| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
tomx1 matiz,atos, lanos 2.0 Pszczyna | 2005-12-04 16:47:36 Witam
Dzisiaj z wydechu atosa zaczęło dosc mocno kopcic, taki szary dym, strasznie smierdzi olejem spalonym.. od czasu do czasu mrugnie kontrolka oleju.. Wczesniej byly problemy z LPG, ale na beznynie dobrze jezdził (nie zuzywal niic oleju).
Olej byl wymieniany co 15 tys, filtr 50tys temu bodajze.. auto ma 75tys przebiegu.. W płynie chlodzacym nie ma zbytnio oleju (kilka ledwo widocznych kropek, watpie by z silnika..), wiec uszczelka pod glowica raczej dobrze sie ma,wiec co mogło paść?? problem dotyczy raczej nie tylko atosa, wiec jak ktos moze pomoc bylbym wdzieczny
|
gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2005-12-04 17:37:22 Jak dla mnie, chociaż expertem nie jestem, to właśnie uszczelka pod głowicą. Skoro zaczął kopcić -> raczej spala płyn chłodniczy, skoro spaliny śmierdzą olejem -> pewnie przepuszcza uszczelka lub dodatkowo uszczelniacze, może pierścionki też. Chociaż przy przebiegu 75kkm dziwne żeby pierścienie puszczały. Zależy ile i jak jeżdżone autko. Chyba najlepszym badaniem na początek bedzie sprawdzenie ciśnienia w cylindrach. W tym gdzie będzie odbiegać od pozostałych, wypadałoby szukać. Wiadomo, że jak się zdejmie głowice to będzie wiecej wiadomo. Daj znać co i jak. |
tomx1 matiz,atos, lanos 2.0 Pszczyna | 2005-12-04 18:41:17 Hmm, no ja tez sie zastanawialem pomiedzy pierscieniami a uszczelką. Moze faktycznie masz racje, bo teraz patrzalem to plynu chlodniczego ubyło.. tzn jest na low przy cieplym silniku.
I jeszcze jeden objaw (byc moze z tym zwiazany), to taka dziwna żółta maź na korku oleju... Ile wymiana moze kosztowac u mechanika (chyba ze w aso to tanio zrobia, w co watpie )??
sam bym sie pobawil w to, ale nie mam gdzie i czym.. |
tomx1 matiz,atos, lanos 2.0 Pszczyna | 2005-12-11 07:23:33 odkopuje,
auto bylo u mechinika, ten posprawdzal, wymienil swiece, i smrod oleju zniknął. Ale podejrzewam ze nadal wpiepsza plyn chlodzacy, w z wydechu caly czas para leci (niby normalne o tej porze roku na zimnym silniku, ale na rozgrzanym tak samo..). swoja droga jak przez wymiane swiec przestal palic olej.. to dziwne troche..
2 moje przypuszczenie to zapchany filtr oleju. podejrzewam ze nie byl wymianiany przy ostniej wymianie oleju.. moze przez niego gdzies tam "wyciskało" olej |