Wyszła mi lipa z oponkami...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
musialem dokupic 4-ta zimowke, bo mi jakies cwoki podziurawily... no i bylem przekonany ze zimowki mam 185/65/14 ale okazalo sie ze mam 185/60/14 tylko ujawnilo sie to dopiero przy zakladaniu..i teraz pytanko..jakie moga byc tego objawy?

bylem dzisiaj w trasie 120 km i zadnych skutkow ubocznych nie odczulem, te 60-tki sa nan 2,2 na pompowane a ta nieszczesliwa na 2.0 oczywiscie wsadzona na tyl dodam ze to ten sam model opony co pozostale trzy.

POzdr

Witam.
Niestety jest większe koło (o niecałe 2cm na średnicy) - inne hamowanie (nierówne) niebezpieczne - mozna stracić dowód gdy gliny zauważą - nie zakładaj na przednia oś, bo bedą cyrki z napędem, pokazywaniem predkosci znaczne obciążenie dyferencjału itd.
Ogólnie nie polecam
Pozdrawiam.
Michał

heh
Pewnie widac golym okiem ze samochod jakis krzywy, bo 1,8cm to imo duzo. Nie mozesz oddac i wziac taka jak trza?
A moze ta podziurawiona nadaje sie jeszcze do naprawy?

nie przygladalem sie mu naprawic sie nie da bo to boczne 3 przedziurawienia ( złośliwe )

a opone trudno dostać bo to contintetal TS780 i jeszcze dochodzi ten dziwaczny rozmiar 185/60/14

www.netcar.pl - Continental TS 780 185/60R14
Dostać się da, tylko cena nie należy do niskich. W ostateczności kup jeszcze jedną taką samą, czyli 185/65R14, zdejmij tą "starą" i załóż na tylną oś dwie takie same za duże. Z tyłu to nie będzie taki problem, a już na pewno będzie to lepsze wyjście niż dwie opony o różnym rozmiarze na jednej osi. No i rozmiar 185/65R14 wyjdzie chyba taniej...

problem z dostaniem = cena o to mi chodzilo. Tez tak myslalem, ze miec juz dwie 65 z tylu i jak tylko ja trafie to tak zrobie..

mam jeszcze jedno pytanko.. sa takie firmy ktore robia opony z bieznikem wzorowanym na dobrych markowych oponach..moze taka opone dokupic? czy raczej to lipa?

Z tego cow iem nie moze być dwuch róznych producentów opon na osi (mimo takich samych bierzników) - np firgo2 i UltraGrip 5
Pozelam kupić oryginał i to raczej ten większy (na tyle nawet bedzie ciut lepiej się auto zachowywało). Chociaż nie wiem jakie powinny być koła w Lantrze (seryjnie), a to by powiedizało jakie mają być te . A tą co zciągniesz to bedziesz miał na zapas gdyby któraś z przodu zaczeła szfankować. Tanie to nie ejst rozwiazanie ale dość mądre - ewentualnie wariant taki - spróbować sprzedać jedną sztukę (np. na allegro) tą większą i mieć na autku takie same.

no nic dzieki za rady, narazie musze pojezdzic na tym co mam poki nie dosztukuje opony..wariant pierwszy czyli dokupic to mniejsza to odpada, bo trudno ja dostac a cena nowej jest kosmiczna..wiec raczej bede szukac tej o profilu 65

do lantry orginalnie idą oponki 185/65/14 tylko co do tego 65 nie jestem pewien czy przypadkiem nie 60 ale o ile dobrze pamiętam to tak właśnie pisze w ksiżeczce servisowej przynajmniej do lantry 1.6.16v

Cytat:
do lantry orginalnie idą oponki 185/65/14 tylko co do tego 65 nie jestem pewien czy przypadkiem nie 60 ale o ile dobrze pamiętam to tak właśnie pisze w ksiżeczce servisowej przynajmniej do lantry 1.6.16v

tak 65 to oponka do lantry