MotoNews.pl

Potrzebna pomoc w identyfikacji kabli w kostce ISO

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
mam Omege B z 1995 (model 1996) i radio Blaupunkt SC202
Pragne podlaczyc inne radio (nie fabryczne).
Ale najpierw musze zidentyfikowac kable wchodzace w kostki ISO
bo patrzac na schematy z internetu (np. http://www.studio24.prv.pl/) i na moje podlaczenia nic mi sie nie zgadza (nawet kolory kabli).Samochod kupilem uzywany tak wiec nie wiem nawet czy te kostki sa podlaczone fabryczne , czy tez ktos je robil chalupniczo.
Oto rozpiska (patrzac na plecy radia)

kostka C (do wyswietlacza)
1...................... 3 ....................5 .....................7............. 9
2...................... 4.................... 6 .....................8 ............10
1brazowo-bialy....3brazowo-bialy 5brazowo-bialy 7puste......9puste
2brazowo-bialy....4puste.............6puste............8puste........10puste

zlaczona kostka B i A (gorna B dolna A)
1...................... 3 ....................5 .....................7
2...................... 4.................... 6 .....................8
1bialy................3zolty...............5niebieski..........7zielony
2bialo-brazowy.. 4zolto-braz..... 6niebiesko-braz...8zielono-braz

1........................... .3 ...............................5 .............................................7
2............................ 4............................... 6 .............................................8
1brazowo-niebieski..3Pusty..........................5dwa bialo-czerwone razem.....7czerwony gruby
2czerwono-niebieski 4polaczony z pinem7.......6siwo-zolty ..........................8brazowy gruby

I jakis czerwony cienki kabelek w ogole nie jest podlaczony
PROSZE O POMOC
Pozdrowienia
zsz

Jersli masz radio łączone ISO i ono gra to w czym problem?
podlacza inne radio i , jak nie podziala to najwyzej zamienisz dwa kable zasilajace ze soba albo bedziesz musial podac napiecie z zasilania na podtrzymanie, a zidentyfikujesz to po tym ze dopiero przy wlaczonym zaplonie radio chodzi.
Generalnie pakuj radio, jak nie dziala to kluczykiem na ON, jak nie to pisz a pomoge.
PS chyba ze kupisz radio z kabelkami nie kostka...

sorry ale jestem kompletna noga w kabelkach samochodowych.
gdybym to ja wiedzial ktore to kable zasilajace - te czerwone ?
A jesli tak to ktory czerwony - gruby ? A do czego jest ten cienki czerwony nigdzie nie podlaczony?.
stare radio gra tez przy wylaczonym zaplonie,wszystko ok.
Ale nowe nie dziala bez zaplonu , poprzedni wlasciciel radia powiedzial mi , ze radio to potrzebuje drugiej masy , czy tez cos tam...nie pamietam dokladnie.Na razie jak za bardzo zglosnie to radio sie wylacza- mowil mi ten gosciu , ze to jakis jakis obwod zabezpieczajacy w radio to powoduje i ze jeszcze musze dokupic jakis przewod - w miejscu standartowego bezpiecznika maja wychodzic 2 kabelki jeden z bezpiecznikiem 20A do akumulatora drugi do uziemienia.No i trzeba jeszcze zmienic uklad pinow.
A pytam sie dlatego , ze lubie wiedziec co robie a nie eksperymentowac.
Moze moge Ci przeslac e-mailem instrukcje montazu?
Tylko 344KB w pdf

dawaj ta instrukcje

Cos tam jest nie tak, Radio gasnie? Czy to nowe radio?
konsiela@wp.pl

[ wiadomość edytowana przez: kufcio dnia 2005-11-09 12:49:38 ]

Nie kumam czego Ty nie kumasz?
Wszystko jest super opisane a nawet narysowane.
U nas w Omach na 4 pinie jest ingition czyli "wzbudzacz" , a na 7 pinie jest stale napiecie 12V potrzymujace pamiec itp.

U Ciebie w radiu jest na odwrot, na 7 masz ignit a na 4 zasilanie.
Wystarczy zamienic te piny miejscami i bedzie OK.

Jednak jak piszesz to masz juz zlaczone piny 4 i 7, wiec masz odpowiedz co to za luzny kabel.. to ignition po stacyjce.

Pozostaje kwestia tego co ten koles Ci mowil o masie, czy (uziemnieniu ) haha, dobre nie

Wg. pdf powinienes podlaczyc jakies cudo mi blizej niewiadome do - aku. ja proponuje sprawdzic czy na GND (- aku) na 8 pinie nie bedzie grało..
Jesli nie, powielic sygnal z 8 pinu (czarny kabel) i podlaczyc obok zlacza tak jak na rysunku...
jak bys mogl pstryknac fote zlaczka radia..

[ wiadomość edytowana przez: kufcio dnia 2005-11-09 14:17:29 ]

oto zdjecie

Witam
tak jak na rysunku podlacz GND czyli minus do tego pinu wyzej, a plus do tego nizej. oczywiscieGND wez z 8 pinu ISO a 12V z 4 czy 7 ISO (z tych zmoistkowanych)

Przed podlaczeniem sprawdz miernikiem czy jest przejscie miedzy tym pinem gornym a obudowa radia.. musi byc.
pozdr

[ wiadomość edytowana przez: kufcio dnia 2005-11-12 16:53:48 ]

[ wiadomość edytowana przez: kufcio dnia 2005-11-12 16:54:21 ]