MotoNews.pl

Problem z gazem Lovato (pewnie drobiazg jakis...)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam takie pytanie. Mam centralke Lovato 198 DI (taka z jednym pstryczkiem, ktora sama przelacza na gaz przy ok 2000 obrotw). Przeylaczylem sobie niechcacy ja w taki sposob, ze nie chce mi przelaczac z gazu na benzyne (swieci pomaranczowa dioda ale jak dodoaje gazu to nic sie nie dzieje). Moge oczywiscie przelaczyc na gaz w nastepujacy sposob - wciskam ten przycisk, wlaczam zaplon, slychac tykniecie elektrozowaru, uruchamiam silnik. Wlasnie po jednym takim przelaczeniu sterownik troche zeswiriowal. Aha, i teraz jak mam wlaczony gaz to dioda miga na przemian: zielony-czerwny, a powinno byc na zielono Pomozcie, plis

Pozdrawiam
Borys

a co zrobiłeś niechcący?

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Tak, co zrobiłeś niechcący? Poza tym jak Ci tak miga dioda, to albo masz rezerwe gazu albo stan awaryjny.

Cytat:
2005-11-12 19:45:50, OLO pisze:
a co zrobiłeś niechcący?

Teraz juz wiem, ze rozprogramowalem sobie przelacznik gazu. Ale juz znalazlem sobie instrukcje i zaprogramowalem. Gdyby ktos chcial to moge wyslac

Pozdrawiam
Borys

To ja poproszę instrukcję.
U mnie miga na czerwono-zielono jak zapalam na gazie. Ale później wraca do normy, czyli czerwony: benzynka, zielony: gazik, pomarańczowy: jeszcze benzynka...

W Polonezie mojej narzeczonej jest instalacja Lovato. Instalka ma przełącznik z jednym przyciskiem. Działa to tak, że po naciśnięciu jeden raz samochód pracuje tylko na benzynie, o naciśnięciu raz jeszcze samochód pracuje przejsciowo na benzynie, a po dodaniu gazu przeskakuje na LPG. Ale jak w takiej instalacji odpalać z gazu? Ma ktoś taki wynalazek?

Cytat:
2005-11-19 18:39:14, MichalSW pisze:
W Polonezie mojej narzeczonej jest instalacja Lovato. Instalka ma przełącznik z jednym przyciskiem. Działa to tak, że po naciśnięciu jeden raz samochód pracuje tylko na benzynie, o naciśnięciu raz jeszcze samochód pracuje przejsciowo na benzynie, a po dodaniu gazu przeskakuje na LPG. Ale jak w takiej instalacji odpalać z gazu? Ma ktoś taki wynalazek?

Tak, ja Zeby odpalic na gazie trzeba:
1. Przy wylaczonym silniku wcisnac ten przycisk.
2 Trzymajac wcisniety przycisk wlaczyc zaplon. bedzie slychac tykniecie elektrozaworu.
3. Odpalic. Dioda bedzie migala na zielono-czerwono.

Ja mialem tak ze cos kombonowalem, zeby odpalac na gazie i sobie rozprogramowalem ten przelacznik. Znalazlem instrucje i zaprogramowalem ponownie Mozna samodzielnie ustawic, przy jakich obrotach ma sie przelaczac - fajne gadzet. Moge udostepnic ta instrukcje w celu umieszczenia na stronie Klubu bo dostalem juz pare prosb o nia

Pozdawiam
Borys

No to udostępnij do działu Warto Wiedziec. Dzięki za pomoc, jak przyjedzie moja luba to posprawdzam czy metodyka zadziala. Mam jeszcze pytanie - jak lampka miga po odpaleniu na gazie to kiedy zaczyna świecić tylko na zielono? Po przegazowaniu?

[ wiadomość edytowana przez: MichalSW dnia 2005-11-19 21:40:45 ]

Cytat:
2005-11-19 21:37:53, MichalSW pisze:
Mam jeszcze pytanie - jak lampka miga po odpaleniu na gazie to kiedy zaczyna świecić tylko na zielono? Po przegazowaniu? [ wiadomość edytowana przez: MichalSW dnia 2005-11-19 21:40:45 ]

Miga do wylaczenia silnika.

Pozdrawiam
Borys