MotoNews.pl
4 Toyota Carina E 2.0TD 97 - paski i rolki (124341/18)

Toyota Carina E 2.0TD 97 - paski i rolki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

O paskach rozrządu była już mowa, ale...
1. Ile w sumie jest pasków w 2CT? 3?
2. Jakiej firmy polecacie: rolki i paski?

U mnie, gdy silnik jest zimny, słychać coś spod maski jakby jakiś drut lub kabel walił! Po kilku minutach ustaje. Co to może być?

Marcin

Kurczę ! To jeszcze nie zajrzałeś pod maskę?
Rolki i paski najlepiej wg toyociego katalogu. Zwłaszcza rozrząd. To jest za dobry motor, żeby mu kłaść jakieś badziewie.

Może zawory klepią?

Pasek to albo Gates albo Toyoty z ASO.
Rozrządu to sztuk 1. Do alternatora drugi i do wspomagania trzeci.

Rolki i napinacze to nie wiem, Kafi?

Pozdrawiam

Dzięki za info co do rozrządu!

Teraz mam pytanie co do tych pasków: klinowy i z 3 lub 4 paskami.
Czy te paski też mają rolki napinające lub prowadzące?
Klinowy, z tego co udało mi się zobaczyć to raczej nie ma, ale co do tego "paskowego" to nie mam pojęcia.

Druga sprawa - jak to wszystko wymienić? Samo odkręcenie osłon plastikowych graniczy z cudem Trzeba chyba mieć specjalnie powyginane 10-tki bo za nic w świecie normalnymi kluczami tego się odkręcić nie da...
W książce serwisowej wszystko pięknie ładnie, tylko że tam silnik stoi na stole i wszędzie łatwo się dostać

Pozdrawiam!

Mfrydel !
Ty może nie rób sam rozrządu. Poszukaj jakiegoś fachowca.

Cytat:
2005-11-23 12:33:36, BabciaEwa pisze:
Mfrydel ! Ty może nie rób sam rozrządu. Poszukaj jakiegoś fachowca.

Słuszna koncepcja

Juz samym pytaniem o ilosc paskow w tym silniku wykazales sie swoimi zdolnosciami w tej dziedzinie. Nie tykaj sie rozrzadu bo jeszcze cos spie...olisz i pozniej bedziesz plakal , szczerze Ci odradzam . Pojedz do jakiegos warsztatu albo przynajmniej miej nad soba oko kogos kto juz to robil. Pozdro

rzeczywiscie wymiana rozrzadu w tym silniku wymaga nieco gimnastyki. ja w swojej camry 2CT zalozylem pasek rozrzadu BOSCH, rolke napinacza jakas z oferty Inter Carsu. Wazna uwaga - przy zmianie rozrzadu KONIECZNIE wymien pompe wody - ja nie wymienilem i pewnego pieknego dnia okazalo sie ze pompa wypuscila przez noc cale chlodziwo i drugi raz ta sama robota;/ jesli chodzi o pasek wspomagania ma on napinacz ktory w ASO kosztuje cos kolo 600 PLN jesli okazaloby sie ze rolka jest padnieta to mozna w niej wymienic same lozysko (moj warsztat mi tak zrobil) i wtedy koszt spada do ok 30 PLN.

rzeczywiscie wymiana rozrzadu w tym silniku wymaga nieco gimnastyki. ja w swojej camry 2CT zalozylem pasek rozrzadu BOSCH, rolke napinacza jakas z oferty Inter Carsu. Wazna uwaga - przy zmianie rozrzadu KONIECZNIE wymien pompe wody - ja nie wymienilem i pewnego pieknego dnia okazalo sie ze pompa wypuscila przez noc cale chlodziwo i drugi raz ta sama robota;/ jesli chodzi o pasek wspomagania ma on napinacz ktory w ASO kosztuje cos kolo 600 PLN jesli okazaloby sie ze rolka jest padnieta to mozna w niej wymienic same lozysko (moj warsztat mi tak zrobil) i wtedy koszt spada do ok 30 PLN.

A jaką książke serwisową masz?

Z tego co sie orientuje to pasek rozrządu ma 2 rolki, wspomagania jedną, a alternator nic.

Jakbys miał sam robić to pamiętaj o jednym - silnik jest kolizyjny...

Pozdrawiam

Mam już wszystkie elementy oprócz rolki dla paska wspomagania.
Żaden sklep we Wrocku i Opolu go nie ma!
Trzeba wymieniać?

A zdradzisz ile kosztował Cię rozrząd (pasek, rolka, napinacz...) i jakiej firmy kupiłeś?

Rolki paska wspomagania wymieniać nie trzeba. Dostęp dobry więc jak coś to sobie potem wymienisz. Rolka do kupienia tylko w ASO - przeczytaj co pisze Qbaa kilka postów wyżej.

Pozdrawiam

Witam,

Za pasek rozrządu, wspomagania i alternatora, 2 rolki i pompę wody dałem 411 pln. Wszystkie części kupiłem w AUTOKAM we Wrocławiu na Krasińskiego 32. Wszystkie części były produkcji japońskiej lub JC.
Mieli wszystko na miejscu - nie trzeba czekać. Polecam!

Dziękuję