Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
woker12 mielec | 2005-11-22 21:20:10 jak wymienic czujnik halla espero 1.5 dohc |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-11-23 08:50:26 To nie jest do końca czujnik halla, ale u nas na forum przyjęło się tak go nazywać.
Ceweczke wczoraj własnoręcznie wymieniłem. odpinasz kabnle zapłonowe, odkręcasz aparat zapłonowy (zaznacz najpierw położenia, żeby zapłonu nie przestawić), zdejmujesz kopułkę. oglądasz potem wałek napędowy aparatu po stronie przeciwnej niż palec rozdzielacza. zauważysz metalowy krążek nasunięty na wałek. Krążek jest owinięty sprężyną. Zdejmij sprężynę, pod nią jest kołek, który trzyma krążek na wałku. Wybij kołek ( u mnie siedział dość mocno), ale najpierw zaznacz sobie jakoś położenie kołka względem wałka (ja tego nie zrobiłem i musiałem potem zgadywać - miałem 50% szans na prawidłowe złożenie - błąd wprawdzie niczego by nie uszkodził, ale auto by nie odpaliło i trzeba by rozbierac wszystko ponownie. Na szczęście mi się udało za pierwszym podejściem ![]() JAk już zdejmiesz ten krążęk to dalsze czynności są banalne i nie ma o czym pisać. Montujesz oczywiście w odwrotnej kolejności. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-11-23 08:55:13 Aha - od razu kup sobie uszczelke aparatu zapłonowego. Starą wyrzuć, wytrzyj do sucha miejsce gdzie leżała uszczelka i załóż nową. |