MotoNews.pl
5 [126p]przestal jechac.. zabierak czy lizak? (123057/0)

[126p]przestal jechac.. zabierak czy lizak?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Upalalismy, przelecielismy po dziurze, jebło.. i stracił napęd. Silnik nie zgasł. Odpala bezproblemowo, dzwignią wkładamy kazdy bieg, po puszczeniu sprzegla silnik dalej działa, auto stoi, a predkosciomierz pokazuje na zgaszonym wkladamy bieg, auto sie pcha jak na luzie.
Co to bo ciemno juz. Lizak czy zabierak? Czy cos jeszcze...

zabierak

zabierak/polos......ale raczje pekniety zabierak skoro niema zadnych oporów.

Ksiąze waricacie, wujek Jesion zabronił ci ganiac za terytorialnymi
I masz nauczke, piździć nie jeździ. A taki był fajny, amerykancki. Szkoda

Może to też być póloś w mechaniźmie. Nam raz się tak stalo i 1,2,3,4,R i nic.. Auto trza bylo holować. Silnik dawal moc ale nie barzdo szlo to jak na kola przenieść. Teraz już nie mamy zabierakow i jedyne co może puścić to jakiś przegub lub znowu póloś ale mechanizm jest tak zeszperowany że jak nawet coś się zerwie z którejś strony to będzie sie dalo jechać dalej

Jaki zabierak ??
Silnik kręci i nie jedzie to nic innego jak
łańcuch spadł .

ksiaze jesli to zabierak to po wrzuceniu biegu i puszczeiu sprzegla bedzie wydawal charakterystyczny terkot.oczywiscie takiemu fachowcowi nie musze przypominac ze sprawdzic nalezy na wlaczonym silniku

Cytat:
2005-11-12 20:05:25, Jesion128 pisze:
Ksiąze waricacie, wujek Jesion zabronił ci ganiac za terytorialnymi

buehehehehe przepraszam, więcej to sie nie powtórzy, ale wierz mi, ten maluszek bez zabieraka to "nas nie dogoniat" style

ok, jutro sprawdze, ale tez obstawiam zabierak. Pierw lizak, bo juz patrzyłem przez pryzmat 128ki. ALe przypomniało mi sie ze istnieje cos takiego jak zabierak

Lizak to lacznik metalowo-gumowy lewarka zmiany biegow, wiec gdyby sie rozpadl to lewarek latalby luzno i zadnego biegu nie daloby sie wlozyc.

Jesli padl zabierak lub przegub, to wrzuc 1, pusc sprzeglo i zajrzyj pod samochod - jedna poloska bedzie sie krecic.

Mogles takze spalic sprzeglo tak ze nie przenosi napedu na skrzynie.

kobzacz sprzeglo odpada,bo mowil ze predkosciomierz pokazuje,a skoro tak to skrzynia jest napedzana

A może wyrwało śruby z przegubu.

proponuje sprawdzic czy macie skrzynie byc moze ją gdzies zgubiliscie

Wiecie co.. nie wytrzymałem wziąłem latarke, odpaliłem auto, wrzuciłem bieg, nurkuje... i obie półosie sie nie kręcą....
Musialem go przepchnac w drugi koniec podworka, mial wrzucona 2ke i pchając jedno kolo faktycznie dawalo terkot.. ale polos wczesniej sie nie ruszala ani na 2ce, ani ne 4ce.. a predkosciomierz pokazywal 40km/h...

kameinei sie posypaly w skrzyni czyli polosie do wymiany

czyli wyciągaj skrzynie biegów... no kur...

polos szczelila w jej najcienszym miejscu
jak terkotania nie ma, polosie stoja a predkosciomierz mozna wkrecac do wysokich predkosci to na pewno to

coby to nie bylo to i tak masz skrzynie do wyjecia i rozebrania

wyjąłem skrzynie - juz wiadomo - pekla półos.
tylko kwestia co dalej, odkreciłem obudowe sprzegla, wyjąłem cały mechanizm roznicowy... najrozsadniej to kupic nowa półoś i wmontować, pytanie tylko jak rozmontowac mech. roznicowy??

Byl tez pomysl zeby kupic na szrocie mechanizm i wsadzic do tej, ale podobno zeby sie wyrabiają i nie bedzie to współgrało.. prawda to??

prawda.wymien polos.tylko na fabryczna!

no ale jak rozkrecic dyfer? odkreciłem te 6 czy 7 srob 13stek, ale wg mnie trzeba zdjąć łozysko.. tylko jak???
Prosze o instrukcje.... albo gdzie to w knidze jest bo znaleźć nie moge;/