MotoNews.pl

Skoda 105 - jaki silnik byłby w stanie ją napędzić ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanie dla ludzi znajacych te auta - mianowicie tak jak w opisie - jaki silnik by tam pasował lub mniej wiecej by pasował po przeróbkach. CHodzi mi o jakieś od 1.3 do 1.5 - w celach informacyjnych. Gdyż nie mialem stycznosci z tym autem a potrzebuje takich informacji.

Z góry dziękuje.

130 albo 135 od Rapida pasowałby idealnie

a od jakiegoś innego auta - chodzi mi o silnik nowszej produkcji, projektu - o lepszych osiagach.

Teoretycznie 1,6 od Felicji powinno być podobne.

oo wielkie dzieki - zawsze to coś - ale od starej Felicji :>

Silnik to mały problem, najpierw pomyśl o czymś co skutecznie ją zmusi do zmiany kierunku

pare workow cementu i skreca :]

edit:najlepiej zabetonowac podluznice z przodu i troche bagaznika - nisko srodek ciezkosci

[ wiadomość edytowana przez: nikusss dnia 2005-12-01 19:06:14 ]

silnik od favoritki

Ja mam Skodzinke 105,silnik 1.0.Z pewnoscia jest on za slaby do"normalnej"jazdy chocby ale z felicji daje rade Autkiem wtedy juz przyspieszysz w ok.13sek Ja Swapa w mojej niezrobie bo to 77rok prod.w idealnym stanie wiec szkoda mi ja niszczyc Jesli chodzi o tuning 1.0seryjnej mozna wydolic te 14sek.do 100km/h tylko koszt przewyzszy zrobienie swapa 1.3 z favoritki.
P.S:jak hamujesz na pedale hamulca i chcesz skrecic to od razu daje krzyz na droge...przez takie cos juz bym mial dzwona ale jakims fartem udalo mi sie tego uniknac

Wow dzięki za wszelkie informacje.
Nie zbyt rozumiem - układ kierowniczy ma taki fatalny? Chyba ma przekłądnie zembatkową tak?
HEMIGTX wieć radzisz silnik od "Frytki" 1.3 ile on ma tam koni ?
Aha i na oko jaka ona ma wagę?
Układ hamowania też jest taki lipny?

Nie układ kierowniczy jest lipny a rozłożenie mas. SWAPuj jeszcze drugi silnik do przodu

Daj se spokoj z silnikiem fawority... Moj Ojciec ma balbine i to jest tragedia - jaka by faworita nie byla z silnikiem 1.3 to z moim malcem nie ma szans, moze 105 jest lzejsza i ma inna skrzynie ale to i tak jest tragedia. Jeden gosc z Łodzi ma 130 rapid z silnikiem 1.6 na wielopunkcie od felicji i to chodzi o niebo lepiej - nie wiem jak tam z moztazem on mowil ze nie bylo problemu.
W kazdym razie nie polecam silnika od faworitki, a co do ukladu kierowniczego to jest za lekki przod to jej jedyna wada.

Myślę, że sporo odpowiedzi na to pytanie znajdziesz >> TUTAJ <<

Aha - hmm no to tak jak w maluchach - stary mechanik mówił mi ze niekeidy ludzie obciążali przód by był stabilny = a skoda z silnikiem z tyłu jest nadsterowna... Co innego gdyby pokąbinować bardziej i wrzucic napęd z przodu ale to wiąrze sie ze zmianą całego przedniego ukłądu jezdnego.. tam są resory czu już Mc Phersony?
A nie wiecie jak jest z mocowaniem silnika od Favoritki a od felicji?

Pytam o to wszystko bo jakis czas temu zrobiłem to:
widząc stojącą w jednym miejscu Skode jak chodze do pracy...
Oceńcie.

panie daj Pan spokuj......

1.8 T VAG + duuużo krawężników . a 1.6 z felicji podobny nie będzie bo to też silnik VAG jest

Gdzies slyszalem o takim patencie w takiej skodzie ze z przodu miala calosc z golfa gti 1.8 ale ktorej wersji to juz nie doslyszalem i to podobno nadal jezdzi i dzieci na pasach straszy

Jak masz migomat naładowany pod korek, sporo żelastwa i troche wyobraźni oraz zdolności manualnych to i kompletny układ napędowy z Imprezy WRX można przeszczepić. Tutaj barierą są tylko Twoje możliwości i chęć do rzeźbienia.

mój kolega ma Skodę rapid i chce do niej wsadzić centralnie silnik a Audi 2,3 litra. Na wiosnę się za to bierze i ciekawy jestem co mu z tego wyjdzie.