MotoNews.pl

Problem z biegiem wstecznym!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.moj problem polega na tym ze bieg wsteczny nie zawsze mi wchodzi czasami musze mocno pociagnac do tylu to wtady normalnie czuje reka przez dzwignie ze wszedl!!!!tak jakby cos stawialo opor!!!a nie dawno wymienialem calutkie kompletne sprzeglo!!!chodzi mi o silnik 16/16v rocznik 1993

mysle że problem tkwi w wybieraku skrzyni lub może luźno jest na połaczeniu wybieraka z dzwignią zmiany biegów

Ja mam to samo i czasem wchodzi bez problemu a czasem muszę lekko "popuścić" sprzęgło i jeszcze mrugają mi światła cofania.

zauwazylem ze mi cofania wcale nie swieca od czasu kiedy mi sprzeglo wymieniali!!! co to moze byc????

u mnie tez ciezko czasem wchodzi wsteczny!! wiec to normalka:]

taa, wsteczny to jest masakra no ale da sięprzyzwyczaić, jak do wszystkiego w Essim

Wsteczny to chyba kolejny genialny pomysl konstruktorow Forda

U mnie wystarczy puscic sprzeglo, potem go znowu wcisnac i jest ok.

Cytat:
2005-11-29 13:58:59, coosi pisze:
Ja mam to samo i czasem wchodzi bez problemu a czasem muszę lekko "popuścić" sprzęgło i jeszcze mrugają mi światła cofania.

The same- so to jest ogolan wada Essich

To jest normalne i jest tak dlatego ze wsteczny bieg nie jest zzynchronizowany...tak mi kiedys powiedzial mekanik i ja mu uwierzylem

mam ten sam problem... 1,6 16 v 1993... puszczam sprzęgło... pomaga tez lekkie dodanie gazu i wsteczny załapuje...
a myślałam, że tylko w moim essim dzieją się takie cuda ...

[ wiadomość edytowana przez: LadyBaby dnia 2005-11-29 16:34:15 ]

ja tez to mam tylko ze do tego jeszcze mi wyskakuje
why??

[ wiadomość edytowana przez: raden dnia 2005-11-29 16:54:23 ]

hehe widzę ze sporo osób ma ten problem : ) ja też mam to przy 1,6 16v 1993 to normalka jakaś taka seria śmieszna wyszła : ) trzeba puśćić sprzęgło albo wrzucić np. trójke i dopiero wsteczny : )
PS. Oby tylko takie były problemy : ) pozdrawiam

no oby,oby hehe!!!!

Też do niedawna miewałem problemy z wrzucaniem wstecznego. Ujarzmiłem to w nastepujący sposób: wciskam sprzęgło, odczekuję ze dwie sekundy i z należytą starannością przesuwam lewarek w pozycję wsteczny, do samego końca, nie za szybko. I w ten oto sposób ani raz od pół roku nie zgrzytnęło ani razu..Widocznie do tej pory wrzucałem wsteczny niedbale

a ja juz myslalem ze to dotyczy tylko mojego kochanego essieg!!!

Mi wstek wchodzi ładnie bez problemu, ale jak juz jest wbity to obroty są wyższe. Dlaczego?

Wszyscy , ja taż mamy zjeban.. ale ja synchronizator tyle ze ja mam 2 biegu
ja zgrzyta nawet po wymianie sprzegła to synchronizatory.
Czekam jak padnie całkiem to wyjme i zrobie remont

też mam ten am problem i sie nie mam zamiaru z tym meczyc spróbuje wymienic gume na której jest oadzona dzwignia zmiany biegow jak to nie pomoze to posune sie dalej i bede kobinował bo mnie to juz ostro wkur.... szkoda skrzyni jka sie słyszy zgrzyt

panowe wg mnie normalne jest to ze nie zawsze wskoczy ale to ze zgrzyta to nie jest nnormalne, u mnie na przykład ładnie wchodzi choc nie zawsze, ale nie ma mowy o zgrzytaniu.

Cytat:
2005-11-29 16:11:56, golabek1980 pisze:
To jest normalne i jest tak dlatego ze wsteczny bieg nie jest zzynchronizowany...tak mi kiedys powiedzial mekanik i ja mu uwierzylem

Osobiście nie miałem jeszcze do czynienia z autem, które (w manualnej skrzyni) ma zsynchronizowany wsteczny. Prosty test - "rozpędzamy" auto na 1 biegu do prędkości ok 0,5km/h (ledwo się toczy) i w tym momencie wrzucamy wsteczny (będzie zgrzyt) bo wsteczny nie jest zsynchronizowany.

Nie jeździłem jeszcze autem, w którym by było inaczej (wg mnie jest to fizycznie niemożliwe)

Zatem … ach ci mechanicy …