MotoNews.pl

Zasilanie LPG a garaż podziemny - PILNE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

czy istnieje jakiś zapis prawny, że parkowanie samochodów w garażach podziemnych jest zabronione? jeśli tak, czy możecie podać mi podstawę prawną. Sprawa jest bardzo pilna - dzięki

I owszem, samochodów zasilanych LPG nie wolno parkować w garażach podziemnych ze względu na teoretyczne niebezpieczeństwo wybuchu w przypadku nieszczelności instalacji. A to dlatego, że LPG jako cięższy od powietrza osiada w najniższych punktach pomieszczenia i nie jest wentylowany przez układy wyciągowe. Niestety podstawy prawnej Ci nie podam, bo nie pamiętam gdzie to było. Na pewno w jakimś Dz.U. Ale jak Straż Miejska albo Policja lub inna uprawniona do tego jednostka znajdzie taki pojazd to ma prawo go odholować, na parking, a właściciela ukarać . M.in. dlatego (pomijam kwestię estetyki) dużo ludzi w większych aglomeracjach chce by korek wlewu gazu był schowany pod klapką wlewu paliwa . Niestety słyszałem, że niedawno wyszło rozporządzenie, że nie można tego robić, a wlew ma się znajdować na zewnątrz auta.
Croma1 na pewno coś więcej na ten temat wie.
A co? Odholowali Ci autko? .

[ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2005-11-17 12:23:26 ]

[ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2005-11-17 12:24:07 ]

Nie, nie odcholowali. Moja firma nadzoruje budowę osiedla mieszkaniowego, w którym projektowany jest garaż podziemny. Musimy znaleźć podstawę prawną, która umożliwi nam w przepisach dotyczących użytkowania garażu podziemnego napisania, że zabroniony jest wjazd samochodów zasilanych LPG.

Może być coś w ustawie o przepisach p-poż w budownictwie. Najlepiej to jakby gdzieś dorwać LEX'a to zaraz by się wyłuskało.

A jeśli będą w tym garażu zamontowane czujniki wykrywające gaz (robi je chyba Gazex i Atest-Gaz), to można wtedy tam parkować autem z lpg?

Podaj mi maila, to wysle Ci program PRAWO 2005, byc moze tam to znajdziesz.

Czujki p-gazowe są przeważnie umieszczone pod stropem, a LPG "ściele" się po podłodze, więc siłą rzeczy czujki niczego nie wykryją .

Kurcze, przecież każdy instalator jest ustawowo zobowiązany do przekazania po zamontowaniu, instrukcji obsługi i warunków używania instalacji. A w tej instrukcji jest na pewno wzmianka o zakazie parkowania w garażach podziemnych. Więc może któryś z nich coś skrobnie .

Water: 165512@interia.pl
Danek: budynek jest w fazie konstrukcji, do instalacji jeszcze daleko, ale musimy stworzyć katalog mieszkań wraz z regulaminem osiedla i w nim chcemy wstawić zapis o zakazie parkowania aut z LPG - aby uniknąć posądzania o dyskryminację musimy mieć oparcie w przepisach.

Agamek12
To tyle co udało mi się wyszukać na szybkiego Może przejrzyj te wyszczególnione
tutaj klik.
Nie jestem instalatorem więc nie miałem potrzeby tego szukać, a szczerze mówiąc to i ja nie dostałem żadnej instrukcji odnośnie używania instalacji .