MotoNews.pl

POMOC potrzebna!!! E39 523i nie załącza się wiatrak!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem ze swoją e39. Dzisiaj wskazówka temperatury silnika weszła mi na czerwone. podniosłem maske żeby zobaczyć co z wiatrakiem a ten się nie załączył. przez chwilę słychać było takie stukanie. teraz nic.
czy wisco się skończyło? miałem wymieniony sam wiatrak na nowy, czy mógł mechanik coś pogrzebać albo nie podłączyć? Jak to sprawdzić????

Całkiem mozliwe ze masz koniec wiska, ale to inaczej sie objawia ze wisko smiga cały czas, mozliwez ze masz zle układ odpowietrzony sprawdz to i poziom płynu wogóle , jest masa przyczyn a odp powinienes poszukac na forum bo temat znany

A jak sprawdzić czy układ zapowietrzony? czy jest możliwość podania prądu gdzieś, żeby załączyć wiatrak manualnie i sprawdzić czy w ogóle chodzi??? a może to ta cholera termostat poszła, zapowiada się dzień przy aucie. (albo dwa )

nie podasz pradu bo to nie elektro wiatrak tylko wisco, a układ chłodzenia najpierw sprawdz czy masz płyn i dopiero odpowitrzaj
lub na nowo zalej i odpowitrz a termostat w garnku spradz i zobacz na ile sie otwiera

brzmi skomplikowanie, mam bmw od 2 tygodni więc to co piszesz brzmi jak magia ale poradzę sobie chyba, a odpowietrza się jak??

brzmi skomplikowanie, mam bmw od 2 tygodni więc to co piszesz brzmi jak magia ale poradzę sobie chyba, a odpowietrza się jak??

może się komu przyda informacja. udało mi się odpowietrzyć, lata jak ta lala kombinowałem jak koń pod górkę ale mi wyszło, a kluczem w beemce do sukcesu jest korek do zbiornika wyrównawczego trzeba to wpisać na listę WAŻNYCH

a czy przypadkiem w E39 nie jest elektryczny wentylator? nie jestem pewien, poprawcie mnie jeśli zbłądziłem.
pozdrawiam

Cytat:
2005-11-10 08:49:28, MARCIN_RADOM pisze:
a czy przypadkiem w E39 nie jest elektryczny wentylator? nie jestem pewien, poprawcie mnie jeśli zbłądziłem. pozdrawiam

nie wiem jak w wiekszych silnikach benzynowych i dieslach ale w 6 cylindrowych 2,5 i 2,8 2,5tds jest standardowo visco. sa to identyczne silniki jak w e36 ktore byly w niej kilka lat wczesniej juz montowane od 1994 (2,5 i 2,

Cytat:
2005-11-10 09:01:31, tolo84 pisze:
nie wiem jak w wiekszych silnikach benzynowych i dieslach ale w 6 cylindrowych 2,5 i 2,8 2,5tds jest standardowo visco. sa to identyczne silniki jak w e36 ktore byly w niej kilka lat wczesniej juz montowane od 1994 (2,5 i 2,

Jak ma klimę to powiniem być też wiatrak elektryczny (z przodu, przed chłodnicami).

pozdr
Mariusz

Cytat:
2005-11-05 17:34:34, lukaszioo pisze:
mam problem ze swoją e39. Dzisiaj wskazówka temperatury silnika weszła mi na czerwone. podniosłem maske żeby zobaczyć co z wiatrakiem a ten się nie załączył. przez chwilę słychać było takie stukanie. teraz nic. czy wisco się skończyło? miałem wymieniony sam wiatrak na nowy, czy mógł mechanik coś pogrzebać albo nie podłączyć? Jak to sprawdzić????

Najważniesze w chłodzeniu to sprawna i czysta chłodnica.
Weź wąż z wodą i lej od strony silnika na zewnątrz. U mnie było tyle syfu między chłodnicami , że nawet w lutym temperatura trochę podskakiwała ponad połowę. Po wyczyszczeniu chłodnic nawet w największe upały w lato wskazówka stała na środku.

pozdr
Mariusz

Cytat:
2005-11-10 09:16:14, mariusz_nie_827 pisze:
Jak ma klimę to powiniem być też wiatrak elektryczny (z przodu, przed chłodnicami). pozdr Mariusz

tak to ma nawet e36 z klima z tym ze on chodzi tylko jak jest wlaczona klima. poza tym lukaszioo pisze o temperaturze silnika wiec chyba logiczne ze chodzi mu o ten wiatarak na visco...

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-11-10 10:56:59 ]

Cytat:
tak to ma nawet e36 z klima z tym ze on chodzi tylko jak jest wlaczona klima. poza tym lukaszioo pisze o temperaturze silnika wiec chyba logiczne ze chodzi mu o ten wiatarak na visco... [ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-11-10 10:56:59 ]

1. Wiatrak od klimy chłodzi też chłodnicę silnika.
2. Napisałem też, że podstawa to czysta chłodnica

pozdr
Mariusz

Cytat:
2005-11-10 13:54:49, mariusz_nie_827 pisze:
1. Wiatrak od klimy chłodzi też chłodnicę silnika. 2. Napisałem też, że podstawa to czysta chłodnica pozdr Mariusz

ale chlodzi tylko jak jest wlaczona klima, ja nie zaobserwowalem zeby wlaczal mi sie w innym przpadku

Cytat:
2005-11-10 15:22:07, tolo84 pisze:
ale chlodzi tylko jak jest wlaczona klima, ja nie zaobserwowalem zeby wlaczal mi sie w innym przpadku

chodzi jak masz wisco uwalone wtedy załączy go komp

Mam wisko-100zł