MotoNews.pl

Plywa mi auto..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
panowie plywa mi poldek ... co moze byc przyczyna? nie moge go na drodze utrzymac.. lata w prawo i lewo... teraz zmienilem kola tylnie na fele 6 calowe od fiata brava i zalozylem na nie opony 185/60 R14 felgi musialem troche rozpilowac otwor centrujacy bo byl zamaly... i zauwazylem ze auto plywa.. ale co moze byc przyczyna? te felgi? ogladalem je i felga doszla do konca otworu centrujacego, sruby sa dokrecone, felga nie lata i jest naprewno prosta bo byla centrowana przy zmianie opon... prosze o pomoc ;9

Przyczyn może być wiele: 1. drążki reakcyjne tylne mogą mieć wadliwe tuleje. 2. przód drążki reakcyjne zniszczone poduszki gumowe. drążek stabilizatora przedniego czasem się urwie na zgrzewie łącznika. walnęty amortyzator. itp. itd.

Najlepiej udać się na stację która ma płyty kontrolne i potem sprawdzić na kanale.

Pytanko czy latał juz przed zmiana kol / felg ?? Jesli nie to wiadomo

pozdr

Cytat:
2005-11-26 21:43:52, thaniel pisze:
Pytanko czy latał juz przed zmiana kol / felg ?? Jesli nie to wiadomo pozdr

no nie zauwazylem.. ale co maja kola z tym wspolnego skoro wszystko ladnie pasuje??

to ja jeszcze dodam takie rzeczy jako przyczyny
wybite gumy na drążkach skośnych z przodu
wybite na gumach łączniki stabilizatora
wybite gumy na "kościach z tyłu"
a teraz taka sprawa ze opony ktore założyłeś mogą mieć bąble
załóż stare z powrotem i przejedź sie kawałek - jezeli "nie lata" no to juz masz odpowiedź

opony sa nowki.. musze zalozyc stare i sie przejechac tak jak mowisz.. ale zastanawiam sie nad przednim zawieszeniem,.. w prawdzie puka mi koncowka drazka lewego

W mim pierwszym Poldku pływanie było spowodowane pękniętą podłużnicą.Lepiej że by to nie było przyczyną poniewaz mój przez to został zezłomowany i teraz jeżdze ATU GSI,ale tamtego lepiej wspominam

Cytat:
felga nie lata i jest naprewno prosta bo byla centrowana przy zmianie opon...

eehehehe mozesz bardziej sprecyzowac jak one (felgi) byly centrowane jakos tego ni emoge rozkminic kluczem jakims czy jak kobninerkami ...

a kolega thaniel juz odpowiedzial Ci na pytanie
Cytat:
Pytanko czy latał juz przed zmiana kol / felg ?? Jesli nie to wiadomo

pozdr

prawdopodobnie opony jezeli bylaby to felga (niewywazona) powstaloby tzw bicie trzeslo by Ci kierownica, autem

Pozdrawiam

"latanie" po drodze jest najcześciej spowodowane rozbieżnością kół przednich! a jak mówisz że póka Ci końcówka drążka to pewnie jest tam wielki luz i podczas jazdy koło cię "skręca" powodując rozbierzność i stąd takie zachowanie!! proponuje jak już koledzy mówili przejżeć dokładnie zawias, powymieniać co trzeba później jechać na geometrię i autko będzie jechało jak po sznurku!!

moze i macie racje musze to obadac

a wracajac do felg.. to prostowal je koles we wulkanizacji tzn wywazal jak zakladal mi opony...

Cytat:
2005-11-26 23:40:26, skrap pisze:
[...]tzn wywazal jak zakladal mi opony...

no. to już lepiej, bo już chciałem napisać, że mój tonie...

Efekt pływania jest też przy zbyt dużej zbieżności

Może geometria, a może zbyt mały luz na przekładni kierowniczej. Ale najpierw spróbuj ustawić geometrię. Jeżeli trafisz na dobrego mechaniora to najpierw posprawdza Ci wszystkie luzy z przodu a dopiero później weźmie się za płyty i projektory

chcesz tuningowac auto, a masz problem z plywaniem? zaloz zwykle stalowki od poloneza, opony 175/70R13 i przestanie ci plywac.

doszedlem dzieki waszym podpowiedzia do przyczyny plywania.. otoz okazuje sie ze mam troche wy... zawieszenie przednie a konkretnie troche zbierznosc i prawy drazek w sumie konowka.. i drazek stabilizatora ma troche luzu na dniach to zrobie

oby to byla przyczyna! bedac filozofem mechanikiem podejrzewam, ze bedziesz mial sprawne zawieszenie, ale auto plywac ci bedzie nadal dopoki nie zmienisz kol na oryginalne. powodzenia w kazdym badz razie!

huehue jak Ci sie uda odkręcić
ja u siebie byłem zdecydowany na uzycie szlifierki
a zdjął mi to spawacz acetylenem ale i tak trzeba było miec przedluzke (solidną) oraz trzeba było zaiwestowac w nowe śruby

nie wiem o co ci chodzi:] kola odkrecic nie umiesz?

polowa samochodow w FSOAK ma luzy na drazkach, wybite swoznie i nikomu auto nie plywa. co najwyzej stuka.