MotoNews.pl

Opel Astra 1.6i -czy ciśnienie paliwa 0,8 bar jest ok ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
92r
Auto potrafi sporadycznie w czasie jazdy lub przy odpalaniu całkowicie przerwać podawanie paliwa (nie leje wtryskiwacz).
Wymieniony regulator ciśnienia, wtryskiwacz,filtr paliwa. Odpada raczej sprawa "masy" , złączki przeczyszczone.
Wydajność pompy raczej w porządku bo przez 30 sekund podała 1L paliwa.
Nie wiem tylko czy ciśnienie paliwa 0,8 bar/80 kPa jest do przyjęcia ?
Wspomnę tylko że auto podczas jazdy ,na pograniczu biegów ,potrafi skakać i zdecydowanie jest mułowate. Pozdrawiam

podlacze sie pod temat o pompie paliwa - moze ktos tu w koncu zajrzy
czy pompa paliwa w c18nz (92r) dziala caly czas po wlaczeniu kluczyka ???
czy tez zaczyna dopiero dzialac jak przekrecamy kluczyk wlaczajac rozrusznik i potem w czasie kiedy silnik pracuje ???
kiedys w kadziu (c14nz) po przekreceniu kluczyka slychac bylo jak pompa podaja paliwo... w astrze nic takiego nie slychac

gdzie jest kable odpowiedzialny za to ??? chcialbym zewrzec go na krotko aby podpompowac troszke paliwo - bede mial pewnosc ze klopoty z rozruchem wiaza sie z uszkodzoan (nie do konca) pompa...
podaje chyba za slabo paliwo - jak podjade na bynie i zgasze to odpalanie zazwyczaj idzie bez problemu - jak postoi to jest problemik....

Tego czy odpala sie przy przekreceniu kluczyka nie jestem pewien bo co kraj to obyczaj i moze byc tak i tak.Jesi chcesz tylko wykluczyc pompe to podlancz ja na pstryczek bezposrednio z aku i bedzie wiedzial. Pompa jest przy kole chyba a jak nie to w zbiorniku i zdejmiesz wtyczke i podlanczysz ogulnie proste a filtr paliwa wymieniales??powinno to sie robic co 10tys km jak nie czesciej z naszymi paliwami.

pompa powinna być pod siedzeniem dokładnie tylną kanapą roałóż siedzenia to zobaczysz i tak jak kolega mówi podłacz na pstryczek tam wychodzą 2 przewody , a tak wogóle to zdaje mi sie ze w c18nz jest tak jak w c14nz bo to i to jednopunkty są a moż nie słyszysz jak pompa ciągnie , a co do tego że jak postoi to problemik to nie trzyma ciśnienia i zupa spływa

Cisnienie paliwa powinno byc przynajmniej 2,5 bara. W moim poprzednim autku (Kadett E16NZ) jak padla pompa to bylo 1,5 i auto ledwie jechalo.

Z mojego podwórka - może się przyda
Cytat:
2005-11-22 15:55:54, harry pisze:
czy pompa paliwa ...............dziala caly czas po wlaczeniu kluczyka ??? czy tez zaczyna dopiero dzialac jak przekrecamy kluczyk wlaczajac rozrusznik i potem w czasie kiedy silnik pracuje ???

Wkładasz klucz i przekręcasz na zasilanie
wersja 1: pompa milczy
wersja 2: pompa rusza -dobija ciśnienie i wyłącza się żeby na wszelki wypadek nie zalać silnika jak uszkodzony wtrysk
wersje zależą od zastosowanych przekaźników lub kompa(pwien nie jestem)
Przekręcasz dalej kluczyk - rusza rozrusznik i od tego momentu pompa chodzi nonstop
Cytat:
2005-11-22 15:55:54, harry pisze:
gdzie jest kable odpowiedzialny za to ??? chcialbym zewrzec go na krotko aby podpompowac troszke paliwo

Najprościej będzie poszukać odpowiedniego przekaźnika pod maską i z niego wyprowadzić przełącznik.
Z instrukcji od Omy:
Cytat:
Pompa paliwa
Do sierpnia 1988 roku pompa paliwa była montowana pod podłogą obok zbiornika paliwa. Od września 1 988 roku pompę przeniesiono do zbiornika paliwa.
Przekaźnik pompy paliwa jest umieszczony w komorze silnika za mocowaniem lewego amortyzatora.
• Jeżeli pompa nie pracuje, sprawdzić odpowiedni bezpiecznik.
• Jeżeli bezpiecznik jest sprawny, wyciągnąć przekaźnik pompy i zewrzeć styki "30" oraz „87B" (patrz schemat elektryczny) Podjęcie przez pompę pracy oznacza, ze jest uszkodzony przekaźnik. W innym przypadku sprawdzić ciągłość obwodu zasilania pompy,
• Jeżeli nie stwierdzi się przerwy w przewodach, wymienić pompę.
• W celu wymontowania pompy należy odłączyć przewód masowy akumulatora, a następnie wyciągnąć wtyk złącza pompy i zacisnąć przewody paliwowe odpowiednimi zaciskami.

Może coś Ci się nieco rozjaśni

[ wiadomość edytowana przez: Solltys dnia 2005-11-23 14:22:04 ]

dziekuje wszystkim bardzo za informacje...
wiem gdzie jest pompa i jak ida do niej przewody
maja_kula - pompa z pewnosci nie jest za kolem - to wiem , w astrach jest w zbiorniku.
chodzilo mi przede wszystkim o sposobj jej wlaczania...
wczoraj posluchalem uwaznie i po wylaczeniu kluczyka (przy szybkim rozruchu...) slychac jeszcze przez sekunde dzialajaca pompe - tak wiec elektrycznie jest OK - najpewniej cisnienie jest gowniane i trzeba tych kilku sekund aby napompowala paliwko na tyle aby wtrysk zaczal dobrze dzialac...

czeka mnie wiec wymiana pompy - ale najpierw pomiary cisnienia..

jeszcze raz dziekue za pomoc

Zanim kupisz nową to proponuję przeczyścić starą.

Nawet sam neiwiedziałem ile syfu potrafi taka pompa złapać.

Panowie poratujcie , już sam nie wiem jakie powinno być to ciśnienie.
Na innym forum piszą że 0,8 bar jest bardzo dobrze , tutaj kolega pisze że powinno być 2,5 bar . Proszę o pomoc.

Już wiem . Ciśnienie powinno być 1 bar / 100 kPa