215/55/17

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
CZeść.
Mam pytanko, a właściwie dwa.
1. Czy oponki, przód 215/55/17 i tył 235/55/17 zmieszczą się do mojej omy b? Czy może zmieszczą się takie: 215/60/17 przód i 235/60/17 tył? Czy trzeba dodatkowo dystanse?
2. Na jednych są oponki TOYO. co to jest?
Komplecik jeden lub drugi mam do łyknięcia za 1500, tylko nie wiem czy da się później normalnie jeździć z ładunkiem, czy tylko solo mi pozostanie.
Pozdr.

Na szerokosc wleza nawet 255 do B.

Ale profil opony do 17'' felg powinien byc 45 zeby zachowac obwod kola. Inaczej predkosciomierz bedzie pokazywal bzdury.

A te przekłamania to jakie będą? Czy ktoś potrafi podać rząd rozbieżności

Podaję ponownie

Koła

Pzdr.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Dzieks
postaram się niezadawać zbędnych pytań

weź pod uwagę, że taka szerokość (szczególnie na lżejszym tyle) będzie słabiej trzymać na mokrej nawieżchni

Ja mam przód/tył 225 i radzę zakładać węższe, np. 205

dołączam do do HEVY. W OMESI przynajmniej z przodu radzę założyć max 205. ja mam z przodu 225/50/16 a z tyłu 225/55/16 i zamierzam założyć oponki o wyższym profilu i węższe na przód.

nasze "wspaniałe" drogi nie nadają się do takich opon.

pozdro MEGA_3 I JEGO 3,0SEJ

Cytat:
2003-03-31 09:43:21, elvizz13 pisze:
A te przekłamania to jakie będą? Czy ktoś potrafi podać rząd rozbieżności

U mnie na standardowych oponach 205/65/15 prędkościomierz zawyża o ok. 5%, U Janusza nawet o 7%. Jest to normalne w Omegach.

Wydaje mi się więc, że zastosowanie romiaru 215/55/17, jak w tytule wątku (a nawet 215/60/17 - jeśli istnieją), poprawiłoby dokładność wskazań. Natomiast zastosowanie np. .../45/17 spowodowałoby dodatkowe zwiększenie błędu w stronę zawyżania prędkości.

Przed podjęciem decyzji należałoby sprawdzić obecnie odchyłki wkazań prędkościomierza (np. wykorzystując stoper i przydrożne słupki kilometrowe na dystansie co najmniej kilkudziesięciu km). Generalnie ja dobierałbym opony wg. kalkulatora podanego przez Prowo tak, aby wynik kalkulacji brzmiał "...5,0% too slow"