Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() termos HF MEMBER Hyundai Getz Warszawa | 2005-12-05 22:33:29 Jakie łańcuchy śniegowe polecacie? Czasem mi się zdaży w zimę w góry pojechać i nie wiem co kupić. Rozpiętość cenowa jest spora - dd kilkudziesięciu do kilkuset złotych.
Zastanawiam się nad: Pewag Titan Grip TG dla opon 175/65R14 Pewag Sportmatik SMX dla opon 175/65R14 Czy warto dawać tyle kasy, czy może wystarczy coś tańszego: TAURUS DIAMENT Simaka SKIPASS (ECO PLUS) Simaka ARTIK Simaka KARVING ( ARTIK FLASH ) Łańcuchów na co dzień nie będę używał, tylko na wyjazdach na narty. Na takich wyjazdach może być potrzeba codziennego podjeżdżania pod wyciąg na łańcuchach. |
![]() Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-12-05 23:04:00 Cześć Termos, sprawę łańcuchów we własnym zakresie wałkowałem już kilka razy, jako że lubię kupić dobrą (tylko dlaczego tak drogą?) rzecz, przewertowałem wszelkie oferty i wychodzi na to, ze firma PEWAG oraz KUNIG (oryginalnie u - "umlau"), to jedne z lepszych gatunkowo łańcuchów na rynku. Jeżeli wybierzesz firmę PEWAG, to do Twojego autka wystarczą w zupełności łańcuchy , model SPORTMATIK SMX (to trochę droższa wersja ale bardzo dobra), albo Brenta XMR (trochę tańsze, ale wcale nie gorsze). Natomiast z produktów firmy JUNIG polecam model Magic T2 albo Super Magic T2. Z zimą nie ma żartów i lepiej kupić coś dobrego i latwego w montażu niż stać na poboczu i męczyć się z zakładaniem lub mieć problem, że łańcuch się zerwał. |
![]() Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-12-06 11:07:07 Ja jezdze na lancuchach Konig (ale nie Hyundaiem) i nie bede radzil jaki model wybrac bo jezdzilem zawsze na jednych, ale mam praktyczna porade. Jesli ktos jest esteta to radze sobie przed wyjazdem w gory wyciac okrag z kartonu wielkosci kolpaka i zalozyc go na kopak pod lancuch inaczej bedziecie mieli porysowane na kolorowo (od kolorowych lancuchow) kolpaki. Ja tak nie robie bo nigdy nie przykladalem wagi do takich szczegolow, ale kto nie chce miec kolorkow na kolpakach to powinien cos w tym stylu sobie wymyslic.
|
![]() termos HF MEMBER Hyundai Getz Warszawa | 2005-12-07 18:52:19 Dzięki za porady. Skupiłem się na szukaniu łańcuchów z automatycznym naciągiem. Kupiłem Konig T2 Magic rozmiar 050 za 242,25PLN (w tym 5% rabatu) w sklepie Interpack na pl.Bankowym w Warszawie. Poszukiwania w sklepach internetowych nie dały ciekawych rezultatów, bo albo drogo albo byleco. Byłem też w Norauto na Targówku i tam były Michelin 3MX za 250PLN, ale nie mogłem znaleźć informacji na stronie producenta a opinie o nich (nawet pozytywne) to było tylko kilka wątków na francuskich grupach dyskusyjnych.
Do łańcuchów dołączono dywanik pod kolana do położenia na śniegu z namalowaną instrukcją oraz foliowe rękawiczki. |