Przeskakujace sprezynki bagaznika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej!
Mam pytanko: czy u was w Carinie E wersji sedan przeskakuja sprezynki od otweirania bagaznika? U mnie po prostu podczas otweirania bagaznika przeskakuja po tym zaczepie do ktorego sa przymocowane wydajac przy tym takie 'pęę' NIgdzie nie widze zadnej dziurki, do ktorej moznaby przyczepic koncowke sprezynki. Jak byscie rozwiazali ta, coprawda mala ale jednak, zagwostke.

U mnie nic nie przeskakuje, ale te prety chyba sa tam przyspawane ? moze Ci sie odspawal. Wieczorem napisze jak to wyglada u mnie.

Nie nie nie - wszystko sie elegancko trzyma. Po prostu sprezynka z jednej strony wchodzi w obudowe bagaznika, a z drugiej strony jest zaczepiona o ten kawalek preta w ksztalcie litery U. Tyle tylko ze na tym precie jest po prostu zahaczona haczykiem. I przy otweirnaiu bagaznika sprezynka zsuwa sie na koniec preta (bo nie ma zadnego punktu zaczepienia), natomiast przy zamykaniu zsuwa na poczatek (i przy tym ruchu jest to 'pęę'). Czyli reasumujac: dzwiek powstaje w momencie przeskoku po precie.

Kurcze, patrzylem tam do bagaznika ale nie wiem jak Ci pomoc

Ja niestety nie dysponuje aparatem cyfrowym wiec nie mam jak tego zobrazowac. Hmmm. To jeszcze raz. Na wewnetrznej stronie bagaznika (caly czas mowa o wersji sedan!) sa takie zaczepy w ksztalcie litery U - znajduja sie one zaraz obok zawiasow klapy. Natomiast na wewntrznej strony samej karoserii sa dziurki, w ktore sie wpina sprezynke. Sprezynka idzie od dziurki do tej literki U, ale na tym zaczepie nie ma zadnego oczka, uszka, w ktore moznaby wpiac haczyk sprezynki wiec jest on zaczepiony bezposrednio o cale U. I podczas podnoszenia klapy bagaznika zmienia sie kat tego zaczepu. Powiedzmy: przy zamknietej klapie jest on w pozycji '/' czyli sprezynka jest na dole slasha (prawa fizyki ) natomiast podczas podnoszenia zaczep idzie przez pozycje '-' do pozycji '' (backslash) w wyniku czego sprezynka zsuwa sie na dol (znow prawa fizyki) i wlasnie podczas tego przesuniecia/przeskoku dochodzi do tego 'pęę'.
Mysle, ze teraz jasno to opisem i ladny przyklad podalem

[ wiadomość edytowana przez: phpion dnia 2005-11-19 20:25:56 ]

Też bym chętnie pomógł ale bez cyfry sie nie obejdzie .. zagadaj do jakiegoś kolegi

CzapCzap - Ty też masz sprężyny?

Pozdrawiam

Cytat:
2005-11-20 21:57:27, MisiekII pisze:
Też bym chętnie pomógł ale bez cyfry sie nie obejdzie .. zagadaj do jakiegoś kolegi CzapCzap - Ty też masz sprężyny? Pozdrawiam

Nie wiem dokladnie co tam jest, sa jakies prety podluzne, a jak to dziala to nie wiem . Chyba kazda Cari E sedan tak ma ?

Chciałem sprawdzić czy tak jak u mnie...
Pręty są po prostu wstępnie skręcone i próbują jakby otworzyć klapę.. albo..odwrotonie, tzn ze zamykając naciąga się pręty, czyli zabezpieczają przed trzaśnieciem.

phpion: W takim razie spręzynek tam nie ma