Żarówki Xenon w MV6 - pomocy :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pan w ASO miłym głosem oznajmił mi przez telefon, ze jedna z żarówek reflektora z przodu zaczyna świecić na żółtawo. Odpowiedziałem: wymienić. Pan na to: żarówka 650pln + 220pln za wymianę.......... Gdy się ocknąłem było już załkiem ciemno a ja leżałem na dywanie ze słuchawką krwawiąc z nosa. Nie wymieniłem jej oczywiście.
A tak serio: ile taka żarówka xenonowa powinna kosztować? Gdzie ją najlepiej kupić i wymienić (Wawa). Jakieś specjalne oznaczenia, typy?

D2R na allegro ~80zł i świecą pięknie,
zabawa z wymianą nie jest za trudna

Pozdrówka
Zbychu

Cytat:
2005-11-09 21:11:49, Kair pisze:
...żarówka 650pln + 220pln za wymianę...

Ja pierdu
Komplet reflektorów soczewkowych można kupić...
Nie łam się. Taka "żarówka" na Allegro za 100 zł.
Ktoś z Warszawy też sprzedawał.
Wymienisz sam bez problemu. Tylko nie dotykaj szkanej bańki.
No i ma wielokrotnie większą wytrzymałość od zwykłej żarówki.

[ wiadomość edytowana przez: Zbynio dnia 2005-11-09 21:32:29 ]

ja kupiłem philipsa za jedyne 300 i to bym polecał ale to zależy od portfela, podejżewam , że te za 80 zł to firmy osram , jak sama nazwa firmy wskazuje może byc nie halo z jakością

W wawie ? nie ma problemu. bardzo dobre żarówki osram oraz helli są po 200 pln do dostania na urysnowie. looknij tutaj : www.xenon.waw.pl i zadzwoń do gościa. kupiłem u niego dwie - i od dłuższego czasu nie mam żadnych problemów. zresztą daje gwarancję.

Cytat:
podejżewam , że te za 80 zł to firmy osram , jak sama nazwa firmy wskazuje może byc nie halo z jakością

philipsa równierz są po 80 zł.

Cytat:
2005-11-09 21:11:49, Kair pisze:
Pan w ASO miłym głosem oznajmił mi przez telefon, ze jedna z żarówek reflektora z przodu zaczyna świecić na żółtawo. Odpowiedziałem: wymienić. Pan na to: żarówka 650pln + 220pln za wymianę.......... Gdy się ocknąłem było już załkiem ciemno a ja leżałem na dywanie ze słuchawką krwawiąc z nosa. Nie wymieniłem jej oczywiście. A tak serio: ile taka żarówka xenonowa powinna kosztować? Gdzie ją najlepiej kupić i wymienić (Wawa). Jakieś specjalne oznaczenia, typy?

to jest pikuś
ostatnio wyliczyłem panu wymianę żarówki xenonowej w lagunie na 2.2 tyś
spalona żarówka (do wymiany) wina za to ponosiła oprawka (źle włożnona podczas naprawy powypadkowej przez blacharzy/lakierników co skutkowało nadpaleniem jej) oprawka dostępna tylko z w komplecie z przetwornicą a do wymiana przetwornicy trzeba zdemontować przedni zderzak suma sumarum pan jeździ 2 miesiąc ze spaloną żarówką
ps. cennik autoryzowanego serwisu

[ wiadomość edytowana przez: Cegiel dnia 2005-11-10 01:44:47 ]

[ wiadomość edytowana przez: Cegiel dnia 2005-11-10 01:46:05 ]

[ wiadomość edytowana przez: Cegiel dnia 2005-11-10 01:46:46 ]

oryginalny philips i osram na allegro po 80 zl za sztuke.
Pan w aso byl dziwny, jezeli zaproponowal wymiane tylko jednej. Powinno sie wymieniac obie, poniewaz w trakcie eksploatacji zmieniaja kolor i zapewne nie dopasujesz. Przy cenie 160 za 2 szt mozna sobie na to pozwolic.
Jezeli chodzi o jakosc to mam phlipsy wlasnie z allegro i sa identyczne jak te z aso (rok czasu i brak jakichkolwiek objawow zuzycia).
Podrobek nie ma. Zdaje sie ze tylko 2 firmy na swiecie zglebily sztuke produkcji zarnikow.

Wymiana zarnikow w omie jest prostrza niz wymiana zwyklej zarowki w golfie 4

[ wiadomość edytowana przez: dARTi dnia 2005-11-10 11:21:13 ]

Poprzedni wlasciciel mojej Omy wymienial w ASO zaplacil 600zeta za sztuke oczywiscie

Cytat:
(...)A tak serio: ile taka żarówka xenonowa powinna kosztować? Gdzie ją najlepiej kupić i wymienić (Wawa). Jakieś specjalne oznaczenia, typy?

Nie zarówka tylko żarnik. Istotna różnica.

Przerabialem to samo.
Zawolali 750+150, za sztuke.

W sklepie na fakture, zarniki sa od 220-280 zl. I to jest cena dla ludzi z faktura.
Oznaczenie żarnika: D2S

Natomiast zarniki z allegro, po 80zl, to sa takie co to "wypadly komus z pudelek". Ale sa to takie same jak w ASO i w sklepie.

Jak wspomnial dArti, robi je tylko Philips i Osram. Te z ASO to poprostu Philipsy w opakowaniu GM.

No i kolejna sprawa, wymiana: nie musisz sciagac zderzaka zeby je wymienic, da sie tak "od srodka" to zrobic. Gdzies jest watek o tym, jak ja pytalem wlasnie o wymiane zarnikow.

Cytat:
2005-11-10 14:50:27, Vino pisze:
Nie zarówka tylko żarnik. Istotna różnica...

Dobrze prawi. Dać mu wódki...

Ty to byś tylko wódkę rozdawał... i to nie swoją bo każesz innym dawać

wódka 1
wódka 2
wódka 3
wódka 4
wódka 5
wódka 6
no i ta jest siódma

Zbyniu, wątrobę szanuj

Cytat:
2005-11-10 15:54:56, Solltys pisze:
Ty to byś tylko wódkę rozdawał... i to nie swoją bo każesz innym dawać ... Zbyniu, wątrobę szanuj

Dobrze prawi!.... Hmmm...
Solltys co pijasz?

Dzięki Panowie! Vino: jesteś moim ekspertem! Wymienię sobie obie i jeszcze mi starczy na jakąś duperelę do omki za 500pln

Ja wymieniałem w swojej żarniki odrazu po zakupie Omegi, bo świeciły mi już za bardzo fefioletowo. Żarniki kupiłem na allegro. Wymieniałem w ASO (dałem wtedy chyba 80zł za obydwie lampy). Pan w ASO wyjmował klosze do wymiany żarników. Ale zderzak nie był wyjmowany, także wymiana żarników to w najgorszym wypadku wykręcenie chyba 3 śrub, które trzymają lampy.

[ wiadomość edytowana przez: Conrad_V6 dnia 2005-11-10 21:57:10 ]

Cytat:
Ale zderzak nie był wyjmowany, także wymiana żarników to w najgorszym wypadku wykręcenie chyba 3 śrub, które trzymają lampy.

Niestety nie w B. B ma spryskiwacze mocowane do lamp. Bez zwalania zderzaka mozna sie pochlastac przy wyjmowaniu.

W C to inna bajka. Spryskiwacze sa w zderzaku. Wyjecie lampy to chwila.

Cytat:
2005-11-10 22:40:06, DrA pisze:
Niestety nie w B. B ma spryskiwacze mocowane do lamp. Bez zwalania zderzaka mozna sie pochlastac przy wyjmowaniu. W C to inna bajka. Spryskiwacze sa w zderzaku. Wyjecie lampy to chwila.

Eeee no...
Mam cały komplet z 6 litrowym zbiornikiem na płyn i wyjęcie obydwu reflektorów to 15 min z piwem w międzyczasie
To jest kwestia 10 śrubek i 2 specjalnych zapinek łączących wężyki ze spryskami. Nie trzeba wcale opuszczać zderzaka. No chyba, że nie masz długiego klucza do odkręcenia dolnej śruby reflektora

Dołącze się do żarówkowego posta: ma ktoś może spis wszystkich żarówek potrzebnych do Omegi Sedan 97? Chce kupic komplecik na zapas a nie usmiecha mi sie otwieranie kazdego klosza i sprawdzanie co tam siedzi.

Cytat:
Dzięki Panowie! Vino: jesteś moim ekspertem!

Bez przesady.

Podziekuj tym co mi wczesniej powiedzieli to co ja tobie teraz. Wszystko dzieki temu forum.

Pozdrawiam,
Vino