| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-12-06 08:28:36 Sprawdz termostat, czy po odpaleniu i dodaniu gazu od razu sie caly nie otwiera. Na wolnych po odpaleniu powinien byc zamkniety i na samych wolnych temperatura bedzie rosnąć. Moj brat mial to samo w swojej omie. Wymienil wklad termostatu i od tego czasu wszytsko oki. |
kusy Czarna Bestia B Ostrołęka | 2005-12-06 13:53:18 Po odpaleniu auta, płyn przelewa się przez sam silnik (termostat zamknięty), ewentualnie przez nagrzewnicę (przy włączonym grzaniu). jest to tzw. mały obieg. Czyli płyn się grzeje, ale przez chłodnicę nie idzie. Po osiągnięciu przez silnik temp ok. 87 (nie wiem dokładnie, jaka jest temp w omedze), termostat zaczyna się otwierać i zaciągać z chłodnicy zimną wodę studząc silnik. Zaczyna się duży obieg, czyli gorący płyn z silnika idzie na chłodnicę, a stamtąd zimny płyn idzie na silnik. Jeśli termostat szlag trafił to albo silnik będzie się nagrzewał to temp. maksymalnej (zablokowany termostat), albo się nie będzie nagrzewał (otwarty stale termostat) podczas jazdy. Sprawdź przede wszystkim czy po odpaleniu zimnego silnika nie zaczyna się nagrzewać od razu chłodnica i czy na postoju temperatura ci rośnie a podczas jazdy maleje. Jeśli takie rzeczy się będą działy to masz po prostu do wymiany termostat.
Czujnik temperatury ja sprawdzałem wkładając go do szklanki z wodą podgrzewając grzałką. Podczas wrzenia woda ma ok. 100 stopni. Czujnik oczywiście podłączony. Jeśli podczas wrzenia wody masz temp. na wskaźniku auta ok. 100 tzn. że masz czujnik dobry. A wskaźnik sprawdzasz odłączając przewód od czujnika temp. i dotykając go do masy. Powinno wskazać ci na wskaźniku temp. max. [ wiadomość edytowana przez: kusy dnia 2005-12-06 13:57:15 ] |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-12-06 21:12:18 Według mnie na 100% masz udupiony termostat. Moj brat ma co prawda 2.0 DTH ale tak samo sie zachowywal. Obserwuj termostat i tyle. Duzo robooty nie masz, zeby to sprawdzic. |
![]() dziki79 Omega B Łódż | 2005-12-09 00:31:09 Szybka odpowiedź
Uruchomić silnik Jechać 2 min. Otworzyć maskę jeśli dolny i górny wąż wodny ma podobną temperatuę to na 99% jest uwalony termostat |
Romanguitar DEADSOUL Opel Omega C Kombi Wrocław | 2005-12-09 00:40:15 Termostat Ci zdech na 100%... mailem cos podobnego w starym aucie! Koszt wymiany nie jest duzy...
R. |
WATER Omega A Caravan Kwidzyn | 2005-12-14 22:32:59 Trochę odświerzam, bo nadal czekam na odpowiedź. |
marian_ek Vauxhall Omega B 2.5 ... Jelenia Gora | 2006-01-03 20:44:23 Witam.
U mnie sprawa wygladala tak. Temperatura przy jezdzie na autostradzie ledwo dochodzila do 82 stopni. Przy duzym obciazeniu (jazda pod gore przy zaladowanym aucie) czesem dochodzila do 90 stopni. Tak poza tym, klimatronik wiecznie nie dogrzewal wnetrza, dmuchal na maksa a w aucie bylo dalej chlodno. Zajmowalo mu okolo 5 minut, zeby wogole zaczac dmuchac przy ustawionej temperaturze na 20 stopni. Dzisiaj wyjalem termostat. Wsadzilem go do garnka. No i gotujemy. Elektroniczny termometr, temperatura 65 stopni a on sie skubaniec zaczal otwierac! Wg opisu na nim samym temperatura otwarcia to 80 stopni. Test powtorzylem z nowym termostatem. Zaczal sie otwierac przy okolo 82 stopniach, (temperatura na termostacie 80 stopni) czyli bardzo blisko idealowi. Wsadzilem nowy termostat. Powiem krotko - jest teraz rewelacja. Z zimnego silnika po okolo 5 minutch osiaga temperature 92 stopnie i tak tak stoi jak zamrozona. Przy duzych obciazeniach lekko wzrasta. Moze do 95 stopni i tyle. W aucie cieplutko az milo, szyby nie paruja, wycieraczki nie przymarzaja itd. itd. Dodatkowo pewnie mniejsze zuzycie paliwa i silnika (praca przy niedogrzaniu napewno szkodzi silnikowi). Jezeli u Was po starcie wskaznik nie osiaga okolo 90 i nie staje w miejscu to macie termostat do wymiany!! Koszt termostatu to okolo 35 zl. Plus troche roboty przy wymianie. Jednak korzysci sa niewspolmnierne. Pozdrawiam i zycze sprawnych termostatow. [ wiadomość edytowana przez: marian_ek dnia 2006-01-04 15:58:34 ] |
kusy Czarna Bestia B Ostrołęka | 2006-01-04 09:33:34 Podzielam zdanie kolegi. U mnie książkowo wskazuje temp. zawsze powyżej 90 st. Nigdy nie spadła poniżej, a wzrosty są niewielkie. po to w końcy jest termostat, żeby utrzymywać stałą temp. na silniku. Także jak ktoś ma inaczej to wymieniać termostaty, dopuki jest zima i można zaobserwować co się dzieje. W lato, ciężko to wyłapać.
------------------------------- OGIEŃ NA TŁOKI I.........!!! |
pawelek17 omega 2,5 v6 kamionki | 2006-01-04 19:01:29 witam ,mam 2,5 v6 temperatura oscyluje między 93-96 mniej więcej
To chyba nie są jakieś drastyczne zmiany |
omegabmaks LOB MEMBER omega B 2.5 TD Warszawa | 2006-01-06 07:28:26 Proszę poradźcie, przeczytałem posty, literaturę, rozmawiałem z mechanikami w sprawie temperatury 2,5 TD, pozostaje sprawdzenie termostatu (brak czasu). Termostat w 2,5 TD powinien otwierać się w temp. ok 82 stopni. W czasie jazdy, po mieście mam najwyższą temp. ok 85 stopni (przy włączonym ogrzewaniu). Waha się 82-85 stopni. Mechanicy mówią zę tak ma być! Odmówili wymiany termostatu 'przy okazji' innych robótek. Moim skromnym zdaniem jest walnięty termostat.
maks |
marian_ek Vauxhall Omega B 2.5 ... Jelenia Gora | 2006-01-06 08:24:55 Omegabmaks termostat powinien miec temperature otwarcia 80 stopni. Ja taki wlasnie zamontowalem. Po tej operacji silnik doslownie po 5 minutach jazdy osiaga temperature okolo 91-92 stopnie i ponizej juz nie spada az do nastepnego wylaczenia silnika. Generalnie to wskazowka stoi w miejscu. Jedynie duze obciazenia sa w stanie ja ruszyc lekko w gore i wtedy temperatura rosnie o kilka stopni, po czym blyskawicznie wraca do poczatkowych 91-92 stopni.
Wydaje mi sie, ze w Twoim przypadku termostat nadaje sie do wymiany. |
kusy Czarna Bestia B Ostrołęka | 2006-01-06 12:22:17 Musi byś ponad 90st. Termostat ma za zadanie utrzymywać temperaturę na stałym poziomie. Nie może być tak, że na postoju ładnie się silnika nagrzewa, a jek sobie jadę to mi spada do 80-ciu paru stopni i niemalże szron na szyby wlata, bo mi nie grzeje z środku. W końcu termostat nie kosztuje kilkaset PLN-ów, żeby się z jego wymianą zastanawiać. A i dla silnika będzie lepiej jak będzie odpowiednia temperatura.
--------------------------------- OGIEŃ NA TŁOKI I...........!!! |
SRK Omega B Warszawa | 2006-01-07 01:54:30 dodam ,ze temperatura silnika jest OK tak samo rośnie i spada po załączeniu sie tego nieszczęsnego wiatraka |