Zapieczone świece

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Rdza wokół szczeciokąta świecy spodowowana upływem czasu
6 lat (tak myślę), auto jeździ i odpala normalnie.
Jak podejść, czym (mam klucz 17 nasadowy do swiec) jakieś sprawdzone preparaty (oprócz wd-40), spradzone sposoby itp itd.
Liczę na sugestie.

Jedyny słuszny preparat – Pepsi
Ostatnio odkręcałem śruby których prawie nie było widać przez rdzę (nie w aucie )– poszło bez problemu

od wd-40 lepszy jest napewno preparat ROST-OFF firmu wurth chyba jakos tak to sie pisze ale pzedewszystkim ratuje cie dobry klucz na lekko cieplym silniku

Cytat:
2005-11-28 19:40:13, macior13 pisze:
Jedyny słuszny preparat – Pepsi Ostatnio odkręcałem śruby których prawie nie było widać przez rdzę (nie w aucie )– poszło bez problemu

Pepsi może dać radę ,a jak nie to zalej naftą i zostaw na noc.
A klucz do świec to 16-stka długa nie 17-stka ,jak będziesz odkręcał 17-stką to tylko rozpierdzielisz sześciokąt na świecy.

[ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2005-11-28 19:53:04 ]

co do klucza to autoseba ma racje to samo chcialem dopisac

[ wiadomość edytowana przez: Drus dnia 2005-11-28 19:53:30 ]

Świece sa na 17 i 16 nie wejdzie. Klucz oczkowy z gumą dla siwec.
Nafta zalałem i hm moze za szybko wyparowała.
Sprubuję jeszcze raz.

Cytat:
2005-11-28 19:51:04, autoseba pisze:
Pepsi może dać radę ,a jak nie to zalej naftą i zostaw na noc. A klucz do świec to 16-stka długa nie 17-stka ,jak będziesz odkręcał 17-stką to tylko rozpierdzielisz sześciokąt na świecy. [ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2005-11-28 19:53:04 ]

pepsi jest dobre, ale potem w tym miejscu gdzie zadziałała ponoć robi sie jeszcze większa korozja. Tak słyszałem, nie wiem ile w tym prawdy

Polecam sprawdzenia na dobrze rozgrzanym silniku. Jak to z fizyki i z praktyki wiadomo pod wpływem ciepła materiały się rozszeżają. Jeśli czegoś nie można ruszyć, to się to podgrzewa. Dodatkowo nie zaszkodzi skorzystać ze wszystkich poniższych metod.

-------------
To był sen!

[ wiadomość edytowana przez: kusy dnia 2005-11-30 15:38:16 ]