| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
nad100 kadett c coupe Szczecinek | 2005-11-13 01:57:57 Mam problem, jestem świeżo po swapie silnika na c24ne z omy a i silnik nie ciągnie mi od dołu, dławi sie gdy chcem mu ostro wstawić ustępuje po przekroczeniu ok 3500obr/min.
Wymieniłem kable, kopółkę, palec, świece i nic dalej to samo. Mechanik powiedział, że to pewnie przepływka będzie i że trzeba by było ją podregulować, ale on nie ma czasu. Pokazał co i jak i zaczełem "testy" wiele się nie zmieniło, albo całkowicie się dławi wogóle nie wkręcając się na obroty, albo strzela w stożek. Co mogę dodać silnik w przeszłości jeżdził na gazie, na wolnych chodzi elegancko, "zjawisko" nie występuje przy delikatnym obchodzeniu się z gazem. Cały nerw jest taki, że wpakowałem już sporo kasy,a jest gorzej niż było
|
macior13 LOB SYMPATYK Opel Omega Wrocław | 2005-11-13 10:27:00 Po pierwsze bym sprawdził kody błędów. Jeśli nic nie będzie podmień przepływkę (jeśli auto chodziło na gazie mógł być strzał gazu), sprawdź wtryskiwacze (jakieś czyszczenie ewentualnie wymiana) i oczywiście pompę paliwa czyli ciśnienie w układzie paliwowym. Te czynności nie kosztują a mogą pomóc. |
nad100 kadett c coupe Szczecinek | 2005-11-13 10:44:00 Wtryski czyściłem różnymi płynami dodawanych do paliwa i jeżdze na codzień tylko na VERVA98, trochę lepiej się zrobiło.
Ciśnienie paliwa jest ok, sprawdzane 3,5bara. Mam drugą przepływkę, jednak jest od 2.0ohv, czy będzie pasować?? Co do komputera to mam tylko kontrolkę od wtrysku(pomarańczowa), a reszta jest odłączona. Kontrolka gaśnie po odpaleniu. Dodam tylko jeszcze, że w silniku lekko stukają popychacze. Czy może to być przyczyną tego zachowania??? Jestem już umówiony na naprawę tych popychaczy, jednak muszę jeszcze trochę poczekać bo remontują drogę do mechanika i poprostu nie mogę dojechać
|
sss25 Opel Senator B Świdnica/Plymouth | 2005-11-13 11:02:10 a jak sonda lambda?u mnie działała ale wolno reagowała na zmiane składu spalin objawy były jak u Ciebie po wymianie ustąpiły |
nad100 kadett c coupe Szczecinek | 2005-11-13 16:35:30 U mnie właśnie troche jest to przerobione, miałem pęknięty kolektor wydechowy i włożyłem od 2.0, a sonda jest wspawana dopiero za dwururką centralne z wydech. Może dlatego, bo sonda nowa jest.
|
kielkac | 2005-11-13 17:42:20 i tam wlasnie powinna byc. dlatego jest podgrzewana... |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2005-11-13 19:36:07
Czy aby nie zadużo? Jaki tam jest motronic?Nie pamietam danych do silnika 2,4 ale większośc sie kończy na 3 barach. |
nad100 kadett c coupe Szczecinek | 2005-11-13 23:57:42 czyli jak te ciśnienie się jakoś reguluje I powinienem zmienić kolektor na orginał żeby sonda cieplej miała, tak
|
davo76 Omega 3000 / Eur ... Chelmek | 2005-11-14 00:04:36 Sonda jest podgrzewana elektrycznie. |
kielkac | 2005-11-14 00:11:34 teraz dopiero doczytalem dokladnie.
w moim 2.0 sonda jest wlasnie za kolektorem i jest podgrzewana (4-przewodowa). jesli w 2.4 sonda jest w kolektorze i nie jest podgrzewana, to tu moze (nie musi) byc problem. co do cisnienia, to nie reguluje sie go. od tego jest regulator cisnienia na listwie. logicznie rzecz biorac wieksze cisnienie oznacza wieksza dawke benzyny wtrysnieta w tym samym czasie, choc wydaje sie, ze lambda powinna to skorygowac. chyba, ze cisnienie jest ok, a zle dokonano pomiaru... |