Problem z turbo w X20DTH

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Auto to Omega 2,0 DTI X20DTH w trakcie jazdy w momencie kiedy ma się załączyć sprężarka czyli około 3KRPM w okolicy schowka po stronie pasażera zaczyna się dziwny hałas identyczny jakby: nawiew się włączył na pełnych obrotach lub jak świst powietrza na zewnątrz auta.

Na postoju jest tak samo tylko przy wyższych obrotach około 4,5KRPM

Nie zuważyłem spadku mocy a nie powiększenia zużycia paliwa.

Miał to ktoś?

Sprawdziłem przewód dochodzące to sprężarki i nie widzę problemów

Moj typ to (oczywiscie moge sie mylic) nieszczelnosc na trasie turbina cooler kolektor, poprostu gdy turbina zaczyna bic cisnienie slyszysz swist powietrza przez jakas nieszczelnosc moze opaska albo pekniecie rury...
trakerr tak mial w duzym mobilu poluzowana byla opaska na rekawie od coolera i tez mega swistalo jak turbina bila cisnienie
spadek mocy moze masz nie odczuwalny bo i ubytek sprezonego powietrza widocznie stosunkowo maly (w doladowaniu jest niewielkie cisnienie)
A to ze na postoju slyszysz od 4.5rpm a w czasie jazdy od 3rpm to normalka bo turbina napedzana jest przez cisnienie spalin i im wieksze obciazenie ma silnik tym wczesniej turbina zbiera sie do roboty wsluchaj sie pod gore na wysokim biegu zacznie gwizdac duzo wczesniej...

jest tak jak napisałęś świst jest na wyskokich biegach wcześniej

i jeszcze jest sporo sadzy pod tłumikiem na ziemi i to tylko po dwóch trzech przegazówkach ziemia pod tłumikiem czarna

I to tez by sie zgadzalo bo jest za slabe doladowanie i idzie sadza,
dzieje sie tak dlatego ze przy obciazeniu dawka paliwa jest odpowiednio wieksza a cisnienie doladowania za slabe i nie jest w stanie spalic calej dawki reszta idzie poprostu w komin to wlasnie ta sadza

Dzięki za prosty i zrozumiały opis jutro jade na warsztat i bedziemy szukać tej nieszczelności, jak znajde to napiesze co sie poluzowało lub co pękło

Dokladnie tak bylo jak napisal davo76 opaska na rekawie coolera (zapomnialem dokrecic) i taak gwizdalo...
wystarczy ze zatrudnisz kogos zeby ci podeptal po gazie a ty zagladniesz pod mache napewno znajdziesz nieszczelnosc
powodzenia

zrobiłem przewód turbina cooler był pęknięty na zakręcie przy samej turbinie. kupić przewód lipa serwis 280 zł czas realizacji 7 dni używek brak. ale oględałem Mc Gywera i zrobiłem tak jak on kawałek rurki kanalizacyjnej z pod umywalki 3 opaski zaciskowe i taśma izolacyjna ale gumowa kładziona na gorąco na razie jeździ