Zakaz ponownego wykorzystywania niektórych części

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przedmioty wyposażenia i części, które nie mogą być ponownie użyte w pojazdach:
Poduszki powietrzne z aktywatorami pirotechnicznymi, jednostkami kontroli elektronicznej i czujnikami;
Klocki, szczęki hamulcowe;
Przewody i uszczelnianie układu hamulcowego;
Tłumiki układu wydechowego;
Przeguby układu kierowniczego;
Fotele zintegrowane z pasami bezpieczeństwa lub poduszkami powietrznymi;
Układ blokady kierownicy;
Immobilisery wraz z transponderami sterowania elektrycznego;
Urządzenia przeciwwłamaniowe i alarmowe;
Elementy elektryczne i elektroniczne układów bezpieczeństwa jazdy (w szczególności ABS i ASR);
Przewody paliwowe;
Filtry jednorazowe i wkłady filtra;
Zawory recyrkulacji spalin;
Instalacje zasilania gazem silników;
Automatyczne i nieautomatyczne zestawy pasów bezpieczeństwa, łącznie z częścią pasa wykonaną w materiału, klamrami, mechanizmem służącym do zwijania pasów, aktywatorami pirotechnicznymi i mechanicznymi;
Pióra wycieraczek szyb;
Płyny eksploatacyjne, w szczególności: olej silnikowy, olej przekładniowy, olej do przekładni hydraulicznych, olej do układów hydraulicznych, płyn chłodzący, płyn odmrażający, płyn hamulcowy, płyn do układów klimatyzacyjnych;
Konwertory katalityczne (katalizatory);
Kondensatory zawierające PCB.

Kto to układał?
Pióra wycieraczek do kupy z poduszkami powietrznymi

A życie płynie dalej

Cytat:
2005-11-15 07:32:04, czytom pisze:
Przedmioty wyposażenia i części, które nie mogą być ponownie użyte w pojazdach: Poduszki powietrzne z aktywatorami pirotechnicznymi, jednostkami kontroli elektronicznej i czujnikami; Klocki, szczęki hamulcowe; Przewody i uszczelnianie układu hamulcowego; Tłumiki układu wydechowego; Przeguby układu kierowniczego; Fotele zintegrowane z pasami bezpieczeństwa lub poduszkami powietrznymi; Układ blokady kierownicy; Immobilisery wraz z transponderami sterowania elektrycznego; Urządzenia przeciwwłamaniowe i alarmowe; Elementy elektryczne i elektroniczne układów bezpieczeństwa jazdy (w szczególności ABS i ASR); Przewody paliwowe; Filtry jednorazowe i wkłady filtra; Zawory recyrkulacji spalin; Instalacje zasilania gazem silników; Automatyczne i nieautomatyczne zestawy pasów bezpieczeństwa, łącznie z częścią pasa wykonaną w materiału, klamrami, mechanizmem służącym do zwijania pasów, aktywatorami pirotechnicznymi i mechanicznymi; Pióra wycieraczek szyb; Płyny eksploatacyjne, w szczególności: olej silnikowy, olej przekładniowy, olej do przekładni hydraulicznych, olej do układów hydraulicznych, płyn chłodzący, płyn odmrażający, płyn hamulcowy, płyn do układów klimatyzacyjnych; Konwertory katalityczne (katalizatory); Kondensatory zawierające PCB. Kto to układał? Pióra wycieraczek do kupy z poduszkami powietrznymi

po pierwsze..skad to wziales??

po drugie..pewnie wiele osob sie zbulwersuje ale..moim zdaniem calkowity zakaz uzywania czesci z odzysku (pomijajac takie ktore beda regenerowane przez producenta) nie jest az tak absurdalny..przeciez teraz kradnie sie samochody glownie na czesci..

Na przykład tutaj jest info.
A co do zakasu stosowania używanych części wg qbaj-a to moją prywatną sprawą jest co zrobię z legalnie nabytym samochodem który uległ wypadkowi, a z którego wiele części nadaje się do ponownego użytku bez wpływu na bezpieczeństwo czy użyteczność pojazdu.
Twój pomysł qbaj, aby zakazać stosowania części używanych przypomina mi pomysł z lat 80, aby alkohol sprzedawać po godz.13, co by niby naród mniej pił, a więcej pracował. Jak się okazało g...o z tego wyszło.

Kolejny absurd goni następny......ech,,,,,
A kiedy te matołki zajmą się rzeczywistym politykowaniem i naprawianiem Polski?,,,tak, tak, wiem, pytanie retoryczne

Przede wszystkim ta lista to istny szwarc, mydło i powidło
Patrz: pióra wycieraczek że niby co szybę porysują, albo podczas pracy mogą wylecieć z ramion i przechodnia uderzyć?

U nas ekologia to papier, który wszystko przyjmie... niestety
załamka

Cytat:
2005-11-15 08:55:49, piotr_ek pisze:
Na przykład tutaj jest info. A co do zakasu stosowania używanych części wg qbaj-a to moją prywatną sprawą jest co zrobię z legalnie nabytym samochodem który uległ wypadkowi, a z którego wiele części nadaje się do ponownego użytku bez wpływu na bezpieczeństwo czy użyteczność pojazdu. Twój pomysł qbaj, aby zakazać stosowania części używanych przypomina mi pomysł z lat 80, aby alkohol sprzedawać po godz.13, co by niby naród mniej pił, a więcej pracował. Jak się okazało g...o z tego wyszło.

no moze faktycznie jest to wylewanie dziecka z kapiela..ale z drugiej strony:

Cytat:

Poduszki powietrzne z aktywatorami pirotechnicznymi, jednostkami kontroli elektronicznej i czujnikami;
Klocki, szczęki hamulcowe;
Przewody i uszczelnianie układu hamulcowego;
Tłumiki układu wydechowego;
Przeguby układu kierowniczego;
Fotele zintegrowane z pasami bezpieczeństwa lub poduszkami powietrznymi;
Układ blokady kierownicy;
Elementy elektryczne i elektroniczne układów bezpieczeństwa jazdy (w szczególności ABS i ASR);
Przewody paliwowe;
Filtry jednorazowe i wkłady filtra;
Instalacje zasilania gazem silników;
Automatyczne i nieautomatyczne zestawy pasów bezpieczeństwa, łącznie z częścią pasa wykonaną w materiału, klamrami, mechanizmem służącym do zwijania pasów, aktywatorami pirotechnicznymi i mechanicznymi;
Płyny eksploatacyjne, w szczególności: olej silnikowy, olej przekładniowy, olej do przekładni hydraulicznych, olej do układów hydraulicznych, płyn chłodzący, płyn odmrażający, płyn hamulcowy, płyn do układów klimatyzacyjnych;
Konwertory katalityczne (katalizatory);

zadnego z powyzszych elementow nie kupilbym nigdy uzywanego moim zdaniem po za np groteskowymi piorami wycieraczek to wiekszosc z przedmiotow z tej listy powinna byc wyrzucana po wymontowaniu z samochodu

of kors to moje zdanie

Cytat:
2005-11-15 13:33:24, qbaj pisze:
zadnego z powyzszych elementow nie kupilbym nigdy uzywanego moim zdaniem po za np groteskowymi piorami wycieraczek to wiekszosc z przedmiotow z tej listy powinna byc wyrzucana po wymontowaniu z samochodu of kors to moje zdanie

Weź pod uwagę to, że:
Poduszki powietrzne - a co z kierownicą, przecież poduszki nie muszą być podłączone - dzieki temu kierownica będzie oryginalna
Tłumiki układu wydechowego - znaczy się co? Ktoś zamontuje rdzewiaka kompletnego, tym bardziej, że akurat te części do pospolitych aut nie są drogie
Układ blokady kierownicy - nie rozumiem
Konwertory katalityczne - też nie wiem w czym problem?

Cytat:
2005-11-15 13:33:24, qbaj pisze:
zadnego z powyzszych elementow nie kupilbym nigdy uzywanego moim zdaniem po za np groteskowymi piorami wycieraczek to wiekszosc z przedmiotow z tej listy powinna byc wyrzucana po wymontowaniu z samochodu of kors to moje zdanie

Fotela byś nie kupił??
Na naszym forum fotele z odzysku są jednym z najbardziej chodliwych elementów.

Cytat:
2005-11-15 14:25:27, Robert_S pisze:
Fotela byś nie kupił??

W zakazie jest mowa o Fotelach zintegrowanych z pasami bezpieczeństwa lub poduszkami powietrznymi

Cytat:
Weź pod uwagę to, że:
Poduszki powietrzne - a co z kierownicą, przecież poduszki nie muszą być podłączone - dzieki temu kierownica będzie oryginalna
Tłumiki układu wydechowego - znaczy się co? Ktoś zamontuje rdzewiaka kompletnego, tym bardziej, że akurat te części do pospolitych aut nie są drogie
Układ blokady kierownicy - nie rozumiem
Konwertory katalityczne - też nie wiem w czym problem?

co do poduszek to chyba problem jest raczej w druga strone..a mianowicie zeby nie bylo tak ze podlaczona uzywana poduszka nie zadziala albo zadziala sama z siebie

dokladnie..po cholere komus zuzyty tlumik? wiec czy jest to zakazane czy nie i tak malo kto to zalozy..wiec ekscytowanie sie tym przepisem jest bezcelowe

uklad blokady kierownicy...domyslam sie ze ustawodawcy chodzilo o ryzyko ze taka kierownica sie w trakcie jazdy sama zablokuje..tez nie widze powodu do emocji w zwiazku z tym punktem

katalizator..moj blad..wyedytowalem liste i wywalilem pare podpunktow a o tym zapomnialem..sam mam uzywany katalizator..jesli spelnia norme to nie widze problemu..to samo dotyczy tlumika tylko jak napisalem wyzej chyba malo jest stracencow ktorzy zaloza uzywany tlumik wiec ten przepis i tak rzadko mialby zastosowanie

Cytat:
Fotela byś nie kupił??
Na naszym forum fotele z odzysku są jednym z najbardziej chodliwych elementów.

mialem na mysli fotele z poduszkami

Ogólnie nie widzę zastosowania dla tych przepisów. No ale ktoś z urzędasów to wymyślił, wziął za to premię... a my możemy to olać ciepłym moczem, kupować używane katalizatory i mogą nam i mechanikom to montującym naskakać... ale niech się urzędasy cieszą.