Ogrzewanie oma A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy omegi A mają kiepskie ogrzewanie?Mam już trzecią omegę i w każdej słabe ogrzewanie. Niedość że długo się nagrzewa, to potem słabo grzeje. Cy to tak fabrycznie mają??? A może ktoś miał już taki problem i może go rozwiązał???

Kup sedana mniej powierzchni do grzania
Jak dobrze pamiętam to wentylator cały czas pracuje po włączeniu silnika i w zimie ciężko zagrzać auto ja zasłaniałem chłodnice tekturką

Hej mam sedana omege A z gazem i nie nazekam na ogrzewanie jak juz zlapie temp.. to daje goracem jak diabli ,,,
Moze masz cos przytkane albo sprawdz czy na lince nie masz luzu i czy otwiera ogrzewanie do konca

U mnie jest to samo, nie zasłoniłem jeszcze wlotów i
już teraz jak -2 było nagrzewnica ledwo ciepłe dawała.
Nadzieja w tekturze

jak parownik jest źle wpięty w obieh to nie bedzie nigdy dobrze grzało(jak ktoś ma gaz)

ostatnio płukałem nagrzewnice, w niej jest bardzo dużo syfu i to tez blokuje, może tez być nie do końca sprawny termostat

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: omegafan dnia 2005-11-25 23:30:55 ]

Cytat:
2005-11-25 23:28:37, omegafan pisze:
jak parownik jest źle wpięty w obieh to nie bedzie nigdy dobrze grzało(jak ktoś ma gaz) ostatnio płukałem nagrzewnice, w niej jest bardzo dużo syfu i to tez blokuje, może tez być nie do końca sprawny termostat pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: omegafan dnia 2005-11-25 23:30:55 ]

O to właśnie chodzi, że wszystkie te elementy są w porządku. Tylko niewiem jak z nagrzewnicą???

jeszcze ktoś gdzieś gadał, że suwaki nie do końca otwierają blaszkę przykrywającą nagrzewnice, rurki doprowadzające donagrzewnicy pewno masz parzące to bedzie napewno coś z wentylacją-płukanie nagrzewnicy nie zaszkodzi

pozdrawiam

Tylko jeżeli poprzedni właściciel zamólał ukł.chłodzenia, to po płukaniu może cieknąć.

Hej,

U mnie grzeja super - i dosyć szybko się nagrzewa.
Sprawdziłbym czy termostat Ci się otwiera jeśli tak to może być zasyfiona nagrzewnica - w mojej poprzedniej nagrzewnicy tylko 2 cele były drożne i słabo grzało - żadne płukania nie pomagały. po wymianie jak ręką odjął

powodzenia

Mały

Musisz poszukać powodu, bo nie jest prawdą, że Oma ma słabe ogrzewanie. U mnie w kombi już po kilku minutach jest super. Ogrzewanie działa naprawdę rewelacyjnie.

w tym wątku zostały opisane już chyba wszystkie możliwe powody dla których masz chłodno w samochodzie (no chyba że dochodzą dziury w podłodze i karoserii i leci zimne powietrze)

a u mnie wskazówka od temperatury tylko 2 razy wciągu prawie roku przekroczył 80 stopni?? i teraz pytanie - są 2 rodzaje liczników bez obrotomierza (chodzi o wartości temperatury podane na wskaźniku) jak sprawdzić czy temp pokazywana przez wskaźnik jest zgodna z tą rzeczywistą?? bo w licznikach na których jest podana wartość 90 stopni i 80 stopni wartości te znajdują się tych smych miejscach?? - czy podmiana licznika na inny może powodować złe wskazanie temp?? zamiast 80 byłoby 90??

[ wiadomość edytowana przez: Krzysiu1981 dnia 2005-11-27 08:56:01 ]

u mnie na liczniku bez obrotomierza pokazywało 95st, a teraz z obrotomierzem ukazuje mi 85st.najlepiej jakby sprawdzili rzeczywistą temperature w ASO(100zł)albo poprostu sprawdzić miernikiem czujnik temperatury i porównać z danymi w książce od omegi

pozdrawam

Ps. ta i ta nagrzewnica jest aluminiowa, ja u siebie mam jakąs miedziano-aluminiową, czy ta cała aluminiowa to poprostu przeszla ewolucje czy np. była montowana w omegach od np. 1989r? i do starszych omeg nie pasuje, wyglądaja tak samo chyba.
i czym sie różnią te nagrzewnice z Auto Moto Sklepu oprócz ceną(nie potrafie od razu linka tam dać to prosze o wyszukanie sobie), jedna kosztuje 328zł-VALEO[812110] a druga 134.50 zł-AP[320801]

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: omegafan dnia 2005-11-27 13:07:05 ]

Ja wcześniej oglądałem te nagrzewnice.Ta droższa nieróżni się niczym.Tu płaci się za firmę.

Miałem też problemy z nagrzewnicą i wymieniłej ją na całą aluminiową najprawdopodobniej od Omegi B i jest wszystko super!
Nagrzewnice nie rużnią się zbytnio niczym z wyjątku materiału! A co do tych cen potwierdzam że tylko mogą się różnić firmą, nic poza tym!

W mojej "Babci" (Omega A kombi) miałem identyczną przypadłość czyli wiecznie zimno,podejrzany był termostat-za szybko otwierał obieg płynu na chłodnicę.Obecnie śmigam Omą B i trzeba przyznać ,że system ogrzewania jest znacznie wydajniejszy od tego stosowanego w poprzedniczce.

od Omegi B do A nagrzewnica chyba nie pasuje

ps. no to ta nowa aluminiona nagrzewnica na allegro to zdzierstwo za 140zł?

pozdrawiam

mam takie pytanko

u mnie jest bardzo kiepskie ogrzewanie w omie, rurki doprowadzające płyn do nagrzewnicy są parzące(czyli nagrzewnica jest gorąca,temperatura jest lux-termostat sprawny etc.)a mimo to jest bardzo letnie powietrze, klapa odsłaniająca nagrzewnice jest na maxa otwarta..
u mnie ze środkowego nawiewu zawszeleci zimne powietrze, może to ma wpływ na ogrzewanie w omie???jakos chłodzi te ciepłe powietrze...może tak być??

parownik mam wpięty równolegle(w odpływ i dopływ do nagrzewnicy)no ale skoro nagrzewnica jest gorąca to parownik nie ma wpływu na ogrzewanie
true?

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: omegafan dnia 2005-12-17 01:24:57 ]

Omegafan, że środkowego nawiewu zawsze będzie leciało letnie powietrze.
Narka.

Cytat:
Omegafan, że środkowego nawiewu zawsze będzie leciało letnie powietrze.
Narka.

no wiem,ale czy czasem to nie ma wpływu na schładzanie ciepłego powietrza idącego z nagrzewnicy??

pozdrawiam