MotoNews.pl

I jeszcze jedno o v max garbatej kluseczki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
To pytanie kieruje do tych którzy mają kluskę 8 zaworową w karawanie. Jakie maksymalne prędkości szanowni Forumowicze benzynową Omegą B Caravan (x20se) osiągają lub osiągnęli? Interesuje mnie tylko ten model.
Pozdrawiam

Poszperaj na stronie Kartosa

[ wiadomość edytowana przez: Solltys dnia 2005-11-17 13:02:01 ]

nie wiżu

wyskocz poza warszawe i sprawdź , przecież prędkości maksymalne innych i tak nic ci nie dadzą

hmmm... ja też nie nie zwróciłem uwagi na rodzaj silnika

Jesteś pewien że "x20se" ??? bo "xe" mnustwo

Jeżeli na bank "se" to zmilczę - może ktoś Ci odpowie, ale to śliski temat

Troche sie cykam a i żaden ze mnie idi orjol by tak smigać - silnik mam 8 zaworowy x20se i kombiaka. Bez problemu tocze sie 140-150 ale dalej po prostu sie boję sta moje rozpoznanie tutaj
post-zdrówka

"złoty osiemdziesiąt" bez problemu (byle nie pod górkę )
Więcej nie cisnąłem bo nie było gdzie i aż tak to mi się nie spieszy.
Poza tym autko ma już 10 lat więc nie ma co przeginać bo a nuż się coś urwie i kapota

Czyli 160 moge w miare spokojnie jako predkosc przelootwą na autostradzie utrzymywac?

Spoko.
Jeżeli tylko oponki są OK i nic nie stuka w zawieszeniu
Szerokiej drogi i uwaga na radary!

Znajomy ma taką właśnie omege X20SE - 115KM w kombi i jak jechaliśmy z niemiec po jej kupnie to 200km/h licznikowe, na kapciach 195/65 R15 widniało u niego na liczniku oczywiście musiał ją dusić aby osiągnąć to 200 (licznikowe), 210 już za moją X20XEV nie dawał rady, prędkość przelotowa żadko kiedy była mniejsza niż 170km/h. 190km/h X20SE Caravan po prostym jedzie bez problemów

[ wiadomość edytowana przez: spychu dnia 2005-11-17 16:06:53 ]

Cytat:
(...)Bez problemu tocze sie 140-150 ale dalej po prostu sie boję sta moje rozpoznanie tutaj (...)

Hehe, byl taki kawal o blondynce, co wchodzi do salonu, zaglada do auta i zrobil prrr....

Od razu mi sie nasuwa pytanie, a moze stwierdzenie? co bys zrobil gdybys mial auto co by pojechalo ~240 ?

Cytat:
190km/h X20SE Caravan po prostym jedzie bez problemów

115KM i 1700kg... jak to jedzie bez problemu 190 to ja kurwa 300 powinienem przekraczac

Hehehe

ale i tak ten fragment jest najlepszy.
Ostatnio jakas posucha byl na forum i juz myslalem, ze tak do zimy bedzie, a tu masz

Cytat:
wogóle to kilkakrotnie w samym W-ku miałem podciągnięte pod 180km/h a na krajowej"jedynce"nie raz zamknełem zegar(210km/h-max-bez wkrętów)

Cytat:
2005-11-17 16:25:58, DrA pisze:
115KM i 1700kg... jak to jedzie bez problemu 190 to ja kurwa 300 powinienem przekraczac

DrA spokojnie,trzeba wziasc pod uwage ze na lince byla, a przed nia samochod potega

[ wiadomość edytowana przez: brutal-23 dnia 2005-11-17 18:42:37 ]

Cytat:

Hmm a skąd masz dane, że X20SE waży 1700kg ??

Dlaczego wlepiasz mase MV6 do silnika X20SE

X20SE waży 1500kg jakbyś nie wiedział. No ale cwaniakować i pisać takie teksty to każdy potrafi.

Może wypadałoby się chociaż raz przejechać X20SE i zobaczyć jakie prędkości licznikowe może ona osiągnąca dopiero później pisać takie bzdury.

Cytat:
DrA spokojnie,trzeba wziasc pod uwage ze na lince byla, a przed nia samochod potega

Ale jesteś dowcipny, myślenie nie boli i warto czasami pomyślec a nie klepać bez sensu.

księga "instrukcja obsługi" dołączona do każej zakupionej omegi pisze:
X20SE limuzyna -1570kg
X20SE caravan - 1640kg
obie w manualu, automat o 20 kg cięższy

spychu więc radziłbym nie cwaniakować i dogłębnie zapoznać się ze szczegółowymi danymi...

A to jakoś dziwnie się składa, że moja Instrukcja obsługi mówi tak.

X20SE kombi manual bez klimy - 1480kg
X20SE kombi automat bez klimy - 1500kg
X20SE kombi manual z klimą - 1510kg
X20SE kombi automat z klimą - 1530kg.

X20SE kombi CD manual bez klimy - 1493kg
X20SE kombi CD automat bez klimy - 1513kg
X20SE kombi CD manual z klimą - 1523kg
X20SE kombi CD automat z klimą - 1543kg

No ale to jest niemiecka instrukcja obsługi więc winika z tego, że omegi sprzedawane w polsce są cięższe od tych niemieckich.
Oczywiście mówimy o masie własnej.

Dane te mam poprzeć skanem z instrukcji ??

[ wiadomość edytowana przez: spychu dnia 2005-11-17 20:48:10 ]

spychu co Ty nie powiesz, jak narazie to Ty cwaniakujesz co Ty masz za samochod, doslownie rakieta, doslownie V6 ma z Twoja problemy

[ wiadomość edytowana przez: brutal-23 dnia 2005-11-17 20:51:31 ]

Oczywiście mówie o osiągach na Pb a nie na zamulonym gazie.

Nigdzie nie napisałem, że moje auto to rakieta.
Moje X20XEV bez problemu rozwija 200km/h po trzymaniu gazu dochodzi do 210km/h i więcej ani deka.
X20SE - 190km/h na niemieckiej autostradzie 200km/h było po deptaniu z tym, że osiągnąć to było bardzo ciężko, w aucie tylko kierowca.

Podkreślam licznikowe o ile przekłamuje i ile jest w rzeczywistości nie wiem.

A prędkości licznikowe w każdym aucie różnią się od faktycznej prędkosci.

no to z laski swojej nie pisz ze osiaga 190 bez problemu bo tak najwyrazniej nie jest