Prosba w znalezieniu usterki ESPERO

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
posiadam daewoo espero rocznik 1996 i mam pewien problem auto jak jade lub stoi, przy zapalonym silniku ma wyczuwalne przerwy w procy (tak jakby bylo to przebicie) wymienilem przewody swiece kopulke i nic dale jak podniose maske to slychac takie jak by strzelanie iskry(co jakis czas) ale nigdzie iskry nie wiedac tylko ja slychc pod kopulka. co to jest prosze o rade czy to moze byc wina cewki? za odpowiedzi dzikuje

Temat był już poruszany.
Najprawdopodobniej to ta mała cewka pod kopułką (koszt ok.20PLN)

a jak sie nazywa ta czesc fachowo , a z odpowiedz dziekuje

Sprawdź cewke zapłonową(50zł)-tą która jest po prawej stronie przy akumulatorze-moze masz na niej dyskoteke(pełno niebieskich iskierek przeskakujacych pomiedzy cewką a taka metalową blachą(rdzeniem) na około niej)-da sie to zauważyć tylko w całkowitych ciemnosciach oczywiscie przy pracującym silniku
-ewentualnie cewka pod kopułka rozdzielacza-tzn czujnik halla(20zł)
-palec rozdzialacza który powinien zostac wymieniony przy wymianie kopułki rozdzielacza
-w ostatecznosci moduł (130zł)ale w to wątpie

ta czesc to najprawopodobniej czujnik HALLA
pamietaj ze gdybys ja sam wymieniał to musisz zdjąć-wyjąć ten metalowy pałąk na którym jest ona umiejscowiona-tzn ze trzeba ją sciagac w strone silnika a nie w strone palca rozdzielacza

na cewce sa przeskoki iskry jest ich duzo ale sa takie same jak na przewodach wysokiego napiecia i niewiem czy jest to prawidlowe

a jak ty jestes w stanie stwierdzic przeskoki na przewodach wysokiego napiecie??gdzie ty je widzisz"??

wiecej info dotyczącego tematu podobnego do twojego mozesz znaleźć w poście "mycie silnika i jego skutki"

jak jest ciemno to na przewodach widac takie mlenki iskierki i jest to normalne a widac je prawie na calej dlugosci przewodu

ale w którym miejscu na przewodach???
Gdzie one przeskakują??miedzy przewodami czy widzisz je na przewodach??

OPISZ DOKŁADNIEJ

np jak przyloze do nich palec to takie male iskierki przeskauja mi na palec a tak poza tym to jeszcze np na waz od zbiornka wyrownawczego od plynu chlodniczego akumulator silnik

a jeszcze jedno wymienialem ostatnio plyn w chlodnice i moglo mi cos poleciec na kopulke to co mam wymienic cewke czy szukac w kopulce . a przy wymienie cewki nie wymienialem palca . a na cewce so przebicia tylko ze strzelanie iskry slychac w kopulce

nie chcialo mi sie czytac watku ale prosba do autora na przyszlosc..prosze laskawie tytulowac watek tak zeby tytul chocby w najmniejszym stopniu sugerowal o co chodzi..a nie potem sie skarzymy ze archiwum nie dziala

troche dziwne ze masz przeskoki miedzy przewodami a własnym palcem-raczej jak by cie kopneło to raczej porządnie-spróbuj wymienić palec rozdzielacza-koszt to 10zł a i tak wypadało by to wymienić
Mówisz ze przewody /swiece/wymienione
A jakiej firmy??

[ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2005-11-22 20:09:04 ]

a co z tymi iskrami na cewce jak mozna ja jeszcze inaczej sprawdzic i praeparaszam za bledy w temace bo to soa moje poczatki

swiece bosch a przewody nie wiem i niemam mozliwosci teraz sprawdzenia . to co mam najpierw wymienic

ja pan moze to nieh pan wejdzie na gg to porozmawiamy dzikuje za rady (wszytkim)

a jeszcze jedno jak sciagnolem kopulke to byl tam jakis pyl na dole kopulki ibyl jasny to byly bragmenty tego "plotna: co jest na rozdzielaczu

nastepny dygrafik piszacy po ciemku

i jeszcze jedno troche to zanika jak sie silnk rozgrzeje