Centralny zamek - do elektryków

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy centralny zamek wykorzystuje "-" (impuls masy) czy steruje siłownikami za pomocą "+" ???

uniwersalne zamki sterowane sa zazwyczaj '-', a fordowskie sterowane sa '+'

Podobno +

Było o tym sporo pisane poszukaj w wyszukiwarce

Kurcze, to nie fajnie Chcialem sobie ściemniacz z obsługą centralnego zamontować Przy takiej konfiguracji z "+" trzeba jakis przekaznik montowac

Cytat:
2005-11-30 14:34:29, jamilko pisze:
Kurcze, to nie fajnie Chcialem sobie ściemniacz z obsługą centralnego zamontować Przy takiej konfiguracji z "+" trzeba jakis przekaznik montowac

tak mozesz zastosowac np przekaznik dla odwrocenia sygnału. Nie jest to skomplikowane. Sluze pomoca.

a tu masz schemacik jak podpiac przekazniki

dyras - ale czy skórka warta wyprawki? Chyba za dużo zabawy z tym jest. A to tylko światełko przecież. Chociaż bajer fajny - naciskasz przycisk w pilocie, samochod sie rozbraja i światełko sie zapala na jakies 15-20sek bez otwierania drzwi

Przerabiałem temat. Przekaźnik nic nie da, bo do ściemniacza potrzebny jest impuls, a central ma sygnał ciągły. Próbowałem z kondensatorem, ale nie maj jak go później rozładować. Pórbowałem też wziąć sygnał z kierunków nawet przez diodę prostowniczą (kierunkową) i nic (żarnik żarówki jest ciągle nieprzerwany). Kombinuję układ na tranzystorze z ładowaniem układu RC, ale nie mam czasu na dokończenie. Proponuję dać przekaźnik na przewodzie sterującym z centralki (dla odwrócenia fazy) i dodatkowo diodę kierunkową żeby zablokować sygnał powrotny z centrala (który pojawi po uruchumieniu centrala i zostanie na stałe).

a czy taki ściemniacz cały czas pobiera prąd z aku?

Zapytaj sprzedającego ściemniacz, ale po mojemu nie pobiera (nawet gdyby pobierał-to jest naprawdę znikomy prąd i możesz spać spokojnie). Ja mam zamontowany od 2 miesięcy i nie odczułem różnicy.

Cytat:
2005-11-30 14:48:59, jamilko pisze:
dyras - ale czy skórka warta wyprawki? Chyba za dużo zabawy z tym jest. A to tylko światełko przecież. Chociaż bajer fajny - naciskasz przycisk w pilocie, samochod sie rozbraja i światełko sie zapala na jakies 15-20sek bez otwierania drzwi

wiem jest to fajny bajer.. takowy posiadam. wracam wieczorem do auta klik powitanie kierunkami i rozjasnione wnetrze czeka na mnie. dodatkowo gdy alarm zacznie wyc lampka wnetrza zaczyna pulsowac oswietlajac wnetrze auta.
Moj alarm ma taki bajer wiec nie musialem duzo kombinowac..

nie znam dokladnie zasady dzialania centala seryjnego... caly czas jest na silownikach napiecie? nie wydaje mi sie przeciez caly czas by pracowaly...