MotoNews.pl

Magiczny wężyk- pompujący powietrze do parownika gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie(i panie) powiedzcie co ta za magiczny wężyk pompujący powietrze do parownika gazu? Dzisiaj zauważyłem że syczy mi z niego powietrze okazało się że sparciał i popękał przez co powietrze nie dochodziło do parownika . Po wymianie na nowy(założyłem taki zwyczajny nie wiem czy może być?) efekt zajebisty autko pracuje równo na wolnych obrotach, nie gaśnie , fajnie wchodzi na wyższe obroty, nie problemu z zapalaniem, ekstra. Dla ciekawości powiedzcie do czego on służy i jaką rolę spełnia?
P.S.Nie śmiejcie się zbyt głośno jeśli to pytanie jest dla was banalne

Cześć!!!
Nie wiem, czy myślę o tym samym, ale chyba tak. W moim autku też tak miałem. Zapalam na gazie - nic. Zapaliłem na benzynie - udało się. Ale syczy, jak diabli. Skończyło się ssanie, silnik zdechł. Pękł ten piękny wężyk. A jest on po to (przynajmniej u mnie), żeby wytworzyć podciśnienie w reduktorze gazu. Także on nie pompuje, tylko zasysa, bo to idzie do kolektora dolotowego.
Ja bym z kolei chciał wiedzieć, jak działa reduktor i na grzyb mu to podciśnienie

Pozdrawiam!!
Włodek

Dzięki Włodek za odpowieź, a więc on zasysa, podobnie miałem właśnie podczas odpalania, na benzyce luz, na gazie ni mru mru. Dzięki czekam na inne odpowiedzi!

Włodek.Podciśnienie w reduktorze musi być, gdyż jest ono potrzebne do sterowania "przeponami " umieszczonymi w obudowie reduktora, które powodują ( pod podciśnieniem) wypływ gazu z tego reduktora w postaci gazowej (po wcześniejszym zredukowaniu ciśnienia i przejścia ze stanu płynnego w gazowy) do mieszalnika umieszczonego nad gaźnikiem lub wtryskiem. Te przepony są jakby odpowiednikiem sterującego otwarciem i zamknięciem zaworu paliwowogo np.w gażniku ( zamykany przez pływak ). Gdy podciśnienia nie ma przepony są rozsunięte i zamykają dysze wylotowe gazu do przewodu dopr.gaz do mieszalnika (gaźnika) .

Pozdrowionka

Z grubsza się zgadza co mówicie. To podciśnienie w skrócie otwiera zawór gazowy.
Zainteresowanych zapraszam na stronę http://www.alsi.com.pl/reduktor_parownik.htm
Tam jest schemat parownika.
Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: OLO dnia 2005-09-23 19:32:00 ]
[ powód edycji: Admi - to był chyba Twój piewszy błąd orto na forum? ]

Niestety - nie mozan odnaleźć strony.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Hmm.. przeczytałem to wszystko co pisaliście tutaj i postanowiłem sprawdzic u siebie stan tego wężyka... ale go nie znalazłem. Mam instalacje BRC. Jest taka możliwość że nie mam takiego węzyka ?? Patrzyłem dokładnie i nie znalazłem żadnego wyjścia z reduktora na takowy wężyk.

Cytat:
2005-09-24 00:08:07, cccp20 pisze:
Hmm.. przeczytałem to wszystko co pisaliście tutaj i postanowiłem sprawdzic u siebie stan tego wężyka... ale go nie znalazłem. Mam instalacje BRC. Jest taka możliwość że nie mam takiego węzyka ?? Patrzyłem dokładnie i nie znalazłem żadnego wyjścia z reduktora na takowy wężyk.

pewnie masz nowsza wersje z lepszym softem ni wezyk zostal zastapiony elektrpśtyką