MotoNews.pl
10 Stuk podczas cofania??? (124741/27)

Stuk podczas cofania???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czytałem sobie dział WW i art kupujemy samochód i tam pisze skręcić koła i cofnąć jeśli usłyszymy stuk to jest nie dobrze. Ale co jest nie tak bo umnie jest takie coś jak zaczynam cofać z tym że odgłos pochodzi raczej tyłu i myślałem że to może szczeki trzymają i gdy ruszam to puszczają ale nieznam sie za bardzo może coś poradzicie poldi 87r wiec tarcze na wszystkich kołach.Dzieki z góry.

eee, ale kolego, gdzie stuka dokladnie? jak stuka? głośśno, cicho?

Raczej głośno, na moje ucho gdzieś z tyłu, jak stuka trudno powiedzieć ale nie jest to dzwiek metaliczy bardziej głuchy taki nie wiem jak to mozna opisac jeszcze trudno taki sprawy tam omawiac wiem że najlepiej zobaczyć usłyszeć ale wierze w Was

U mnie też stuka. Jeden głośny stuk przy cofaniu ze skręconymi kołami, a później już cisza... I tą ciszą się cieszę

kolejna porcia wróżenia z fusów Cioci Klementynki:

może stukać:
- stukacz
- krzyżak na wale przedni
- krzyżak na wale tylny
- krzyżaki na wale obydwa
- mechanizm mostu
- elementy zawieszenia o nadwozie
- elementy zawieszenia o układ wydechowy
- itp. itd.

No krzyżaki odpadają były niedawno robione wszystkie Chciałem jeszcze dodać że stuk ten jest jedno razowy i występuje podczas ruszania do tyłu i zanika a poczas ruszania do przodu nie wystepuje a ztego co sie orientuje to krzyżaki mi sie tukły nawet przy zmianie biegów.

Cytat:
2005-11-24 10:22:57, czintos pisze:
No krzyżaki odpadają były niedawno robione wszystkie Chciałem jeszcze dodać że stuk ten jest jedno razowy i występuje podczas ruszania do tyłu i zanika a poczas ruszania do przodu nie wystepuje a ztego co sie orientuje to krzyżaki mi sie tukły nawet przy zmianie biegów.

Że były robione to nie znaczy że jest OK , najlepiej wjechac na kanał, posadzić kolesia za kierą i niech kilka razy cofnie, i po problemie, powinieneś zlokalizowac usterkę. Może podpora wału???

Cytat:
2005-11-24 09:45:30, robreg pisze:
kolejna porcia wróżenia z fusów Cioci Klementynki:
może stukać:
- stukacz
- krzyżak na wale przedni
- krzyżak na wale tylny
- krzyżaki na wale obydwa
- mechanizm mostu
- elementy zawieszenia o nadwozie
- elementy zawieszenia o układ wydechowy
- itp. itd.

Jeśli przy cofaniu to ja bym jeszcze dodał:
- uderzenie w betonowy słupek/donice czycuś

podłącze się ale mi nie stuka tlko skrzypi i nie z tyłu a z przodu dochodzą te dźwięki-objaw pojawia się przy cofaniu i skręconych kołach w prawo-choć ostatnio jakby ustało-być może ten skrzypek co tam siedzi zamarzł

moze amortyzatory moze zawieszenie...

moze to troche dziwne ale proponuje sprawdzic klocki hamulcowe, czy przypadkiem nie trzeba ich wymienic, kiedy cofasz klocek unosi sie do gory a kiedy juz dalej nie pujdzie opada i w tym momencie jest tzw stukacz (mogo to byc tez zapieczne tloczki

Pozdrawiam

Penwie tylny zacisk hamulcowy jest luźny. Czasami wypada klin lub fahofiec mechanik "zapomni" go włożyć i to powoduje takie efekty.

A ja obstawiam łożyska półosi. We Wściekłej Czerwonce GLE wymiana tychże spowodowała zanik stukania...
...albo stukacz się wyprowadził...ale w Zielonej Perełce nic nie stuka...chyba że do sąsiada...ale tam wszystko stuka

ale wymyslacie. Z regoly stukniecie to efekt kasowania sie luzow w ukladzie napedowym (wsyztkie luzy miedzyzebne w moscie, w sktzyni itd). Im wieksze owe luzy tym glosniejsze stukniecie.
Ja mam co innego- podczas cofania skrzynia mi stuka tym szybciej, im szybciej jade do tylu. Jak rozbiore to pewnei sie dowiem ze jakiegos zeba brakuje Przy jezdzie do przodu jest cisza