Czy to zespolony??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sprawa ma sie tak, gdy odpalam go rano jak jest teraz zimna to:
- obrotomierz mimo ze silnik praacuje nie dziala,
- po wlaczeniu swiatel deska nie jest podswietlona i nie ma swiatel z tylu
- po dodaniu gazu obrotek sie rusza i swiatla wracaja
Co moze byc przyczyna ratujcie

obstawiam raczej alternator jesli masz dieselka cos jakby nie wzbudzalo ładowania w alternatorze

nie pomyslalem o alternatorze - wszsytko mozliwe ale nadal czekam na sugestie

No, ale alternator raczej nie ma wiele wspólnego z tylnymi światłami. Może gdzieś w skrzynce bezpieczników/przekaźników?

Jeśli chodzi o oświetlenie to może styki w przełączniku zespolonym są przyśniedziałe i jak się przygazuje to dostają "większy prąd" i połączenie jest ok już potem.

Ja miałem podobnie obrotomierz nie działał, brak swateł
Wymienłem szczotki z regulatorem i wszystko gra

u ciebie może szczotki sie zawieszają i jak dasz gazu to sie odwieszają i wraca wszystko do normy
Tak podejrzewam ale moge sie mylić
ale łatwiej zacząć od alternatora i taniej bo najwyrzej wymienisz tylko szczotki które nie są drogie i zobaczysz co sie dzieje

obrotomierz daje zawsze znaki ze coś nie jest tak z alternatorem

Ja miałem to samo ze światłami i był to zespolony - da się naprawić bez ściągania go - wystarczy zdjąć ten kapsel z lewej strony i tam przeczyścic i podoginac styki - elektryk to w 5 minut zrobił. A alternator to może odpowiadać za obrotomierz ale wtedy to chyba by światła zarówno z przodu jak i z tyłu nie swiecily ale tez nie było reguły - czasami po dodaniu gazu lub przejechaniu kawałka (wibracje) styi łapały i wszystko działało
pozdro

[ wiadomość edytowana przez: racy dnia 2005-11-19 22:12:07 ]

Jeśli objawy nasilają się przy wilgotnej pogodzie - przeczyść klemy i masę na budę - tuż przy akumulatorze - u mnie pomogło.
Pzdr