MotoNews.pl

Słabo sie nagrzewa, gdzie przyczyna ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hejka mam takie pytanie, astra słabo mi sie nagrzewa,
niby leci ciepłe powietzre ale to nie to, jesli jade nawet w duzym ruchu lub stoje w korku wielkim to jak na zewnatrz jest ok 0C to temperatura jest ( wg wskasnika ) ponizej 80 C,( jedna kreseczke nizej niz 90C - zegary z obrotomiwerzm )
jak jade dłuzszy czas autem to jest tak potem ze nie moge miec ogrzewnia na maxa bo jest bardzo ciepło, ale to po spedzeniu w aucie ok 30 minut jazdy, z tego co pamietam to temperatura powinna byc ok 90 C a ja nie mam nigdy tak, czego to moze byc przyczyna? mam gaz , czy to mozliwe ze po załozeniu instalacji ( ale mam jzu dawno ) nie dogrzeje sie do 90ciu ??
czy jest jakis zaworek do odpowietzrania w astrze ? silnik X16SZ - 94 rok

a moze termostat sie skończył??

Taaak...
1. Termostat na wszelki wypadek do wymiany - z termostatem jak z wycieraczkami z supermarketu- co sezon do wymiany-niby działa ale nie bardzo
2. Parownik ma spory wpływ na ciepełko i nagrzewanie Coś w temacie

oo i kolejne spostzrezenie
własnie wrociłem z krotkiej wycieczki
przejechałem z 15 km z tego dobre 10 minut stałem w korku
temperatura jak zawsze ponizej 80ciu stopni ale,,,,
MAM ZIMNA WODE W ZBIORNICZKU WYROWNAWCZYM
czy tak powino byc ?
jak miałem reno 19 to tam było gorace zawsze
czy w astrze jest tak ze ma byc zimny płyn tam ????
help (

PŁYN W ZBIORNICZKU POWINIEN BYC CIEPŁY A NAWET GORACY W PRZYPADKU WYSOKIEJ TEMP. TAK TO JEST ZE KIEDY TERMOSTAT SIE ZACINA NA OTWARCIU TO WTEDY JUZ OD MOMENTU ODPALENIA MASZ OTWARTY OBIEG PRZEZ CHLODNICE NA MAXA I ZANIM AUTO NAGRZEJE TAKA MASEK WODY....MIJA SPORO CZASU, DLUGO SIE NAGRZEWA I JEST POPROSTU NIEDOGRZANE, TRZEBA DŁUGO STAĆ WMIEJSCU ZEBY UZYSKAC TEMPERATURE JAKA POWINNA W RZECZYWISTOSCI SKOCZYĆ W GORE DUZO SZYBCIEJ A W DODATKU WIEĘCEJ PALI!!!! WYMIEN TERMOSTAT I BEDZIE PO KŁOPOCIE. POZDRAWIAM

tylko w tym modelu lepiej by było połączyć to z rozrządem..

Witam. Miałem podobny przypadek, tyle że mi się w ogóle nie chciał grzać. Po przejechaniu 50 km było zimno w samochodzie. Wymieniłem termostat i problem z głowy. W silnikach X16SZ żeby dostać się do termostatu trzeba rozkręcać rozrząd. Za wymiane mechanik wziął 40 zł.

Przrabiałem ten temat TERMOSTAT!!!

Dokładnie, TERMOSTAT i nie oszczędzaj tylko kup ORYGINALNY a nie podrabiany, ja w zeszłym roku chciałem zaoszczędzić i kupiłem podrabiany, ciepło miałem przez miesiąc a potem znowu zimno, teraz mam oryginalny i mam cały czas ciepło

Ja też chyba będę musiał wymienić termostat
Oryginalny to koszt ok. 30zł więc nie jest źle, oczywiście jeszcze koszty wymiany ((

A powiedzcie mi koledzy czy podczas wymiany termostatu trzeba coś jeszcze wymienić - czy coś jest polecane?? Bo rozrząd wymieniałem w zeszłym roku

Pozdrawiam LUK

W silnikach C20XE wymiana termostatu jest bez problemowa. Warto sprawdzić podstawkę pod termostatem. U mnie była pęknięta i ciekł płyn.

Z tego co pamiętam w innym silnikach konieczne jest rozmontowanie rozrządu.

Ja mam silnik 1,6 8v i właśnie tego rozmontowywania rozrządu się obawiam - bo w zeszłym roku wszystko tam wymieniałem

Jak to z konstrukcjami silnika bywa... ja mam też 1.6 8v (tyle, że 23letni ), a termostat mam niemal na zewnątrz, nie muszę ściągać rozrządu. Nowy termostat, piwo i sprawa załatwiona...to tak na marginesie

Pozdr.

No to ja mam to samo co Jacek rpawdopodobnie, z tym, że w dieslu. Własnie jakie macie temperatury otwarcia termostatu u Was?

u mnie z tego co widze na wskaźniku otwiera się przy 95 st. a zamyka przy 90 i tak w kółko mi skacze, nie wiem czy tak powinno być ale tak mam (1.6 8V)

Wg wskazań termostat mi się otwiera przy ok. 95 st.C., a zamyka przy 90st.C. I taką już temperaturę trzyma - mniej więcej po środku skali wskaźnika, nic nie skacze.

Pozdr.

Ps. Tilok - a jaki masz silnik? Mój starszy ma Astre z silnikiem X16SZ i jak się silnik już nagrzeje, to temperaturę trzyma na tym samym poziomie (też ok. 90 st.C.)(lekko zwyżkuje, jak auto stoi w korku w porze letniej).

[ wiadomość edytowana przez: Jacek1983 dnia 2005-11-26 19:56:47 ]

Mam takie pytanko co do termostatu
Tylko prszę się nie śmiać

Jak sprawdzić przy jakej temperaturze termostat się otwiera??

Pozdrawiam LUK

CARAVAN - wykręć termostat, włóż go do garnka z wodą, po czym położ cały zestaw na kuchenkę i zagotuj do wrzenia. Powinien się trochę otworzyć, choć nie całkiem, bo termostaty mają pełne otwarcie w temperaturach powyżej 100 st. C.
Oczywiście jak chcesz być precyzyjny, to użyj termometru z dużą skalą - wkładając ją do wody...

A tak na poważnie - obserwuj wskazania pokładowego termometru, który masz w zestawie wskaźników. Jak będziesz widział, że wskazówka jest w pierwszym położeniu, a potem lekko spada, to łatwo wyczuć, kiedy on się otwiera. Zresztą w Astrze są pokazane wartości temperatury na podziałce, więc nie powinno być problemu

Pozdr.

[ wiadomość edytowana przez: Jacek1983 dnia 2005-11-27 16:22:29 ]

Jacek1983 - mam silnik X16SZ, 71 KM, ale mi wskazówka chodzi pomiędzy 95 a 90 st. Termostat wymieniałem 3 tygodnie temu także jak troche pochodzi to się unormuje.

Tilok, to mój ojciec ma ten sam silnik, co Ty. Z tym, że w Astrze u Niego temp. nie skacze. Zresztą w tym zakresie (95-90 st.C)to raczej nie ma powodów do obaw (tym bardziej, że termostat jest nowy). Gorzej, jakby silnik był niedogrzany, albo -co gorsza nagrzewał się powyżej 100 st.C.

Pozdr.

[ wiadomość edytowana przez: Jacek1983 dnia 2005-11-27 18:15:22 ]