MotoNews.pl
4 Przerwa świec, na gazie? (123515/45)

Przerwa świec, na gazie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Takie szybkie pytanko. Wg. katalogu chempion dobrało mi świece z przerwą 1,0 mm, ale jak dopytałem pana ze sklepu internetowego do powiedział żebym wziął troszkę inne z mniejsza przerwą 0,8 mm bo podobno 1,0 się do gazu nie nadają, czy to prawda?

Przy ostatniej wymianie na motokrafty, zmniejszylem szczeline na 0,8 i nie narzekam.

Ja kiedys zminiejszylem przerwe, roznicy nie widzialem, wiec teraz tego nie robie. Na gazie prawie 40kkm

Gazownik polecił mi zmniejszyć przerwę do 0,7. Ale drugi znajomy powiedział, żebym sobie dał spokój. Od 45.000km jeżdżę na gazie, na starych Boschach, bez przestawiania przerwy.

Teraz mam zamiar wymienić świece. Do 1.4 mono '91 kupię sobie Motorcrafty za 10 zł sztuka i będę jeździł następne 40.000 km.

Zmienisz przerwę - będziesz miał kłopoty na benie......ja jeżdżę na Motorcraftach Platinum z oryginalną przerwą 1.3 mm i jest dobrze już od 33 000 km.......myślę, że do 40-50 000 km powinny świeczki wytrzymać

Wszystko zależy od tempetatury łuku (iskry) i powierzchni styku łuku z mieszanką gazową. Naukowo to brzmi ale tak jest. Czym mniejsza przerwa tym wyższa temperatura łuku i tym mniejsza powierzchnia styku. Gdzieś jest wartość optymalna. Ja robiłem doświadczenia w praktyce i wyszło że 0,7 - 0,8 jest w moim aucie najlepsze dla mieszanki LPG. Chodzi najspokojniej na wolnych, płynnie przyspiesza i jest w miarę cichy.

są w sprzedaży świece w wersji LPG ja takich używam i tam przerwa jest 0,7, silnik pracuje ok. bez żadnych strzałów

Zero......powiedz mi dlaczego twój asterix nazywa się SPORTIVE ?
Jeśli zaś chodzi o ostrzeganie potencjalnych nabywców przed kupnem Essiego to lepiej najpierw zająbyś się dokładnym oblukaniem blacharki swojej asterki .......powszechnie wiadomo co Astry już od nowości trawi

Najlepsze sa oryginalne MOTORCRAFTY z platynowymi elektrodami.
Nic przy nich nieruszaj.ja przejechalem juz 22tys.km bez problemow.Acha przy okazji wymien kable wysokiego napiecia.
Dobre sa amerykanskie.

Ok, ale gdzie mozna kupić take motorcrafty tanio, moze jakiś link?

bo tak wogóle to miałem zamiar kupić chempion-ki, żeby tworzyły komplet z przewodami chempion....

jak myślicie co by lepiej chodziło cały zestaw chempion, czy przewody chempion + świece motorcroaft?

ps. przewodów napewno innych nie wezmę, no chyba że znajdziecie mi czerwone innnej dobtrej firmy, a najlepiej motorcrafty