| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
YAQB KNC & 100lica | 2005-11-09 16:39:07
Moge i nie moge - w "moim" zakladzie zakladaja i Prinsa i Landi-Renzo i o nich mi mowiono. Nie jestem specem i nie wiem jakie jeszcze sa "full sequent". Natomiast tanie instalki sa "grupowe". A jaka jest BRC ... nie wiem. Nie oferowano mi jej. |
piter34 ROVER 620Si Lux Kraków | 2005-11-09 21:34:23 YAQB.
Pierwszy raz słyszę podobne rewelacje o instalacjach sekwencyjnego wtrysku gazu. Dla mnie to bzdury. Praktycznie w każdej instalacji każdy wtryskiwacz listwy ma osobne podłączenie elektryczne. |
YAQB KNC & 100lica | 2005-11-09 23:07:01
Niestety chcac/niechcac opieram sie tylko na tym co slysze i czytam ... powiedziano mi, ze listwa np. Matrix jest jakos tam zespolona i w razie awarii wymienia sie cala, a np. w Valtec'u wymienne sa np. cewki (o ile nie przekreceam w tej chwili bo jzu troche zmeczony jestem). Zupelnie nie mam doswiadczenia praktycznego ani nie uwazam sie za "guru" czy cos takiego ... pisze co slsyzalem i poddaje to pod opinie bo chce byc jak najlepiej zorientowany zanim wydam kase ![]() [ wiadomość edytowana przez: YAQB dnia 2005-11-09 23:13:43 ] |
![]() Jurek_P Astra GSi Warszawa | 2005-11-10 08:56:29
Jesli o to chodzi to sie zgodze, listwy (choc widzialem takie tylko na zdjeciach) ktore maja zabudowane wtryskiwacze i w razie awarii jednego z nich wymienia sie calosc. Mialem do czynienia glownie z BRC, mam zalozona sekwencje w dwoch autach, owszem roznia sie listwa (Seqent i Sequent 24), ale w kazdym przypadku mozna wymienic pojedyncze wtryskiwacze. |
YAQB KNC & 100lica | 2005-11-10 09:23:57
Przypomne, ze nie mam doswiadczenia praktycznego. Moja wypowiedz tyczyla sie listw Matrix i Valtec. Nie wiem jak maja inne (np. wspomniane BRC). Jesli chodzi o te wlasnie (z tego co sie orientuje te sa najczesciej stosowane w tanich instalkach) to tak ponoc sprawa wyglada. Dlatego teraz pytanie czy to tylko w Twoim BRC mozna wymienic wtryskiwacze czy teoretycznie w kazdej listwie kazdego producenta (co by bylo sprzeczne z tym co ja napisalem). Z ciekawosci zapytam - ile kosztuja te instalki BRC? Bo jesli sa zauwazalnie drozsze, to zapewne np. z tego wzgledu ze listwa wtryskowa jest lepsza (nie zespolona) |
YAQB KNC & 100lica | 2005-11-10 09:26:41
Podlaczenie elektryczne to chyba jednak cos innego niz same wtryskiwacze. To jak sadze troche tak jak np listwa zasilania WN, gdzie nie ma juz 4-ch kabli tylko cala listwa - kazda swieca jest zasilana osobno, ale listwa jest zespolona i jak padnie to sie pewnie cala wymienia (nie wiem nie sprawdzalem - probuje znalezc odpowiednie porownanie) |
YAQB KNC & 100lica | 2005-11-10 09:27:57
Podlaczenie elektryczne to chyba jednak cos innego niz same wtryskiwacze. To jak sadze troche tak jak np listwa zasilania WN, gdzie nie ma juz 4-ch kabli tylko cala listwa - kazda swieca jest zasilana osobno, ale listwa jest zespolona i jak padnie to sie pewnie cala wymienia (nie wiem nie sprawdzalem - probuje znalezc odpowiednie porownanie) |
piter34 ROVER 620Si Lux Kraków | 2005-11-10 11:05:38 YAQB.
Co do Matrixa i Valteca to ja się nie wypowiadam, bo się na tym nie znam. Co do tych "bzdur" (jak to nazwałem) to miałem tylko na myśli wypowiedź gazownika, którego odwiedziłeś (full group i pełna sekwencja 1-3-2-4). Jeśli chodzi o np. listwę w OMVL to są tam 4 osobne wtryskiwacze i można naprawiać pojedynczo. Każdy wtryskiwacz ma osobne podłączenie/sterowanie, a w programie mogę sobie ustawić sekwencję wtrysku. Moja instalacja to OMVL Dream XXI (bez N) uważana przez "mój" zakład montażu za instalację typu full group. Jak widać jest to jednak instalka z możliwością programowalnego wtrysku sekwencyjnego. |
YAQB KNC & 100lica | 2005-11-10 11:56:55
Co do listwy nie bede sie spieral - zapytam tylko z ciekawosci ile kosztuje instalacja? Bo moze tak jak kolega Jurek, ktory ma BRC, zaplaciles wiecej niz ja mam zaplacic i listwa jest wlasnie taka a nie inna Co do programu - to jest jeszcze kwestia jak sie ma to co zawarte z programie z tym co sie rzeczywiscie dzieje w silniku (zeby nie bylo tak, ze jest napisane ze sekwencja tylko dla chlitu matekindodowego ).
No i wlasnie takie to problemy ... moze ktos mnie wysle na jakis kurs "wszystko o instalacjach LPG" Wtedy bede omnibus w instalkach i Wam wszystko wyjasnie hehe
[ wiadomość edytowana przez: YAQB dnia 2005-11-10 11:58:51 ] [ wiadomość edytowana przez: YAQB dnia 2005-11-10 11:59:36 ] |
![]() Jurek_P Astra GSi Warszawa | 2005-11-10 12:12:34
Sequent 24 za 3.5 tys w Czakramie na Maciejki. Moze gazownicy nawbijali Ci cos o III generacji, o wtrysku ciaglym, tam faktycznie gaz jest podawany zbiorczo do kazdego kanalu dolotowego. |
YAQB KNC & 100lica | 2005-11-10 12:23:06
Nieeee Gadalem o IV gen., bo napewno w niektorych jest stosowany wtrysk grupowy (tj. nie ciagly do kazdego tylko 4 razy w ciagu jednego cyklu do 2 kanalow jednoczesnie). Co do Twojego BRC pewnie roznica wynika z ceny. Ja za swoja mam zaplacic 2.700. |