MotoNews.pl
0 Jeszcze jeden problem z hamulcami. Brak tylnych hamulców (124134/0)

Jeszcze jeden problem z hamulcami. Brak tylnych hamulców

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam jeszcze jeden problem związany z układem hamulcowym . Nie iwem dlaczego ale coś te heble zawodza w moim aucie.

Ostatnio zauważyłem że nie hamuje mi tyl samochodu.
Pedał wpada mi głęboko w podłogę i hamuje tylko przód. Na zgaszonym silniku pedal jest twardy więc chyba serwo dzial. Czy może to być pompa, może zapowietrzony układ - jezeli zapowietrzony to jk odpowietrza sie ABS?.

Sprawdzalem stan tylnych klocków jest na nich ok 5-6 mm okładzin - czy to moze byc rzyczyną problemu?

Z góry dzięki za pomoc.

Cytat:
2005-11-19 23:20:00, robycomp pisze:
Mam jeszcze jeden problem związany z układem hamulcowym . Nie iwem dlaczego ale coś te heble zawodza w moim aucie. Ostatnio zauważyłem że nie hamuje mi tyl samochodu. Pedał wpada mi głęboko w podłogę i hamuje tylko przód. Na zgaszonym silniku pedal jest twardy więc chyba serwo dzial. Czy może to być pompa, może zapowietrzony układ - jezeli zapowietrzony to jk odpowietrza sie ABS?. Sprawdzalem stan tylnych klocków jest na nich ok 5-6 mm okładzin - czy to moze byc rzyczyną problemu? Z góry dzięki za pomoc.

Skad wiesz ze tyl nie hamuje ?? nie masz sie co martwic ze tyl nie hamuje, bo tak naprawde hamuje tylko pewnie inaczej to widisz. np. u mnie tyl pomimo ze hamuje to i tak nie widac tego po tym, tarcze tylnie sa w niektorych miejscach zardzewiale, takie drobne paski. ja sie tym nie przejmuje bo wiem ze tarcza nie bedzie sie tak dokladnie blyszczala jak z przodu.
Ogolnie powiem jeszcze jedna wazna rzecz, ze kazdy samochod ma mniejsza sile hamowania na tyl, kolektor sily hamowania ustawia tutaj zacisk na tarcze, wiec nie masz sie czym przejmowac i nic sam nie zdzialasz , pzdr

No właśnie po czym poznajesz ze tylnie hamulce nie działają. Tak jak zdunekm twierdzę, że hamulce z tyłu mają o wiele mniejszą siłe hamowania niż na przodzie. To już jest podyktowane prawami fizyki.
Zeby sie upewnić czy faktycznie hamulce z tyłu Ci nie hamują podjedź na stacje diagnostyczną, tam za badanko zapłacisz jakieś 40 zeta (przynajmniej tyle to kosztuje u mnie, jesli poprosisz o pomiar samej sily hamowania być może policzą mniej) i dostaniesz wydruk. Wtedy będziesz pewny czy hamują czy nie. Jesli sie okaże ze tył ni hu hu to wtedy trzeba faktycznie zacząć działać.
Pozdro

Cytat:
No właśnie po czym poznajesz ze tylnie hamulce nie działają.

Prbowalem ostrego hamowania i ani razu nie zblokowalo mi tylnej osi, nawet przy sliskiej nawierzchni. Sprawdzalem to rowniez na piachu i wyrazie dzialaja tylko przednie. Podnioslem tyl i sprawdzalem czy chociaz troche hamuja - okazalo sie ze minimalnie. Pedal jak juz wspomnialem jest bardzo plytki. Jakiej grubosci powinny byc okladziny na klocakch?

Dzieki za rady.

Jeśli masz czujniki klocków z tyłu, to dopóki nie zaświeci sie kontrolka pod zegarami, można jeździć, pod warunkiem że:
- posiadasz czujniki;
- posiadasz podłączone czujniki;
- i nie ma z nimi problemu.
Skłaniał bym sie ku sprawdzeniu tłoczka (docisku) okładzin hamulcowych.
Czy sprawdzałeś obie strony??
A czy robiłeś coś przy układzie hamulcowym ostatnio??
O ile dobrze kojarzę, masz ABS tu tez może tkwić przyczna.

Tylne koła raczej nigdy nie blokują

ja mam z tyłu bębny i po wciscnięciu hamulca w podłoge po chwili stoją wszystkie 4 koła. nawet na suchym asfalcie. ale jesli ma abs to raczej sie nie zablokują. pozdro

Wlasnie ABS ktury zapobiega blokowaniu sie koł.Tym bardziej nie sprawdzisz w ten sposob czy ci kola blokuje.

A co do klockow to raczej nie powinny miec nic z tym zwiazane.Skoro jest jeszcze troche okladziny powinny chamowac.Niekturzy jerzdza az sie okladzina skaczy dopiero wtedy wymieniaja,jak zatrze trzec sama blacha.Ale nawet wtedy chamulce powinny lapac.Ale wten sposob niszczysz tarcze(przyklad niegodzien nasladowania)Wiec mysle ze to napewno nie klocki.

[ wiadomość edytowana przez: jarek270582 dnia 2005-11-21 11:28:04 ]

Cytat:
Wlasnie ABS ktury zapobiega blokowaniu sie koł.Tym bardziej nie sprawdzisz w ten sposob czy ci kola blokuje.

Wiem jak działa ABS
Dlatego na czas sprawdzania odłączyłem czujnik ABS.

Więc definitywnie jestem pewien ze cos jest nie tak - tyle że nie wiem co.

Cytat:
2005-11-20 01:38:35, zdunekm pisze:
u mnie tyl pomimo ze hamuje to i tak nie widac tego po tym, tarcze tylnie sa w niektorych miejscach zardzewiale, takie drobne paski. ja sie tym nie przejmuje bo wiem ze tarcza nie bedzie sie tak dokladnie blyszczala jak z przodu

Z tego wynika, że masz tylne hamulce do bani.

W takim razie zaczol bym od odpowietrzenia hamulcow.Niewiem czy z ABS odpowietrza sie tak samo ale wydwje mi sie ze tak.Chyba ze ktos wi ze sie to robi inaczej to niech mnie poprawi.Zacznij od najdłurzszego werzyka i tak po kolei do najkrutszego(od pompy do kola)pozdro

Cytat:

Faktycznie są do bani. Liczylem jednak że dowiem się na forum chociaż mniej więcej co z nimi nie tak.
Kiedyś coś mi pukało i pukało - pojechałem na diagnoze awarii do warsztatu - wynależli poważną usterke i chcieli za naprawe 230zł z czesciami - zrezygnowalem i pojechalem po to samo do carmana i stwierdzili nie dokrecony docisk, koszt dokręcenia to 30 zł!!!

Dlatego pytam zanim pojade do warsztatu i zabiorą mi się za remont układu hamulcowego. (w carmanie nie ma miejsc na teraz)

Dziękuje wszystkim za rady!

Jezeli ktoś ma jeszcze jakies pomysły - dawajcie!!!

Cytat:

Cytat:
--------------------------------------------------------------------------------

2005-11-20 01:38:35, zdunekm pisze:
u mnie tyl pomimo ze hamuje to i tak nie widac tego po tym, tarcze tylnie sa w niektorych miejscach zardzewiale, takie drobne paski. ja sie tym nie przejmuje bo wiem ze tarcza nie bedzie sie tak dokladnie blyszczala jak z przodu

--------------------------------------------------------------------------------

To pisal zyggy do zdunekm.Sprobuj odpowietrzyc na poczatek.