Projekt nowych zasad odnosnie kursu na prawo jazdy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wiec tak jak w tytule wylapalem na jakims programie na tvn turbo ze we wrzesniu ma wejsc jakas reforma dotyczaca kursu na prawko a ma ona dotyczyc wieku tzn od 21 roku zycia oraz istniej jeszcze projekt dodania dwoch dodatkowych manewrow na miescie a mianowicie parkowanie rownolegle na chamulcu recznym oraz obrot autem na sliskiej nawierzchni o 360 stopni i wyprowadzenie autka co do wieku to jeszcze nie dokonca wiadomo czy sie uda ale co do manewrow to najpewniej beda obowiazywac

co o tym sadzicie??

No to ześ mnie pocieszył Sławek z tym od 21 lat! A jak faktycznie tak bedzie to już popierdziele system i nie bede sie szczypał bo to sie robi denerwujące przynajmniej dla mnie ! Ale uważam że to nie wejdzie bo już rok temu miało wejśc od 16 lat to nie weszło to od 21 też nie wejdzie! Ale z tymi poślizgami to by dobre było

i dlatego wielu 16 latków jedzie do czech i robi tam prawko .
Biura podrózy organizuja wyjazdy kazdy zdaje - 2500 zł chyba na 7 dni w cenie zdawanie egzaminu zwiedzanie nauka jazdy itp ;p

Już widze jakiegos Kajtka w L co parkuje w sobote na recznym na stalowowolskim bazarku

Cytat:
2005-11-30 14:51:49, CZUCZU pisze:
i dlatego wielu 16 latków jedzie do czech i robi tam prawko . Biura podrózy organizuja wyjazdy kazdy zdaje - 2500 zł chyba na 7 dni w cenie zdawanie egzaminu zwiedzanie nauka jazdy itp ;p

czeskie prawko jest wazne w polsce ??

Uwazam ze zarowno wprowadzenie tych manewrow i wieku 21 od ktorego mozna robic prawko jest zajebistym pomyslem.Czlowiek zanim siadzie za kolko bedzie mial cos wiecej pod kopula,a nie szalal jak kretyn.Zmniejszy sie liczba wypadku.Za takim rozwiazaniem opowiadalem sie juz dawno i jestem za tym zeby to wprowadzili.

Czeskie prawo jazdy jest jak kazde.
Kilku rajdowców zrobiło w ten sposób maja 17 lat i startuja w rajdach bo prawko sie liczy...

Ogladales powtorke Automaniaka z 1 kwietnia 2005, bylo tez o wznowieniu produkcji malucha z silnikiem o mocy 200 KM i kilka innych "ciekawych" informacji..

YYY jakiego autmaniaka.
Chłopaczek któy sciga sie w pucharze Golfa ma 17 lat i jezdzi na czeskim prawie jazdy...

Moj komentarz tyczyl sie pierwszego posta, a i calego tematu przy okazji...

No to ładnie ładnie. To polska chce sie upodobnić do ameryki? bo ktoś mi coś mówił ze tam zdaje sie od 21 lat pozdro

To ktos ci chyba zle mowil. A jak dalej nie mozesz sie polapac o co chodzi to napisze czarno na bialym - 1 kwietnia to tzw. prima aprilis, wiec te informacje nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia, taki joke automaniakowy, dowcip moznaby rzec, przekaz nieprawdziwy, nie wiem jak to mozna jasniej jeszcze okreslic

Bez obrazy panowie, ale normalnie zaraz siepne sobie w twarz sledziem (kto ogladal Pythona wie o co chodzi ). A jesli chodzi o wiek Tommi to ja bylem mniej glupi w wieku 17 lat jak zdalem prawko niz teraz, do tego szaleje po okolicznych wioskach w rytmie ciamciaramciam . Dobrze, ze to Hyde Park

Zaden powod do chwalenia sie ale to juz nie moj problem.

Co do kolesia z pucharu golfa to pewnie mowisz o Robercie Lukasie i on nie ma prawa jazdy tylko licencje wyscigowa WT, w polsce tez mozna taka zrobic nawet jak sie nie ma prawka i nazywa sie WTJ(unior) tylko, ze jest trudniej, drozej. Prawko od 21lat to paranoja by byla, juz to widze jak wszyscy napaleni 18latkowie czekaja zeby pierwsza jazde odbyc po 21latach zycia, a ten obrot to niby czemu mialby sluzyc, ronie dobrze mznaby zrobic manewr palenia gumy, tak samo idiotyczne. A propos prawka za granica to mozna zrobic w kazdym kraju ue, do nas przyjezdza bardzo duzo niemcow i zdaja w zachodnich rejonach polski normalnie egzamin jazde.

To ja tez wrzuce swoje 3 grosze i wyprostuje te spekulacje odnosnie prawa jazdy.
Wiec nowe przepisy miały wejść w życie 10 stycznia 2006, jednak pan p(oseł) Dorn zwrocił sie do ministra transportu i przesuneli nowe zmiany o pól roku.
Nowy egzamin ma wygladac mniej wiecej tak:
- Obowiazkowo w czasie szkolenia trzeba przejechac 4 h po trasie szybkiego ruchu i 2h w nocy
-Parkowanie tylko na miescie
-Na placu manewrowym - trzeba wykonać łuk (zamiast 2,5m ma miec 3m) i ruszanie pod górke
-Jazda nie krotsza niż 40 minut (dzisiaj 20 min.)
-Egzaminu nie wolno przerwać
-Opłata za egzamin - 112zl (dzis 74), za kurs 1,6 tys zł (dzis 1 tys)
Oczywiscie jeszcze w samochodach beda kamery wideo
Jesli chodzi o wiek to narazie nie ma zadnych zmian i kazdy kto chce przystapic do egzaminu musi miec 18 lat.
Pozdr

Cytat:
2005-12-01 23:03:54, _ToMi_ pisze:
Zaden powod do chwalenia sie ale to juz nie moj problem.

Moze warto ujrzec w tym troche ironi z mojej strony?? Twoja gadka o tym ze od 21 bylo by dobrze i ze ludzie zmadrzeja jest moim zdaniem zwyklym paplaniem. Rownie dobrze mozna zalozym moherowy beret i wyslawiac ojca zalozyciela... Co za roznica czy masz 18 czy 21 lat?? Zadna... Wyobraznia tak przydatna na drodze nie zmeni sie u nikogo kto nie jezdzi autem, czekanie na prawko dodatkowe 3 lata = wiecej osob jezdzacych bez prawka na ulicach, wiec przydaloby sie tak patrzec na sprawe.

A powiedz mi Tommi jeszcze jedno:
Majac 18 czy 17 lat jak zdawales prawko to byles tez za tym zeby bylo od 21 lat?? Uwazales siebie jako niewyzyta mloda osobe?? Troche rozwagi i konsekwencji w pisaniu proponuje...

1.Od zawsze bylem za takim przepisem.
2.Nie powiedzialem ze kazdy nastolatek jest narwany.Przynajmniej ja taki nie bylem i nie uwazalem sie za niewyzytego.
3.To co pisze jest przemyslane,ja nie mam czlowieku 15 lat zeby niewiedziec co pisze.
4.Mamy roznice zdan na ten temat,wiec wyluzuj bo ja nie mam zamiaru sie z Toba klocic.

Boze.Ludzie...jest wolnosc slowa i ja wyrazilem na ten temat swoje zdanie tutaj,a ten sie przyczepil.

Czy moge sie tu jeszcze wypowiadac?....moze juz nie?;D
BTW : Tomi a nie Tommi.

Cytat:
2005-12-02 14:16:54, _Gallus_ pisze:
Moze warto ujrzec w tym troche ironi z mojej strony?? Twoja gadka o tym ze od 21 bylo by dobrze i ze ludzie zmadrzeja jest moim zdaniem zwyklym paplaniem. Rownie dobrze mozna zalozym moherowy beret i wyslawiac ojca zalozyciela... Co za roznica czy masz 18 czy 21 lat?? Zadna... Wyobraznia tak przydatna na drodze nie zmeni sie u nikogo kto nie jezdzi autem, czekanie na prawko dodatkowe 3 lata = wiecej osob jezdzacych bez prawka na ulicach, wiec przydaloby sie tak patrzec na sprawe. A powiedz mi Tommi jeszcze jedno: Majac 18 czy 17 lat jak zdawales prawko to byles tez za tym zeby bylo od 21 lat?? Uwazales siebie jako niewyzyta mloda osobe?? Troche rozwagi i konsekwencji w pisaniu proponuje...

[ wiadomość edytowana przez: _ToMi_ dnia 2005-12-02 16:10:58 ]

[ wiadomość edytowana przez: _ToMi_ dnia 2005-12-02 16:12:17 ]

I jakie mialoby to wprowadzic korzysci ? Myslisz, ze takie rozwiazanie to wiecej + niz - ?

Tomi tak jak Ty tak i ja wyrazam swoja opinie . Wiec spokojnie nie zarzucaj focha o sciane . Skoro uczestniczysz w rozmowie, to podaj argumenty dla swojego zdania, ze prawko od 21 lat jest czyms dobrym. Skoro uczestniczysz w rozmowie to badz konsekwentny, napisales ze mlodzi ludzie beda miec wiecej pod kopulka i nie beda szalec wlasnie w wieku 21 lat, prosze uzasadnij to. Chodzi o rozmowe, a rozmowa bez argumentacji nie prowadzi do niczego. Nie mozna wszystkiego uogolniac, wiek nie czyni madrzejszym...

Nie wiem ile masz lat bo i to mnie nie obchodzi. Rozmowiam z tymi, ktorzy maja cos do powiedzenia, a nie pod wzgl wieku.

Pozdrawiam