Brak Sterowania Wtryskami.:|Help

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.. Mam problemik a raczej problem.. w moim fordziku nie ma sterowania wtryskami. Z tego co jestem w stanie sprawdzic to tak: zasilanie na wtryskach jest, pompa podaje paliwo( odkrecalem przewod zasilający i tryska ze ho ho ) Mialem nawet mozliwosc podpiecia innego komputera z identycznego silnika. Ale tez nie dał znaku zycia. Dodam ze na instalacji LPG chodzi bez problemu. Tylko rano problem odpalic na gazie..Bezpieczniki w skrzynce sprawdzone.. Co jeszczemoze byc? Jakis oberwany kabel? czy moze jeszcze są jakies zabezpieczenia. Dodam ze stało sie to nagle.. jechalem sobie postawilem samochodzik przed sklepem i umarł. Po zaciagnieciu na stacje... zapalił po 200 m znow umarł i tak juz zostało.. z gory dzieki za jakies rady...

Sprawdz przewód połozenia walu i wszystkie łaczenia dochodzące do niego. Miałem ten sam problem i czyszczenie ich pomogło w 100%

U mnie był zbliżony problem i winę ponosiła skrzynka bezpieczników - uszkodził się obwód zasilający sterownik silnika. Inne objawy - brak prądu na bezpieczniku od dmuchawy.

Nie jestem pewien czy jest to identyczna usterka, ponieważ auto z pociągniętym na "krótko" kablem ze stacyjki do kompa juz kupiłem i dopiero przy wymianie skrzynki pokapowałem się że jest coś nagrzebane.

Pozdrawiam.

Wydaje mi sie ze jakby to byl czujnik polozenia wału to na gazie by tez nie chodził Bo skad iskra? a na gazie nie ma problemu.. Musze przejrzec bezpieczniki znaczy tą skrzynke. A To Uszkodzenie to gdzies na jakiejs sciezce miałeś?

Niestety tego nie wiem bo po rozebraniu skrzynki po prostu ją z powrotem złożyłem i kupiłem nową (lekka magia w środku). Natomiast co do patentu zrobionego przez poprzedniego właściciela - był to zwykły odcinek kabla pociągnięty bezpośrednio ze stacyjki (z 1 położenia kluczyka) do jednego z przewodów wchodzących do kompa. Z tym, że u mnie mogło nie być iskry ponieważ są ślady, że ktoś szukał "prądu" po kablach od modułu, cewki itp itd

Ale mimo wszystko warto sprawdzić bo skrzynka lubi się psuć i nawet jeśli nie jest to obwód zasilający kompa może zasila on coś innego związanego z wtryskami

Kurcze, ciekawe jest to co piszesz... W kazdym razie na pewno masz w aucie emulator wtryskow. Moze on sie zawiesil. W zaleznosci od instalki LPG odcinane jest zasilanie na listwie (piszesz, ze jest ok), lub kazdy wtryskiwacz osobno. I tu wlasnie ja bym widzial problem. Sprobuj odlaczyc emulator i zobacz wtedy - tylko nie przelaczaj na LPG.

Inny mozliwy powod - pompa sie nie wlacza po przekreceniu kluczyka. Normalnie jest tak, ze wlaczasz zaplon, 3 sekundy dziala pompa, pozniej sie wylacza i wlacza po przekreceniu rozrusznika. Byc moze nie ma tego drugiego wlaczenia...

Emulator juz mostkowałem efekt ten sam. Gazownik juz mi poprzekladal nawet kable z wtrysków jak w oryginale bo mu nie wierzylem z tym emulatorem.. rece opadają.. bede sie bawił ta skrzynką.. polece po kablach.. acha mialem spytac jest moze jakies laczenie jakas kostka pomiedzy komputerem a wtryskami.? Ktos mi mowil ze tam gdzie wycieraczki jest jakis wtyk ale nie potrafie go znalezc.!!

A co z ta pompa? Zalacza sie drug raz?

A co do wtryskow, to chyba rzeczywiscie pozostaje Ci zabawa po kablach...

Pompa dziala tylko przez 1 sek. i sie wylancza. Tak jak powinna..

TO ze sie wlacza na 1 sek, to ok, ja zapytalem, czy wlacza sie ponownie jak zaczynasz krecic rozrusznikiem....