MotoNews.pl

ZAKAZ KUPOWANIA CZĘŚCI UŻYWANYCH

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Wczoraj w wiadomosciach albo w faktach slyszalem ze wprowadzono zakaz kupywania niektórych używanych czesci samochodowych.A mianowicie uslyszalem ze do tych czesci zaliczaja sie:wycieraczki szyb,tlumiki,klocki hamulcowe i tarcze.Mam pytanie czy ktos moze wie cos wiecej na ten temat.Bo jak dlamnie to jest parodia.Przeciez nikt nie zaloży zużytych klockow tylko takie które sie nadaja .Tak samo tarcze.A co do wycieraczek to wogule odjeło mi mowe.Wydaje mi sie ze te gamonie u góry troche sobie kpia.I co np. za kupno takiej czesci mamy isc do pierdla?

[ wiadomość edytowana przez: jarek270582 dnia 2005-11-21 13:58:22 ]

[ wiadomość edytowana przez: jarek270582 dnia 2005-11-21 14:00:01 ]

Bzdura.. pewnie jeszcze usłyszymy ale nikt Ci tego nie udowodni bo niby jak heheh niech sobie p...... za cos kase biora ...niestety

Niom chyba ze na gorącym uczynku Cie złapia hehe ale kwestia czy to zakaz kupowania (sprzeczne z konstytucja bo niby jak mozna zakazac kupowac) czy zakaz używania/wkładania do auta a wtedy to juz paranoja)

Mogą tez zakazac handlu takimi czesciami ale to tak jak wyzej poza tym juz widze jak shroty sie tym przejeły buheheh
Wesoło musi byc... ja bym sie bardziej przejmoiwał podatkiem który wprowadzą zamias akcyzy!!!
Jak np bedzie od pojemności lub od normy EURO.. ja mam EURO0 jak wiekszosc TU chyba..

Jak rozmawiałem z niemcem dlaczego sprzedaje "moje" auto to powiedział ze własnie dlatego ze płaci kolosalne ubezpieczenie.. pzdr

[ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2005-11-21 14:47:58 ]

napewno jakaś bzdura, ciucholandy też zamkną?

Poważnie tak mowili .Tylko niewiem czy to juz weszło w życie czy dopiero wejdzie ale wydaje mi sie ze juz weszlo.Czy te gamonie nie maja co robic?Je...ie im sie w baniach.

Cytat:
2005-11-21 14:54:40, jarek270582 pisze:
Poważnie tak mowili .Tylko niewiem czy to juz weszło w życie czy dopiero wejdzie ale wydaje mi sie ze juz weszlo.Czy te gamonie nie maja co robic?Je...ie im sie w baniach.

niemożliwe, popatrz na allegro, nie byłoby aukcji żadnych, przecież tam większość ma używane części...

[ wiadomość edytowana przez: Jeztom dnia 2005-11-21 15:33:17 ]

Wiem o tym.Jeszcze dotego dochodza gieldy samochodowe.Jednym slowem zwiekszy sie przestepczosc w kraju PA,RO,DIA

Cytat:
2005-11-21 14:57:28, Jeztom pisze:
niemożliwe, popatrz na allegro, nie byłoby aukcji żadnych, przecież tam większość ma używane części...

To będzie tak jak z antyradarami, można kupować i sprzedawać ale nie można używać. Części używane możesz sobie kupować ale tych co są wymienione w ustawie nie możesz montować.

[ wiadomość edytowana przez: Peet dnia 2005-11-21 15:40:18 ]

OT POLSKA.
A ja na to

Tak jak pisałem bedzie to niesprawdzalne

Ale.. od nowego roku wchodzi opłata recyklingowa
500zł od kazdego auta czyli juz na dziendobry 125E
Ciekawe jak bardzo sie rozkręcą....

Cytat:
2005-11-21 15:41:59, jarek270582 pisze:
OT POLSKA. A ja na to

dołanczam się !!

A tak wogóle to z tego co slyszałem chodziło o niektóre części np takie jak tarcze,klocki,wycieraczki,tłumiki. No i chodziło o zakladanie a nie sprzedaż. Ale oczywiście tego nie sprawdzą, bo niby jak! A po za tym znów jakas duża firma chce zarobić na sprzedaży nowych części i stąd ten przepis! Bo zakaz sprzedaży urzywek tylko pogorszyłby stan budrzetu bo wtedy to już dokładnie wszyscy sprzedawaliby na lewo i już ani złotówka by nie wpłyneła z tego tytułu do budrzetu. Giełdy zanotowałyby spadek klientóe i sprzedających (wpływów) itd itp

A ja np. uważam, że zakaz taki ma sens. Tak jak już kiedyś tutaj pisałem to my tworzymy ten kraj - my jako jednostki.

Wszyscy dobrze wiemy skąd jest większość tych części. Więc jak dla mnie idea słuszna choć zabrali się od dupy strony.

Bo ja np. nie chciałbym by ktoś kupował wycieraczki z mojego tyle co ukradzionego BMW, dlatego nie kupuję częsci używanych.

A mi sie wydaje ze nie tedy droga.. nie wszystkie czesci pochodza z aut kradzionych owszem jakas czesc niestety tak ale.. mi sie wydaje ze powinna byc powołana komórka policji do walki z złodzieijami samochodów bueheh troche zawiało fantazją

Ale obecnie interwencja policji ogranicza sie do przyjecia zgłoszenia hehe nikt nieczego nie szuka tylko dostają info ze takie auto z takim nr.. błehehe

Ale w tym kraju jest duzo do zmienienia a na nic nie ma pieniedzy wiec hipotetyzowac sobie mozemy dalej..

Co do twoje postawy to godnie uznania ale obawiam sie ze jestes osamotniony.. ja nawet jak bym chciał to sie stosowac nie mogłemjesli ja miałem kupic cewke za 350zł i czekac na nia 6tygodni to wolałem pojechac na shrot i kupic ja za 40zł..

[quote]
2005-11-22 02:10:31, mibhell pisze:
A mi sie wydaje ze nie tedy droga.. nie wszystkie czesci pochodza z aut kradzionych owszem jakas czesc niestety tak ale.. mi sie wydaje ze powinna byc powołana komórka policji do walki z złodzieijami samochodów bueheh troche zawiało fantazją
jaką fantazją tak powinno być masz stuprocentową racje

Cytat:
... No i chodziło o zakladanie a nie sprzedaż...

Pozwoliłem sobie użyc twojego cytatu Aldik.
Własnie chodziło o kupno tych czesci.Ale jeżeli ktos kupuje takową cześć to nie poto aby umieścić ja w ramce na śćianie.Przecież taką luke byle idiota zauważy."Nasz kochany rzad"

Proponuje wymiane wycieraczek u kumpla w dziupli

Cytat:
ja nawet jak bym chciał to sie stosowac nie mogłemjesli ja miałem kupic cewke za 350zł i czekac na nia 6tygodni to wolałem pojechac na shrot i kupic ja za 40zł..

Właśnie! Taki to kraj. Gdyby ludzie mieli pieniądze ucziwe za uczciwą pracę to byłoby dużo łatwiej zmniejszyć "szarą strefę". A tak nie ma co się dziwić.

to może zakazać w ogóle kupowania rzeczy używanych ? no bo przecież nietylko kradzine częśći samochodowe złodzieje próbują sprzedać ... idąc dalej za myśleniem naszego "rządu" to nie moglibyśmy nic sprzedać ani kupić "z drugiej ręki" , co za d...e ... )

Od 29 października obowiązuje zakaz montowania wielu używanych części w samochodach. Na czarnej liście jest 19 pozycji. Dzięki niej na drogach ma być bezpieczniej. Ciekawe czy przepis ten będzie martwy bo któż będzie go realizował? Kierowcy martwią się, że jedynym skutkiem będzie podwyżka cen części zamiennych. Zakaz obowiązuje od 29 października, jednak mało kto wie o nim i stosuje go.Ciężko znalezć cokolwiek w necie na ten temat.

nie wiem czy dobrze myśle ale jak by był zakaz handlu częściami używanymi to by nie gineły samochody tak jak mnie kto to przeszedł wie jak to jest

Cytat:
2005-11-27 11:27:29, hz10 pisze:
nie wiem czy dobrze myśle ale jak by był zakaz handlu częściami używanymi to by nie gineły samochody tak jak mnie kto to przeszedł wie jak to jest

a jakie Ci zginely?

mnie tylko 1 w124