jechalem takim - na slowacji.
Uwazam ze ciezko bedzie w polsce trafic taki model - tj z takim silnikiem.

Ja bym jeszcze sprawdzil hamulce, i ogrzewanie.
Zreszta baa - w uzywanym aucie wszystko mozesz miec rownie dobrze zuzyte - pytanie co latwiej zmienic - hamulce, dyfer i skrzynie, czy podloge,progi i podluznice.
Na temat co lepsze sie nie wypowiadam, chodz i fiatem i lada jezdzilem.
Smiem twierdzic ze czesci wiecej dostaniesz do lady niz do fiata = predzej zbudujesz nowa lade niz nowego fiata z czesci.

No racja Krzychu w urzywanym wszystko możś być zużyte równo i tak samo i nigdy nie ma sie na 100% pewności co i jak długo pochodzi. Zapomniałem dodać iż auto bedzie służyło głównie do jazdy w terenie (nie zbyt ciężkim polne i lesne drogi) gdyż chce je kupić tacie, który jest myśliwym i znudziło misięsprzątanie po psie którego sierść jest na wszystkich siedzeniach zrestą w całym aucie tego pełno .

Trafienie Ladnej 2104 z 1,7i... lepiej chyba w totka chyba zarac. Od jakis 6-7 lat zwracam baczna uwage na silnik w 2107/2104, Znalazlem ( oprocz mojej i jednego z naszych klubowiczow ) dwie inne, jedna bialorusin przejazdem przez polske a druga w warsztacie jak bylem. Mowie o "namacalnych spotkaniach", a nie o ogloszeniach w prasie czy internecie. Wiem ze zrodla ze w Warszawie bylo sprzedanych ok 30-50 sztuk takich modeli.

Jesli w teren to polecam lade ktora ma wiekszy przeswit niz fiat.
To tyczy sie sedana, kombi pewnie podobnie.

A propos - dzisiaj wdziałem łade 2104 1700i, bordowa, na czarnych trójmiejskich blachach. Lakier jużniestety wyblakły, ale ogólnie auto w dobrym stanie.

wyjatek potwierdzajacy regule

no a kolejn 2104 z silnikiem 1.7 była w Poraju. Kto był ten wie jakie zainteresowanie wzbudziła a w dodatku z tego co pamitam to była sciagnieta z Niemiec

fajna była.. szkoda,że koledzyu z kilec sie nie odzywją . Ciekaw jestem jak zachowują sie spręzyny ( twardze spręzyny do kombi przywiezione z Rosji), które im sprzedałem.
Paweł

mam z nim kontakt ale tylko mailowy, chyba nie maja na stale dostepu do netu