MotoNews.pl

Brzeczek od swiatel jak montowac???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zakupilem brzenczek do swiatel, Poniewaz po wyłaczeniu zaplonu przy wlaczonych swiatlach mijania paily sie swiatla postojowe co grozi rozladowaniem akumulatora. Mam brzenczek ktory mi bedzie przypominal by wylaczyć swiatla. Nie wiem jak go zamontowac podobno jakos pod bezpieczniki ale jak i ktore. w brzeczku sa dwa kabelki.
Pozdrawiam

no właśnie niech sie ktos pochwali kto to juz montował bo też jestem zainteresowany tematem

Ja montowałem i gra pięknie, ale nie pamiętam pod które bezpieczniki podłączyłem. Sprawdzę i wieczorem napiszę...
A tak wogóle to już był o tym dość spory wątek - Poszukajcie!!!

-----------------
Gwiazda Polsatu :D

Chrysler Voyager 2,4 DOHC 150KM

[ wiadomość edytowana przez: kubusiek77 dnia 2005-11-07 07:34:16 ]

po co bezpieczniki ?? podepnij plusa pod oswietlenie zegarów a minusa weź z krańcówki w drzwiach kierowcy i wsio

O.K. U mnie podłączyłem jeden kabelek pod bezpiecznik nr. 7 a drugi pod nr. 8 i gra (znaczy brzęczy)
Pozdro

-----------------
Gwiazda Polsatu :D

Chrysler Voyager 2,4 DOHC 150KM

Ha ha może i to dobry pomysł lus pod podświetlenie deski a minus pod krańcówke od drzwi teżtak mam. Tylko jest taki problem, że wtedy jak pasażer otworzy drzwi to brzęczek bedzie ci piszczał a nie o to chodzi. Należy na kablu od drzwi wlutować szeregowo diode zenera tak żeby przepuszczała mase od drzwi do kontrolki a mase do piszczyka bierzesz z przed diody czyli po stronie drzwi.

Ja ma podpięte tak jak pisało w instrukcji tzn. plus+ podpiełem pod bespiecznik świateł mijania, minus- pod przełącznik w drzwiach. Mały minus tego to to że nawet jak samochód pracuje a otworzę drzwi kierowcy to brzęczyk zaczyna działać , a tak wszystko w porzo, można też podłączyć brzęczyk tak żeby brzeczał jak niewłączyłeś świateł. wtedzy podpinasz go pod bezpiecznik pompki ichyba jak dobrze pamiętam pod bespiecznik świateł

ToFastMKIV: Dobry pomysł z diodą zenera jak już się zagłębiać w elektronike brzęczenia to pokusiłbym sie jeszcze o przekaźniczek który jest zawsze zwarty, a rozwarty jak dostanie napięcie ze stacyjki.
Nie będzie wkurzało brzęczenie gdy mamy włączony silnik :]
wszystkie warianty "zabezpieczone" przed niechcianym brzęczeniem i powiadamia nas TYLKO wtedy gdy naprawde już wysiadamy i zapomnieliśmy

A przepraszam, dlaczego akurat Zenera? Dioda Zenera jaest dioda prostownicza, natomiast do przepuszczania pradu w jedna strone wystarczy zwykla dioda

Napisałem dioda zenera bo co niektorzy co sie nie znaja mogli by pomyśleć o zwykłej diodzie LED. A co do diody zenera (prostowniczej) nadaje sie bez wiekszych problemów. A dioda Zenera może przecież działać w dwie strony...taka jej przewaga:
Spolaryzowana w kierunku zaporowym - jest diodą Zenera.
Spolaryzowana w kierunki odwrotnym - jest zwykłą diodą prostowniczą. Można by jeszcze pokombinować na przekaźniku zwłocznym np. siedzisz w samochodzie bo za kims czekasz a zapomniales wylaczyc swiatel w takim przypadku przy wlaczonych swiatlach i wylaczeniu silnika brzeczek piszczalby przez np. 10s po czym przestalby piszczec.