MotoNews.pl

Wymiana akumulatora Omeba B 97" 2.0 16V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie znalazłem odpowiedzi w starych postach i mam w związku tym takie pytanie: w jakiej kolejności odłączać/przyłączać przewody do akumulatora żeby alarm i immobilaizer nie zgłupiał? Trzeba wyjąć najpierw jakieś bezpieczniki albo coś jeszcze odłączyć? Nie chce przy wymianie aku unieruchomić sobie auta.

Ja odlaczalem klemy przy zmianie aku, ktora mi bylo wygodniej pierwszą ( nie wiem czy mi sie udalo?, czy to nie ma znaczenia?).
Ale nie zostawiaj kluczyka w aucie bo po odlaczeniu ktorejs z klem (nie pamietam ktorej) centralny zamyka auto.

pzdr

Drzwi otwarte, szyby i szyberdach zamknięty, kluczyk ze sobą. Dwukrotnie wypinałem akumulator i nie miałem jakichkolwiek problemów. jedynie zegar ustawiałem i radio.reszta trzymała pamięc i ustawienia. Klemy zdejmowałem w kolejności , która bliżej lub łatwiej się odkręca

Nie chcę tu się mądrować, ale jest jakowaś taka zasada, żeby najpierw odkręcać minus, a dopiero potem plus...
Hawgh!

Faktycznie zalecane jest najpierw odkręcanie minusa chociaz rzadko pamietam o tym i jak dotychczas nie było problemow.
W pojazdach z elektryką szyb nalezy jeszcze "zaprogramowac" domykanie z zewnatrz.Polega to na dłuzszym przytrzymaniu przycisków zamykajacych szyby do charakterystycznego kliknięcia przekaźnika.

z tym minusem to macie rację. najpierw trzeba go odkręcić. Powód: czasami odkręcajac klemę plusową (gdy przykręcony jest minus) mozna wywołac małe zwarcie. kiedyś nawet gdzieś w internecie czytałem ze tak sie klucz zgrzał ze akumulator wysadził...

A jak przykręcamy to tez najpierw plus a później minus
pozdrawiam

Chlopaki, musze naladowac aku w mojej gablocie 2.0 16V 99r. Nie bedzie zadnych niespodzianek jak odlacze akumulator (musze go zabrac do mieszkania). Odlacze najpierw minus potem plus i spox?Wiem, ze radio mi sie zakoduje ale te cyferki gdzies mam napisane...
Pozdro
Roman

napewno nic sie nie stanie, tylko jak masz centrala to nie zamykaj wszystkich drzwi tylko sprwdz najpierw czy któryś zamek sie otwiera bo jak zamkniesz a okaze sie ze nie mozesz zadnego zamka otworzyć to bedziesz miał kłopot.
pozdr

mam centrala... a kluczykiem nie otworze?
Roman

I jeszcze jedna jaja, jak sciagam pierwsza (czyli minusawa) kleme to wlacza sie alarm... Kurde, nie wiem co zrobic.
R.

Cytat:
I jeszcze jedna jaja, jak sciagam pierwsza (czyli minusawa) kleme to wlacza sie alarm...

Spokojnie, to zupełnie normalne zachowanie alarmu w sytuacji gdy odcinasz mu zasilanie, najwyraźniej masz syrenkę z właśnym zasilaniem. Z tyłu syrenki masz taką śmieszną małą stacyjkę, musisz nią wyłączyć syrenkę na czas odłączenia akumulatora.

Acha, kumam... Dzieki! Stacyjka taka faktycznie jest. Boje sie jeszcze tylko o to jak sie dostane do samochodu. Centrala mam i jak nie bedzie aku to otworze go kluczykiem???
Roman

Cytat:
2007-02-11 14:26:18, Andys pisze:
Spokojnie, to zupełnie normalne zachowanie alarmu w sytuacji gdy odcinasz mu zasilanie, najwyraźniej masz syrenkę z właśnym zasilaniem. Z tyłu syrenki masz taką śmieszną małą stacyjkę, musisz nią wyłączyć syrenkę na czas odłączenia akumulatora.

Otworzysz, pod warunkiem że nie będzie zaryglowany. Centralny nie działa raczej bez zasilania, więc będziesz musiał go pozamykać ręcznie.

Otworzysz, pod warunkiem że nie będzie zaryglowany. Centralny nie działa raczej bez zasilania, więc będziesz musiał go pozamykać ręcznie.