| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2005-11-09 23:27:57
Powoli, powoli - nie ważne, która generacja. Może źle sie wyraziłem Chodzi o to, żeby to nie był wtrysk gazu. I to bynajmniej nie z powodu kosztów - chodzi o to, że obecne do pracy mam ok 5-6 km, a w zimę lpg wtryskowe przełączałoby mi się w połowie drogi albo i później. Chodziło mi o oprogramowanie czy rodzaj instalacji BRC. Pozdr. P. P.S. A kolega daje dużo: I. nie założy czegoś, co będzie źle jeździło II. nie założy lipnie - pomimo rabatu będzie się starał bardziej, niż w każdym innym aucie (znam to z autopsji) III. każda regulacja, przegląd, etc. bez gadania, umawiania, za free (czyt. jakieś pifffko na przykład )
Dalej sądzisz, że kolega nic nie daje...?
Chciałem po prostu poznać opinie innych użytkownikow lpg. Może jakiś elpigaz, czy inne lovato jeździ "o niebo" lepiej, niż BRC i w imię tego zrezygnowałbym z "kolegi"... |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2005-11-09 23:36:12 Mówiąc jeszcze prościej - chodzi mi o najwyższą instalkę przed wtryskiem. Jedni mówią II gen., inni III...
P. |
Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2005-11-09 23:51:00
Źle się wyraziłem. Tutaj masz całkowitą rację. Myślałem całkiem o czymś innym w tym co napisałem.
Również ma kolegę z Vectrą B, i zakładał gaz tam gdzie ja. Ma teraz na przewodzie gazu chyba ze 4 zawory założone. Bo toto nie gasło po wyłączeniu zapłonu, albo strzelało przy gaszeniu itd. W Espero dolot powietrza jest u góry, a w Oplu na dole. Ciekawe jest to że nikt (prawie) nie chciał mu założyć instalki 2 generacji.
2 generacja to tzw. "mikser" z komputerem, a 3 generacje to już wtrysk gazu w fazie lotnej. Więc mowa o instalce 2 generacji tylko. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-11-10 06:07:14 pyrek ale jednego nie kumam..skoro masz kumpla ktory montuje brc to chyba on najlepiej bedzie wiedzial jaka instalka bedzie najlepsza..jesli decydujesz sie na ta firme miedzy innymi dlatego ze masz tam kolege do ktorego masz zaufanie..to zaufaj mu i niech on ci cos zaproponuje..no bo co to by byl za fachowiec gdybys to ty musial mu doradzac jaka ma ci instalacje zalozyc
a co do generacji to powiem szczerze ze teraz nawet do espero gdybym mial instalowac to zalozylbym IIIgen a jesli by sie dalo to i IV..ceny na tyle spadly ze bawienie sie teraz przy nowoczesnym silniku w robienie z niego de facto gaznika to naprawde poroniony pomysl.. niby niektorym to dobrze chodzi (np mi ) niby moze malo palic..ale w takim razie po cholore zmieniac samochod na nowoczesny..ktory ma dziesiatki czujnikow do tego np takie bajery jak kontrola trakcji czy pokladowy komp ktore wszystkie razem zakladajac IIgen wyrzucamy na smietnik ?
teraz patrzac z perspektywy czasu dla osob ktore jeszcze przed zakupem wiedza ze zaloza instalke tego typu najrosadniej jest wybrac jakis stary 8 zaworowy silnik na monowtrysku |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2005-11-10 09:37:53
jak niżej
...i w moim przypadku lac 50/50% lpg i noPb...?
Pozdr. P. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-11-10 10:28:59
nie no jasne..ja rozumiem twoja argumentacje ale.. widze pewna niekonsekwencje..skoro zakladasz ze glowne przebiegi auta to bedzie 5-6km do pracy to moze warto w ogole sie zastanowic czy zakladac lpg..? bo tym sposobem az tak wielu km nie natluczesz.. nie wiem..ale jak ostatnio patrze na ceny gazu w proporcji do ceny pb to sie zrobilem sceptyczny taka inwestycja szybko sie nie zwroci..ciesze sie ze mam juz za soba a z drugiej strony mowisz ze odrzucasz opcje wtrysku gazu ale nie ze wzgledow finansowych..czyli jak rozumiem moglbys wydac wiecej na instalke gdyby nie ten mankament z poznym przelaczaniem na lpg..a to juz w ogole poddaje pod watpliwosc czy warto zakladac?
nie krytykuje bron boze..tak sobie glosno mysle.. espero pali mi ponad 13L lpg i palilby pewnie z 11L pb..ale gdybym kupil sobie jakos honde czy toyote jak JACO i to by palilo powiedzmy 7L pb to zdecydowanie nie psulbym samochodu gazem a do robienia duzych przebiegow to sie kupuje diesla
|
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-11-10 10:29:04 mi sie wydaje ze najwazniejszy jest wybor miksera, jak chcesz to przesle Ci na maila katalog mikserow brc, zebys potem nie mial problemu tak jak moj kumpel ze zaloza Ci uniwersalny bo akurat taki maja na stanie...
pozdrawiam |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-11-10 10:32:38 a miksery brc sa jakos specjalnie dobrane do instalacji brc..w sensie czy sa jakies specyficzne w porownaniu z mikserami do innych instalek? rozumiem doskonale ze do roznych samochodow sa rozne miksery..ale chodzi mi o to czy np miksera brc dedykowanego do espero nie moglbym zalozyc do innej instalacji lpg w espero? |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2005-11-10 10:53:19
Oprócz dojazdów do pracy też trochę jeżdżę... Jakieś 15-18 tkm rocznie wszystkiego będzie. Co do samego gazu - też się zastanawiam, czy zakładać. Pojeżdżę ze dwa miesiące, policzę i zdecyduję. Od paliwa nie odliczam vatu, natomiast od instalki - tak. Dla mnie cena instalacji za 2.100,00 zł, to ok. 1.400,00 zł. (netto ok. 1728,00 - dochodowy nawet 19% = +/- 1400,00) Pożyjemy, zobaczymy! P. |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-11-10 11:39:51
wydaje mi sie ze pasuja tez do innych instalek bo wkncu inne instali tez podaja gaz na mikser przez silnik krokowy, i tak samo mozna regulowac cisnienie na reduktorze |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2005-11-10 12:39:39
Chyba że nie masz silnika krokowego w instalce, tak jak ja na przykład... Żeby nie było niedomówień mam BRC instalowane w lutym 2004 - i jakoś wszystko śmiga bez problemów, nawet regulowana nie była ani razu. |
rudi Espero Wloclawek | 2005-11-11 20:24:40 do nowego auta z plastikowym kolektorem tylko sekwencja ale ważny jest też montaż widziałem już okazyjnie zamontowane instaki z kablami na wierzchu, bez osłon i badziewiastymi przełącznikami okropnie szpetne ale szybko i tanio to prawie zawsze żle tak to jest. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-11-12 05:29:43
jestes na 100% pewien ze nie masz?? w brc jest z tego co widzialem krokowiec przy samym reduktorze..patrzac na zdjecia kolegi w ogole tam nie widzialem silniczka ale okazalo sie ze jest tylko prawie ze laczy sie z reduktorem no bo jesli nie masz silniczka to jak ma komp sterowac?? a jak nie masz kompa to jakim cudem dostales wpis do dowodu?? |