Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Tomasz1023 Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-11-13 18:00:32 ja mam to samo - dzisiaj musiałem przejechac 15 km na benzynie zeby mi sie przełączył łaskawie na gaz!!!!A temoerature ma już wtedy ze 80 st!!!!! ![]() Moja ma przejechane 15 tkm , nowy filtr gazu ! |
andri Fiat Bravo HGT Poznań | 2005-11-18 22:27:43 Wymienili te cewke i nadal jest zle...w zasadzie wszystko mi juz wymienili i nie pomaga...ma ktokolwiek jakas koncepcje ? |
![]() paweldm Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2005-11-19 06:12:46 A jak z obiegiem wody przez parownik. Czasem gazownicy źle podłączaja przewody wodne, co powoduje niewłaściwy przepływ wody przez parownik, stąd nie łąpie w szybko łaściwej temperatury. Sprawdź jeszcze jaka jest ustawiona temperatura przy której ma być przełączanie z beny na gaz. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-11-23 13:31:54 Andri, nie napisałeś jaka to instalacja, jeśli II gen. to:
1. Sprawdź czy parownik się dobrze rozgrzewa i czy wogóle jest przez niego obieg płynu. Jak Ci parownik się nie nagrzewa tylko zamarza to gaz się nie rozpręża i zalewa (nawet dosłownie) silnik gazem. 2. Jeśli z grzaniem parownika jest ok. to moim skromnym zdaniem regulacja szczególnie I przelotu, (ile ten parownik ma przejechane?). 3. Jeśli parownik jest prawidłowo wyregulowany to w programie kompa LPG zwiększ/zmniejsz czas nakładania się faz benzyna/gaz. 4. Jeśli to wszystko powyżej nie pomaga to poszukaj gdzieś zagniecionego przewodu doprowadzającego gaz do parownika. To tyle co mi przychodzi do głowy. |
![]() Jaroou Renault Laguna Grand ... Zgierz | 2005-11-24 11:12:09
Witam. Nie niszczy - tylko szybciej zużywają się membrany w parowniku. Jednak dopiero przy dość dużych ujemnych temperaturach, powiedzmy od -10 st. C. Andri: Faktycznie to możesz mieć - jak napisał Danek - problem z obiegiem wody m.in. przez parownik, który się nie nagrzewa dostatecznie szybko (a wystarczy 15 - 20 st. C) i stąd problem z prawidłowym rozprężeniem gazu. Ja osobiście mam problem z termostatem (nie mam czasu wymienić) nie domyka się, a co za tym idzie nie dogrzewa mi się silnik, ale ja przełączanie mam na obroty ~ 2000/min. Odpalam oczywiście na Pb, a przechodzę na gaz po około 2-3 min. lub 1-1,5 km spala mi 13 l. gazu na 100 km po mieście. |
jachuk Poznań | 2005-11-25 17:45:07 Mam co prawda landi-renzo ale problem miałem zblizony do Twojego. Nie przełączał mi na gaz przy 2000 obr. (też nie posiadam czujnika temp) Coprawda u mnie nie przełączał na gaz i wracał na benzyne i znowu na gaz aż w końcu zgasł zupełnie-wariował. Wymieniłem kable wysokiego napięcia, świece, odłączyłme kompa od gazu wszystko ładnie podłączyłem i działa. Elegancko sie przełącza od razu po odpaleniu - choćby dzisiaj -3 st C. A było tak jak u Ciebie przełączał się dopiero po rozgrzaniu. Co sugeruje??
Po pierwsze sprawdź świece Po drugie odłącz kompa gazu przedmuchaj i porządnie podłącz z powrotem na końcu możesz kombinować z kablami. Tyle co mogę pomóc pozdrawiam |
![]() Tomasz1023 Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-11-25 21:02:13 No i pisze tak jak obiecałem! byłem u gazownika - wyregulował, przyokazji dowiedziałem sie ze sonda mi sie kończy ale jescze pozyje troszke! ![]() Wyłaczyłem całkowice czyjnik temperatury, a obroty przechodzenia na LPG mam ustawione na 2200-! jak zimny i go naGAZ biore to ok, troszke muli ale wiadomo zimny... Ale najlepsze jaja to że auta nie przezuca na GAZ w czasie jazdy?????????????Nawet jak silnik jest gorący! A stojąc na parkingu (nawet jak zimny -5st. to przezuci)????????????? Pomocy ![]() |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-11-25 23:19:16 Tomasz1023 jak Masz ustawiony sposób przełączania, przy opadających czy rosnących obrotach? Wbrew pozorom czasem ustawienie przy rosnących obrotach i wysokim progu może powodować, że Ci się nie przełączy w czasie jazdy, bo np. zanim silnik osiągnie próg i mógłby się przełączyć Ty zmieniasz bieg na wyższy i dalej jedziesz na benie. Poza tym na jałowym pewnie wchodzi na sporo wyższe obroty niż ustawiony próg. I na koniec jeszcze jedno, może w programie Masz błednie ustawiony sposób pomiaru obrotów. |