MotoNews.pl

Jakich uzywacie opon do swoich niiviast?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przymierzam sie na przyszly weekend do zakupu opon 195/70/16 badz 215/70/16 i nie wiem czy nie bedzie gdzies ocierac dobijac itd. Mam nowe amory i nowe sprezyny wiec auto narazie sztywne. Jak jest u was jakie opony macie jakie maja zalety a jakie wady?

215/70R16 bedzie raczej obcierac, nawet przy optymalnym dobraniu ET felgi

195/70R16 - z ta raczej nie powinno byc problemow

Używam 195/80 R15 na felgach od Suzi więc nie pomogę

Również używam tylko "piętnastek"

Miałem przyjemnośc jezdzic na 3 rodzajach opon r 16.

Opony rosyjskie szosowe 175/80/16 - jak sama ich nazwa wskazywała sprawdzały się tylko na asfalcie. Guma była dość twarda więc na sliskich nawierzchniach nie najlepiej trzymała. Zalety:niska cena

Opony rosyjskie terenowe 175/80/16 - chyba większość forumowiczów miała przyjemnośc na nich jezdzic. Guma twarda, niezniszczalna, w terenie całkiem dobra, szczgólnie błoto, na piasek za wąska. Zalety- niska cena.

Mickey Thompson Baja Beltded 29x9,5x16 - do nivy rozmiar w miarę optymalny, chodz odczuwalne są braki mocy. Wchodzą dopiero po lifcie zawieszenia. W terenie b. dobre, w głębokim błocie, kopnym sniegu lepiec ciągną od BFG. Na asfalcie strasznie głośne. Wady - wysoka cena.

W tej chwili mam 215/75R15 MT-ki BFG na felgach Mangelsa do Nivy.
Nic nie obciera, trakcja marzenie .
Zmiescilyby sie 215R15 niestety BFG takich nie robi.

Damian

Czyzbyś Damianie podniósł ostatnio swoja Nivke? Pamiętam jak przymierzaliśmy z Przemkiem 215/75 do jego bolidu, to w standardzie nie za bardzo pasowały ...

No to widze ze bede musial wstawic 195 a moze to i lepiej ciut mniejsze tarcie i te sprawy. Kiedys mialem na tyle 215 ale na niskim profilu i bylo ok. Choc z drugiej strony zaryzykowalbym z tymi 215 bo po wymianie sprezyn i amorkow auto poszlo w gore o jakies 7 cm roznica na samych sprezynach byla okolo 10 cm malo jezdze w terenie a jak juz to raczej w lzejszym no i auto twarde jak nie wiem wiec nie powinno dobijac. No ale zobacze mam jeszcze w planach podklejenie jakis gum zeby nie dobijalo za mocno moze cos pomoze.

Wlasnie ze Nivka sie obnizyla i musze wstawic nowe sprezynki. Wszystko to kwestia odpowiednich felg, z przodem nigd nie bylo problemow (jest twardy i nigdy nie dobija do nadkoli), a z tylu o ile et felgi jest dobre to opona idealnie chowa sie pod blotnik.

Damian

P.S. Zmieniam stan cywilny

Cytat:
2005-11-15 08:47:10, Damian21214 pisze:
W tej chwili mam 215/75R15 MT-ki BFG na felgach Mangelsa do Nivy. Nic nie obciera, trakcja marzenie . Zmiescilyby sie 215R15 niestety BFG takich nie robi. Damian

215R15 bez liftu nie wejda- trzeba podcinac lekko tylne nadkola i lekko przednie, pozatym zalezy tez z jakiej firmy kupisz 215R15 bo bywa roznie i to czasem roznice sa o pare cm na srednice

Cytat:
2005-11-15 20:59:35, Damian21214 pisze:
Damian P.S. Zmieniam stan cywilny

GRATULACJE i ucałowania dla Iwonki
Może teraz zaczniesz się odzywać choć raz na miesiąc

Cytat:
2005-11-15 20:59:35, Damian21214 pisze:
Zmieniam stan cywilny

Gratulacje!!!!!

Pozdrowienia dla drugiej połówki

No i zakupilem. Opony MARIX PUMA 205/80/16 . Bieznik rasowy terenowy. Weszly bez problemu. Troche ocieraja o plastikowe nadkole przy max skrecie ale do zrobienia bo nadkola nie dotykaja blotnikow i jak dokrece na goraco to bedzie zapas. W terenie jeszcze nie testowalem moze na weekendzie. Jak beda dobijac to usztywnie auto. Ogolne wrazenia na duzy plus niedlugo zrobie fotki to wstawie.