Wywalenie kata a gaz?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie czy istnieje jakikolwiek efekt uboczny wywalenia katalizatora w omie B na sekwencyjnym wtrysku gazu?
Wlasnie jestem w trakcie tej operacji i zastanawiam sie czy bedzie to rzutowalo na zachowanie sie auta na gazie?

ktos ma jakies doswiadczenia w tym kierunku?

Kumpel w Be 2.0 16V jak wywalił kata to uszczelke pod głowicą 3 razy zmieniał bo mu wywalało.W ecotecu lepiej nie wywalać kata.

A co ma KAT do uszczelki głowicy,bo wydaje mi sie ze tyle co piernik do wiatraka czyli nic,
Wywal jakj masz ochote i juz tyle ze bestyjka bedzie głosniej chodziła,i byc moze lepiej jezeli stary jest juz zapchany

no wlasnie ma cos kat do uszczelki czy nie?
wprawdzie niedawno ja zmienialem ale chcialem uniknac ponownych klopotow

Cytat:
2005-11-04 17:05:03, SEBA-OMEGA pisze:
Kumpel w Be 2.0 16V jak wywalił kata to uszczelke pod głowicą 3 razy zmieniał bo mu wywalało.W ecotecu lepiej nie wywalać kata.

Moim zdaniem to uszczelkę wywala, gdy jest za uboga mieszanka na gazie (jeszcze wyższa temp. spalania) a nie z powodu braku kata.

Witam

Olo, bez ceregieli
Ja bez wnętrzności w kacie jak również bez środkowego tłumika zrobiłem już 60 tys i żadnych niepożądanych niespodzianek nie było. Ubocznym efektem wybebeszenia kata jest raczej mało przyjemny rezonans wydobywający się z pod samochodu właśnie w okolicy umiejscowienia katalizatora. Co niektórzy radzą zastąpienie go rurą tej samej średnicy, co cały układ. Inni z obawy o potencjalne problemy z uzyskaniem badań technicznych wstawiają tę rurę do wnętrza jego obudowy.
Wybór należy do Ciebie. Jednak zastanawia mnie przyczyna, dla jakiej chcesz go wywalić.

jako ze ten zabieg mam zrobiony juz 12 miesiecy w tym samym silniku i na gazie sekwencyjnym, moge stwierdzic ze uszczelek pod glowica nie zmieniam ani innych czesci ktore moglyby sie uszkodziec przez strumienice, w zwiazku z tym stwierdzam ze nic sie nie dzieje

Wywalenie kata powoduje:
- wywalenie uszczelki,
- spadek osiągów,
- problemy z chlodzeniem,
- wzrost decybeli,
- większe zuzycie paliwa
i szerg różnych dolegliowści łacznie z tymi iż sąsiad nas wkurza
a sąsiadka to juz najbardziej.
Nie opłaca się to robić lepiej kupić auto któe nie ma kata, przynajmniej na przeglądzie jest ok.

kata wywalam ze wzgledu na dwie rzeczy
-po pierwsze okazal sie zatkany
-po drugie nie ma sie co oszukiwac ze spelnia swoja role - ze wzgledu na wiek, moje auto ma juz 10 lat

W jaki spodsob brak kata, czy wstawiona w jego miejsce strumienica powoduje wywalenie uszczelki? czy chodzi o cofniecie sie gazow/spalin, czy co?
Slyszalem ze paradoksalnie brak katalizatora powoduje lepsza prace auta na gazie (mam sekwencje), ale to tylko zaslyszane plotki, wiec jezeli ktos ma jakies merytoryczne podparcie to bede wdzieczny.
Co do wzrostu halasu to sie zgadzam, jezeli zas chodzi o zuzycie paliwa to bym polemizowal o tyle ze,

reszta ukladu czyli tlumik srodkowy i koncowy pozostaja seryjna , z jakich powodow zatem zuzycie paliwa mialoby wzrosnac - ja slyszalem o takich przypadkach gdzie zuzycie spowodowane bylo wiekszym ,,deptaniem'' w gaz z powodu ,,dzwieku'' a nie realnym wzrostem paliwa

wywaliłek kata . przed zlotem , na trasie spaliła 16 gazu ale szła jak 2.5 v6 w mieście 17 lpg , założyłem strumiennice w kształcie kata i nie dosyć żę jest duużo ciszej bo wygłuszana jest watą mineralną to auto normalnie pali . 12 do 14 litrów .

Hej Olo, smialo wywalaj, duze gorno tak ma moich znajomych i nic sie nie dzieje. Ja sam nie mam kata tylko strumienice, i koncowy tlumik jest sportowy i mam sekwencje - wszystko dobrze . Pierwsze slysze zeby kat mial cos wspolnego (tzn brak jego) z wydmuchiwaniem uszczelki. pozdr
ps. nie zauwazylem zwiekszenia spalania, problemow z chlodzeniem i innych rzeczy jakie tutaj co niektorzy wymieniali (oczywiscie bez obrazy)

Cytat:
2005-11-04 22:18:51, PiotrS pisze:
Wywalenie kata powoduje: ....
....sąsiad nas wkurza a sąsiadka to juz najbardziej.

To już wiem dlaczego uciekłem z Legionowa.
Zaraz po wywaleniu kata z punciaka zaczął mnie wkurzać sąsiad.
Do tego stopnia, że musiałem przeprowadzić się do W-wy

Odkrywczy Paweł

Wrazenia z braku kata:
-glosniej ale znosnie
-zuzycie gazu wzroslo nieznacznie z 10.8 - 11.2 na 11.7 - 12,2
(wtrysk sekwencyjny)
-poki co spokoj z jakimikolwiek innymi rzeczami ( w stylu uszczelka pod glowica i inne

nadmienie ze mam wstawiony nowy uklad, zamiast kata strumienica +zwykly tlumik srodkowy i koncowy (ulter)