| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2005-11-17 21:40:50 Jacy mądrale
Nie dołujcie od razu dziewczyny. Może być tak, jak mówicie, ale wcale nie musi. U mnie klima "padła" na drugi dzień po wymianie skaraplacza. Spężarka nie załączała się, a czynnika w układzie było full. Przyczyna była prozaiczna - lużna kostka elektryczna od sterowania sprężarką. Naprawa trwała 1 min. Koszt 0,- zł. Probonuję więc u klimatyka wykonać 2 proste zabiegi: Sprawdzenie ciśnienia w układzie i sprawdzenie kostek elektrycznych przy sprężarce. Powinni to zrobić za jeden Twój usmiech. Jeśli jednak czynnika nie będzie to znaczy że najprawdopodobniej skraplacz się rozleciał na tyle, że nieszczelność jest już b. duża i nie ma uzasadnienia napełniać drugi raz klimy. Z małą nieszczelnością można żyć. Ja sam mam lekką nieszczelność w sprężarce, ale mimo tego klima nadal pracuje bezproblemowo. Z wymianą skraplacza poczekałbym jednak do maja. Tyle z mojej strony. |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2005-11-18 01:19:00 Jesli chodzi o skraplacz to sa dwie opcje:
oryginal - 700pln Nissen - 300pln Nissen jest ok przez pierwsze dwa lata potem to roznie bywa... albo sie rozleci albo nie... loteryjka. A moze pasek od sprezarki sie posypal ? U mnie tak bylo... pasek z niewiadomego powodu zaczal sie slizgac i powiedzial NIE (a byl nowy - cos okolo 4tys km). |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-11-18 01:56:51 heh a swoja droga..mamy 5st na dworze..co cie naszlo zeby wlaczac klime??
zart oczywiscie ) ale nawet jesli wersja deejaya jest prawdziwa to na uzbieranie kaski masz troche czasu do lata![]() |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2005-11-18 06:35:19 Ja bym to zrobił od razu
Szkoda innych elementów układu, które mogą się rozsypać na skutek wilgoci, która dostaje się niestety przez nieszczelność
A poza tym teraz w deszczowe dni klima jest bardzo przydatna - nie parują szyby |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-11-18 07:31:23
Ja nie mam klimy, a jak włączę nawiewy to prawie mnie zamraża. |
yankie byl... Olkusz | 2005-11-18 09:44:41
Piotrek a moze juz czas przekrecic to prawe pokretlo na czerwone pole??? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-11-18 09:47:14
Wiem... chciałem tylko dowiedzieć się jak nasza koleżanka przy max.kilku stopniach temp. zewnętrznej sprawdza działanie klimy poprzez kratki wentylacyjne. |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2005-11-18 09:50:07 Działanie klimy nie polega tylko na chłodzeniu, ale także na osuszaniu.
Przy jej włączeniu ( mam na myśli climatronic ) normalnie chodzi ogrzewanie, a działalność klimy ogranicza się do osuszania - efekt - brak zaparowanych szyb w zimny i deszczowy dzień. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-11-18 09:57:14
Ależ ja o tym doskonale wiem. Przeczytajcie dokładniej post naszej koleżanki i zrozumiecie co miałem na myśli pisząc o klimie w moim aucie bez klimy. |