Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-03-29 11:22:11 Tak jak w temacie. Czym mam szlifowac blache, czym mam szpachlowac ubytki i jak lakierowac i jakim lakierem (z czy bez utwardzacza)??? ![]() Aha i czy bede to mogl sam zrobic? Czy trzeba do tego jakichs specjalistycznych umiejetnosci? Bede sie za to zabierał juz w przyszlym tygodniu, wic chcialbym poznac jakies tajniki blacharzo-lakiernika ![]() Dzieki za wszelkie podpowiedzi. PS. Przeszukalem forum, co by nie dublowac tematu. Ufff na cale szczescie nie znalazlem podobnego ![]() |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-03-29 13:12:44 Dzieki wielkie za rady.
Co do spustoszen w mojej blacharce to masz tu przyklad: Wiecej zdjec powinno sie juz niedlugo ukazac na stronie (Konrii czekam ![]() |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-03-29 13:31:34 A wszystko przez to ze podnioslem auto na fabrycznym lewaku, zeby zmienic kolo zima! Narazie nie stac mnie na blacharza, ale kurcze widze, ze bedzie z tym troche papraniny. Moze jednak sie zapozycze u rodzicow i dam progi do wymiany. Bo inne mniejsze slady korozji jak te:
to chyab bede mogl sam naprawic w sposob jaki proponowal mi adasco??? ![]() |
![]() Dragu Łada Samara Stalowa Wola | 2003-03-29 14:45:02 Przy takiej dziurze w progu lepiej jest wstawić cały nowy. Chyba że planujesz w ciągu 1.5 roku zmienić auto to Pawła sposób jest równie dobry ![]() Do tego co napisał Adasco dodam, że blachy musisz wyczyścić tak żeby grama rdzy nie zostało. Lakierowanie to wyższa szkoła jazdy. To powierzyłbym już fachowcowi. |
![]() stegienny SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Warszawa | 2003-03-29 19:33:49 Witam Leszku!
Co do pytania o lakier to rzecz jasna z utwardzaczem chybaże przy każdym dotknięciu lakieru chcesz zyskiwać nową rysę ![]() Z lakierowaniem to też jest problem bo jeśli chcesz zrobić to profesjonalnie to potrzebny ci będzie kompresor, pistolet i kawałek szczelnego pomieszczenia ze stałą (w miarę możliwości) temperaturą. Bo jak chcesz naprawić to co widać na zdjęciach to wystarczy pędzel, dobrze rozcięczony lakier, pewna ręka i na koniec pasta polerska, ale jest to strasznie mozolna robota zwłaszcza jak chcesz zrobić to dobrze. Pozdrawiam, Stegienny |
![]() hgs ![]() Kraków | 2003-03-29 21:21:00 Myślę że sporo ciekawych i wyczerpujących opisów znajdziesz na http://www.fso.ptk.prv.pl.
szczególnie polecam http://student.uci.agh.edu.pl/~erpes/fso/rdza.html powodzenia h. |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-03-29 23:14:22 Dzieki za wszystkie rady. Progi chyba wymienie. Reszte sam wyjałowie i zaszpachluje i oddam calosc do lakiernika. Dam jeszcze zrobic podloge, bo chyba jest w oplakanym stanie. To pozre mi chyba z 1000zl, jezeli sie nie myle. No coz, ale potem pobujam sie ladnym autkiem przez nastepne 3 latka.
PS. Macie moze propozycje jaki lewarek kupic, bo wywale przy okazji te szczeliny pod oryginalny lewarek, zeby nmie nie kusilo. Macie jakies porpozycje co do marki, wysokoci. Oczywiscie chce go wozic w bagazniku, wiec nie moze byc za duzy. |
![]() Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2003-03-29 23:18:44 Skoro tak,to tylko hydrauliczny zostaje,taki do 1.5-2 ton,ewentualnie żaba.Te też musisz mieć pod co podlożyc,żeby nie zrobic tak jak Soop kiedys(o ile dobrze pamiętam w starej ladzie)dziury w podłodze pod fotelem tak sie zrobiło ![]() Co do firmy,to nie znam zadnej,sa w macro różnego rodzaju Topexy i top tools,ale co do jakości sie nie wypowiem bo nie sprawdziłem.jedynie kiedys wiertła do betonu top tools kupiłem,jedno wiertło na jedną dziurę ![]() ![]() pzdr Grzesiek |
soop SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2003-03-30 12:43:00 Ja mam podnosnik od Audika, dostalem go od brata - przy kreceniu w gore idzie cale ramie, genialna sprawa podkladamy pod jakis profil i jazda do gory. Oryginalnym juz nigdy nie bede nawet probowal podnosic, szkoda nerwow i auta. |
![]() Andy Lada 2106 Stalowa Wola | 2003-03-30 14:22:38 Witam!
Podczas tych renowacji nie zapomnij tych miejsc z rdzą, które dobrze oczyścisz pokryć odrdzewiaczem - polecam kortanin, bo inaczej spowrotem wyjdzie szybciej niż Ci się wydaję. Jak masz duże dziury to najlepiej wymienić cały element, ewentualnie spawanie.... Co do lakierowania to już długa historia... Progi jak będziesz malował pokryj sobie tzw. barankiem... pozdrawiam andy |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-03-30 17:06:57 Jeszcze raz wam wszystkim serdecznie dziekuje za wszystkie rady.
Co do podnoszenia auta to, czy moge je podnosic na podluznicy??? Bo ja zawsze jak jestem u wulkanizatora to nie pozwalam sobie podnosic na progach. Tylko widze, ze jedna podluznice mam lekko wgieta. Kurcze boje sie, ze moje podwozie jest w kiepskim stanie. Polecacie w takim razie hydrauliczny czy trapezowy??? |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-03-31 17:35:37 Do hgs:
Felgi stalowe mozesz dac do piaskowania i lakierowania, ale mozesz to ruwniez zrobic samemu. Potrzebny ci bedzie papier sciermy, ewentualnie wirtareczka z koncowka do usuwania rdzy (raka szczotka druciana w ksztalcie kola) oraz cos do pokrycia. Polecam farbe Hemmerite - kolory do koloru, do wyboru. Naturalnie jest i biala. Warto by bylo przed pomalowaniem pociagnac tym preparatem o ktorym ktorys z kolegow wspominal wczesniej w tym watku, tak na wszelki wypadek, zeby rdza nie wylazila. Pozdrawiam |
![]() Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2003-03-31 19:25:22 Hmm,ja natomiast Hammerite`a nie polecam.Mam z nim złe doświadczenia.Bardzo przereklamowany moim zdaniem produkt.Wogóle rdzy nie trzyma.Lepiej zrobić np podkład Coriną albo jakąs inną gruntujacą,potem pomalowac dobrą emalią w wybranym kolorze.
Pzdr Grzesiek |
![]() Darek_Krakow Lada 21072 Kraków | 2003-04-02 16:57:27 Do progów polecam "baranek" firmy Wurth. Bardzo wydajny, nie matowieje i nic spod niego nie ma prawa wyjść ![]() |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-09-03 16:54:24
Tak jak hgs zapytal - jak to zrobic, bo zaraz sie wybieram obejrzec moje oryginalne felgi na ktorych sa zimowki. zabieram sie do nich z taka obrotowa szczotka druciana i z papierem sciernym potem je bede chcial malowac i tuytaj potrzebuje wszelkiej porady. Aha i nie bede zdejmowac opon. |